przepis - 33114 przepisów (strona:684/2208)

Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 129

Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg

Przepisy i porady kulinarne
"Leśne runo" - Pyszny i aromatyczny dżem z jeżyn. 89

Składniki :                  na około 6-7 słoiczków po dżemach 2

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na ogórki konserwowe. 139

Składniki : 3 kg małych ogórków liście laurowe korzeń chrzanu koper zielony  ( baldachim ) czosnek pieprz czarny   ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe na zimę. 74

Składniki : 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 40 dkg cukru 2 łyżeczki octu 10% Sposób wykonania : Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do rondla

Przepisy i porady kulinarne
Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 119

Składniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu  (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru

Przepisy i porady kulinarne
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 139

Składniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu  ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w

Przepisy i porady kulinarne
Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 86

Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z borówek - świetny do herbaty i domowego kisielu. 82

Składniki : 2 kg borówek  cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze śliwek na zimę. 101

Składniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć  pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców cytrusowych. 110

Składniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z zielonych pomidorów. 121

 Składniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób

Przepisy i porady kulinarne