Miałm w domu nadmiar wędzonego łososia i musiałam wykombninować co z niego przygotować. Przeglądałam różne przepisy, ale jakoś nic mi nie pasowało i ostatecznie, jedynie podpierając się tymi przepisami, wymyśliłam coś własnego;) Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników;) I jak zwykle smakuje wyśmienicie – pyszny kremowy sos, łagodny łosoś, lekko ostro – kwaskowy posmak(...)łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i przesmażyć na małym ogniu przeciśnięty przez praskę czosnek. Ma sie leciutko
Codzienne GotowanieDzisiejszy przepis pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) A wracając(...)przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest
Codzienne Gotowanieznaczną część populacji miasta, obok Polaków, Niemców i Rosjan, stąd też Łódź znana jest jako miasto 4 kultur. Taka różnorodność kulturowa miała oczywiście silny wpływ na lokalną kuchnię. Przepis na dzisiejszą chałkę zaczerpnęłam z nabytej podczas ostateniej wizyty w Polsce książki "Chałka i żulik". Ta mała książeczka zawiera garść wybitnie łódzkich przepisów, bardzo prostych, wręcz banalnych, ale doskonale oddających(...)terenów wiejskich, byli to ludzie prości i ubodzy (praca w fabrykach nie przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów
Codzienne Gotowaniepierwszych chwil zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie. Do kolekcji wielu podobnych przepisów, tym razem dołączę mój, ale raczej odmienny… Krówki lodowe. Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka(...)kremowe, aksamitne, ciągnące i… niesamowite w smaku. Do zrobienia krówek zainspirowała mnie moja przyjaciółka Dorotka, z bloga Esmeralda Ze Smakiem . Od dawna nosiłam się z zamiarem skorzystania z jej przepisu. Niestety nie udało mi się skompletować odpowiedniej ilości składników, więc korzystając z przepisu Dorotki, dołożyłam co miałam (oraz się nadawało) i wyszła kolejna wersja krówek. Ale tym razem w zupełniej
mojewypiekiinietylkoskładniki: 500 g mąki 120 g cukru 3 żółtka 100 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 125 ml mleka 10 g amoniaku 1 szczypta soli dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniaprzyznam Wam szczerze, że gdy kupiłam jej pierwszą książkę to nieco się zawiodłam i po jakimś czasie ją odsprzedałam. Książka jak dla mnie była bardzo nieczytelna. Owszem zdjęcia piękne, przepisy ciekawe ale nagromadzenie na każdej stronie pięciu różnych, mało wyraźnych i niekiedy maleńkich czcionek skutecznie odstraszyło mnie od wypróbowania przepisów. A nie lubię mieć książek z których nie skorzystam(...)przypadku książki którą dziś Wam przedstawiam jest inaczej i o niebo lepiej! Co prawda dalej w przepisach występują 3 różne czcionki ale są normalnych rozmiarów, są czytelne i same strony są jaśniejsze więc nic nie przeszkadza w zapoznaniu się z przepisem. Książka dzieli się na następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend
Mienta blogadszedł ten dzień, na który czekałam już od jakiegoś czasu. Moje malutkie święto, które spędzę z uśmiechem na twarzy. Równo rok temu pojawił się tu pierwszy przepis, który jest dla mnie wyjątkowy ( Sałatka z suszonymi pomidorami ). Nie tylko dlatego, ze sałatka ta jest bardzo smaczna lecz również dlatego, że przypomina mi pewną piątkową tradycję. Gdy zaczyna się weekend i nadchodzi(...)mężem szykujemy ją sobie na kolację, do niej pijemy po lampce czerwonego wina i siedzimy długo rozmawiając. To są wyjątkowe chwile... P rzez rok pojawiło się wiele przepisów na różne dania. Jedne są bardziej dopracowane, inne czekają jeszcze na ulepszenie. Jakość zdjęć jak również wygląd bloga się zmieniły. Myślę, że wszystko jest coraz ładniej robione i coraz przyjemniej
W kuchni u Monikiawsze wychodząc ze sklepu zabieram ze sobą gazetę, gdzie znajduje się kilka przepisów. Jakiś czas temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu Asda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada(...)dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam bo moje wyglądało zupełnie inaczej niż na zdjęciu w gazecie. Ja u siebie w przepisie podaję tyle czekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej. Składniki: 300g czekolady mlecznej do gotowania, 125g masła niesolonego, 200g herbatników, 180g mini pianek
W kuchni u Monikiskładniki: 1000 g świeżych malin 150 g cukru 1000 ml wódki 48 % 250 ml wody 1 laska wanilii wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaparze. Suszone pomidory zawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem(...)oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Wykonanie: Nastawiamy posoloną wodę na makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Do tego wrzucamy przekrojone na pół oliwki i dajemy przyprawy. Następnie wlewamy śmietankę i do tego tuńczyka. Na końcu dodajemy pokrojony ser. W tym czasie
Pyza i SurówkaKlasyka chlebowych smarowideł "...Czy Jaśnie Pan życzy sobie śniadać z Jaśnie Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara] Ano Jaśnie Pan Mąż sobie
Grunt to przepis!składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK . Pisząc przepis p odaj link do sosu ze strony folwark.com.pl, który użyłeś/aś w swojej potrawie. Można wysłać maksymalnie do 3 przepisów Przepis zamieście jako komentarz pod tym postem, a zdjęcie(...)oraz zgodę -na publikację przepisu wraz ze zdjęciem prześlijcie na zkuchnidokuchni77@interia.pl – stworzę specjalną galerię konkursową na moim Fp na FB. Wysyłając maila nie zapomnijcie podać Waszego nicku, którym komentowaliście ten post konkursowy. Sponsorem nagród jest Folwark, dlatego byłoby fajnie aby ...polubić Sponsora na FB tutaj Organizatorem jestem ja, będzie mi również miło jeśli polubicie ZKDK Jury wybierze
Z Kuchni Do Kuchniskładniki na ciasto waniliowe: 310 g mąki 110 g cukru pudru 220 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków
Domowy Smak Jedzenia