zmiksowanie składników to prosty sposób na urozmaicenie zwykłej zupy, nawet zwykłej zupy kalafiorowej. Wystarczy trochę wymieszać składniki, zastosować blender i mamy pyszną zupę krem z kalafiora. Dodatek serowych klusek wzbogaca jej smak całkowicie. Polecam też inne kremowe zupy: – z zielonego groszku – ze świeżych pomidorów – marchewkowa – z pieczonych pomidorów – z rukoli – z kukurydzy(...)jest za gęsta możemy dodać odrobinę wody. Stawiamy garnek ponownie na małym ogniu, dodajemy śmietankę i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gorącą zupę krem z kalafiora podajemy z serowymi kluskami , lanymi kluskami , zacierkami lub grzankami i natką pietruszki. The post Zupa krem z kalafiora appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPorcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana 1/4 części sól Sposób przygotowania: gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć(...)wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. Kluski śląskie : Ugotowane ziemniaki , przeciśnąć przez praskę. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać
Kuchnia DanusiPrzepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam. Składniki: Kluski: 500 g mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka Sos jagodowy: 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 łyżki jagód (mogą być z kompotu) Sposób(...)podrosną. W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować. Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu. Śmietanę ubić z cukrem do sztywności
Na Ciasteczkowych Papierachtrwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę(...)kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja na dzisiaj to sos kurkowy z kluskami śląskimi. Zobacz również: Kluski śląskie. Smacznego
Smak mojego domuponownie zasłonić ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Wielkość ciasta musi się podwoić !!! Wreszcie gdy nasze ciasto będzie już gotowe, zabierzmy się za posypanie rąk mąką i zacznijmy formować kluski, które wielością będą przypominały małe pączki. Potem należy je wyłożyć na ścierkę oprószoną mąką i ponownie je przykryć, ponieważ nadal będą rosnąć. Do dużego garnka nalać wodę, nałożyć(...)durszlak. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski do durszlaka i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka
ClauditteMissCookingserek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. W dużym rondlu nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się rozgrzało, wsypałam tartą bułkę(...)wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki, w trakcie gotowania urosną) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 2-3 minuty pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam i szybko rozłożyłam
Kuchenne zapiski EdytyWykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o najmniejszych oczkach. Nie odsączałam ich, ani nie odciskałam. Dodałam jajko i mąkę, dokładnie wymieszałam. Masa powinna być dość gęsta, żeby kluski nie rozpadały się podczas gotowania. W dużym rondlu zagotowałam wodę, posoliłam ją i wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluski i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze około 5 minut. Łyżką cedzakową wyjęłam bezpośrednio na talerze
Kuchenne zapiski Edytywątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło(...)sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką
VioletoweKucharzeniejechałam, w budynku którego nigdy wcześniej na oczy nie widziałam. Dziś czekolada była dozwolona!;p moja kolacja po tym ciężkim dniu, kluski <3 Składniki: na kluski: 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki żytniej mleko za zupę (około 1 szklanka) stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na kluski mleko + stewię zagotowujemy, kiedy zacznie lekko bulgotać wlewamy kluski łyżką mieszamy wszystko i gotujemy około minuty SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję gęstość ciasta - a mąką jego ilość. Moja Mama do tego typu(...)klusków dodawała jeszcze ziemniaki. Teraz ich już nie przyrządza jako, że nie są zgodne z jej dietą. Na zdjęciu powyżej prezentuję pożądaną konsystencję ciasta. Kluski wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną oleju, "odcinając" łyżką z przechylonej nad garnkiem poręcznej miski. Gotuję ok. 5 minut. Odcedzam i gotowe do nałożenia. Poniżej z naszym ulubionym sosikiem mięsnym
Kuchnia po mojemuskładniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę(...)mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową. Smacznego
kgwjanczewoDziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę(...)ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej
Mama GotujeMoja babcia często kluski śląskie na obiad podawała, ale masłem lub gulaszem polewała. Ja też zawsze takie przygotowywałam(...)pomocników moje dzieci miałam. Kiedy kulki z ciasta formułowałam, to dziurkami się nie przejmowałam, bo dzieci paluszki swoje w kulki wbijały i przy tym głośno się śmiały. Dzisiaj polecam kluski z papryką kolorową, tak trochę inną wersję, moją dla klusek nietypową. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka
Moniki Smakołykiszpinakiem w sam raz dla miłośników tego najzdrowszego warzywa pod słońcem. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto , a smakują pysznie . Polecam do wypróbowania. składniki na 10 klusek 2 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła przepis Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię odparowujemy(...)będzie odstawało od miski . Na gotującą się i osoloną wodę wrzucamy łyżką średniej wielkości kluski , gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyzką cedzakową . Gorące kluski polewamy roztopionym masłem
Smakowite Daniaprzez moich bliskich. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką są nieco kaloryczne ale mimo tego pyszne i bardzo sycące. Są prostą w przygotowaniu i tanią potrawą. składniki na około 15 klusek 1,5 kg ziemniaków 50 g kaszy manny 2 jajka sól czarny mielony pieprz 15 dag podgardla lub boczku przepis Połowę z 1,5 kg ziemniaków gotujemy, odcedzamy(...)osolonym wrzątku około 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wod. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową . Podgardle lub boczek kroimy w kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Gotowe kluski okraszamy skwarkami
Smakowite Dania