pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis na chleb levain z mąki durum pochodzi z książki znanego szwedzkiego piekarza Jana Hedh. Jeśli już chcę upiec jakiś nowy rodzaj chleba to zawsze sięgam do tej książki. To moja(...)biblia! Najpardziej czasochłonnym momentem w tym przepisie na chleb jest uzyskanie levain. Procedurę tworzenia levain opisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać. Za to po niżej znajdziecie przepis na chleb levain z durum. Chleb ma fajny kształt. Wygląda jak tajemniczy “spodek na niebie”. Jest Chleb levain z durum Składniki: na 2 bochenki 500 g mąki durum
codojedzeniaZ iemniaki najlepiej przechowywać w chłodnej ( 7-10 C ), suchej i ciemnej piwnicy w drewnianych skrzynkach. Możemy także przechowywać je w kartonach z tektury np
Przepisy i porady kulinarneK anapki przygotowane do szkoły lub na podróż dłużej zachowają świeżość, jeśli najpierw owiniemy je w liście sałaty, a następnie w papier. Liście sałaty sprawią
Przepisy i porady kulinarneA by nasze ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz
Przepisy i porady kulinarneB laszki na których będziemy piec nasze ciasta, ciasteczka najlepiej jest smarować margaryną , nie polecam oleju. Do posmarowanych olejem blaszek ciasto może się przykleić i
Przepisy i porady kulinarneOstatnio tyle osób kusiło mnie różnymi kluskami, że musiałam je w końcu zrobić... To moje pierwsze w wegańskiej wersji i były bardzo dobre, jednak muszę jeszcze trochę popracować nad przepisem, żeby były bardziej zwarte...Być może trzeba zrobić jeszcze gęstsze ciasto...Jak dopracuje przepis to na pewno Wam go podam :) P.S. Zapraszam na konkurs! Szczegóły TUTAJ (KLIK) P.P.S . Zapraszam też(...)przepis na wegańską&bezglutenową szarlotkę! Weekend się zbliża - może upieczecie? ;) Przepis - KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej
Domowy Smak Jedzeniajesienne popołudnie. Mam dla Was dobrą wiadomość na rozgrzanie :) Pisałam dzisiaj, że szykuję dla Was niespodziankę - oto i ona :) Zapraszam wszystkich do udziału w konkursie :) Tematyka konkursu to "Twój przepis na jesienny wieczór" . Interpretacja tematu należy już do Was. Przepisem na jesienny wieczór może być relaks z książką i ciepłą herbatą, ulubiona muzyka, drzemka pod grubym kocem, albo np. szarlotka(...)Sponsorem nagród jest Sir William's 2. W konkursie przewidziane są dwie nagrody - 2x zestaw dzbanków duo z zestawem herbat 3. Zadaniem konkursowym jest dowolna interpretacja tematu "Twój przepis na jesienny wieczór" 4. Zgłoszenia nalezy dokonanać poprzez dodanie komentarza pod tym postem . Zdjęcia do zgłoszenia należy wysłać na e-mail anytrami@o2.pl (opcjonalnie) 5. Można dodać jedno zgłoszenie 6. W zgłoszeniu
breakfast of dreamsPrzepis na ten placek znalazłam w zeszytach z przepisami mojej mamy i postanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć jak smakuję(...)przepis na to ciasto: Składniki: 1/2 kg cukru 1/2 kg mąki 3/4 kostki margaryny 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie: (zapis taki jak w zeszycie) Cukier z jajkami ukręcamy, mleko, mąka, kakao, margaryna. W średnim ogniu piec. Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady gorzkiej trochę masła i mleka Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Motylkowa KuchniaN a filmie poniżej dowiesz się co zrobić, aby łatwiej rozsmarować twarde masło na kromce chleba. Warto zapamiętać, czasem może się przydać podczas przegotowywania
Przepisy i porady kulinarnepaździernikowej piekarni Amber - wytrawne drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być(...)może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu, ale to nie zmienia faktu że bułki są pyszne. Świetnie smakują z dobrą wędliną. Jako dodatków użyłam igiełek rozmarynu, plasterków czerwonej cebuli i czosnku. Bułki posypałam gruboziarnistym pieprzem i solą w płatkach. Ale można użyć ulubionych dodatków. Uzupełnienie: Jedna z blogerek piekących drożdżówki zwróciła uwagę, że dla niej to bardziej bułki
Stare Garyskładniki na domowe crunchy: 60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7
Domowy Smak JedzeniaMiałm w domu nadmiar wędzonego łososia i musiałam wykombninować co z niego przygotować. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało i ostatecznie, jedynie podpierając się tymi przepisami, wymyśliłam coś własnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak(...)łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i przesmażyć na małym ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek. Ma sie leciutko
Codzienne GotowanieDzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) A wracając(...)przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest
Codzienne Gotowanie