kluski - 6146 przepisów (strona:51/410)

Kluski śląskie 160

dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać z dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(...)oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach można kupić ziemniaki, które mają już określone przeznaczenie. Jeśli jednak

MyCookBook.pl
Kluski śląskie 112

pulchnym paluszkiem wykonywanie dziurek po środku każdej ziemniaczanej kulki. Te otworki mają niebanalne znaczenie - zatrzymują wszystkie smaki Po każdej innej klusce spływa każdy dodatek, zaś śląska zatrzymuje dla jedzącego wszystko to co najlepsze.  Nie podaję dokładnych proporcji. Kluski, zarówno jak moja mama robię wg określonej reguły, która podaję poniżej. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez(...)fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie ziemniaków ma to do siebie, że "rzednie" długo nie poddawane obróbce termicznej. Z około 60 dag ziemniaków wychodzi około

kawawszklance
Krokiety ziemniaczane z brokułem 35

przemycenie do diety króla warzyw czyli brokuła, który nie zawsze jest lubiany a tutaj świetnie się odnajduje i nawet nie czuć jego smaku. Moja rodzina to wielcy fani klusek, kopytek, krokietów dlatego nauczyłam się, że to dania w których oprócz ziemniaków, mogę im włączyć do diety mnóstwo innych warzyw. Zajrzyjcie do przepisów na: Kopytka z fasoli z pokrzywą(...)podagrycznikiem Kopytka z batatów Kopytka gryczane Zielone kopytka Kopytka z kaszą jaglaną i pieczonym burakiem Kluski bez jajek buraczkowe Kluski z dyni Kluski owsiane Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Z BROKUŁEM Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków 200g ugotowanego brokuła 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta

Dorota Smakuje
Leniwe kluski z kaszą manną 31

Leniwe jak u mamy, a nawet lepsze! Do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny, dzięki temu kluski po ugotowaniu są pulchne i miękkie. Tradycyjnie można podać je z przyrumienioną na maśle bułką tartą, z jogurtem, dżemem albo miodem. To przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny w kilka chwil.    Polecam również inne twarogowe przepisy na śniadania(...)Leniwe pierogi z mąka ryżową Syrniki klasyczne (przepis podstawowy) Knedle serowe z morelami   Leniwe kluski z kaszą manną Składniki (na 4 porcje): 400g twarogu 1 duże jajko łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki + do podsypywania do podania: masło, bułka tarta, jogurt, miód, masło, dżem, owoce - wg uznania    Twaróg rozetrzeć

Obiad gotowy
Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 22

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki(...)pietruszki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz (przepis na 4 porcje) kluski kładzione: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, jeżeli za rzadkie, odrobinę

Kardamonovy
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 29

taaaak, jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy.  Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek(...)selera mała biała część pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła sól pieprz (przepis na 4 porcje) lane kluski: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta soli Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę średniej wielkości, umyty por kroimy w cienkie półplasterki, wszystko wrzucamy z masłem do rozgrzanego garnka

Kardamonovy
Klusz – kuchnia podkarpacka 36

Klusz – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Bieszczady, powiat bieszczadzki  Klusz to nazwa klusków ziemniaczanych gotowanych przez dawnych mieszkańców Bieszczad. Danie jest bardzo proste, ale smaczne i pożywne. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych po obiedzie i podać na kolację. Gorące kluski podaje się polane maślanką, kefirem albo kwaśnym mlekiem. To zestawienie smaków nie zdziwi nikogo(...)gotujemy i obieramy. Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy i wyjmujemy kiedy tylko wypłyną. Podajemy gorące, polane maślanką

Trzeci talerz
Szare kluski z cebulką 146

Uwielbiam wszystkie kluski, śląskie, kopytka, lane kluski, zacierkę pyzy - to zdecydowanie moje jedzenie i moich dzieci również. Tym razem padło na szare kluski z okrasą z masełka z cebulką. Czasem podaje je również z podsmażoną kiszona kapustą i takie też bardzo lubię. Kluski te są bardzo uniwersalne, pasują również do wszystkich mięs

Swojskie jedzonko
Kluski śląskie smażone a nie gotowane 42

Tradycyjne ciasto jak na zwykłe kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej uformowane w placek i smażone. KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej; smalec wieprzowy; przepis na kluski śląskie smażone Artykuł Kluski śląskie smażone a nie gotowane pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kluski śląskie smażone a nie gotowane 158

Tradycyjne ciasto jak na zwykłe kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej uformowane w placek i smażone. KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej; smalec wieprzowy; przepis na kluski śląskie smażone Artykuł Kluski śląskie smażone a nie gotowane pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gnocchi włoskie kluski do sosu 130

Włoskie kluski z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i jajka. GNOCCHI KLUSKI WŁOSKIE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków około 250 gramów mąki pszennej; 2 wiejskie jajka; mielona, słodka papryka; natka pietruszki; harissa lub koncentrat pomidorowy; przepis na gnocchi włoskie kluski do sosu Artykuł Gnocchi włoskie kluski

Kuchnia Tomka
Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku? 52

ulubione danie, które często pojawia się na polskich stołach. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jest to proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone są po skosie. Kopytka(...)nich uformuj wałek, najlepiej o grubości około 3-4 centymetrów. Pokrój ciasto w tradycyjne kopytka, czyli otrym nożem, w ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, powinna być lekko osolona. Kluski wrzucaj partiami do wrzątku, delikatnie zamieszaj. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmij i odcedź na półmisku. Jak zrobić kopytka? Pamiętaj o tym! Do przygotowania

Rozdomowiona
Kluski śląskie przepis oryginalny 260

Kluski przygotowane z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków i mąki ziemniaczanej. KLUSKI ŚLĄSKIE SKŁADNIKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; około 250 gramów mąki ziemniaczanej, ale tak naprawdę tyle, ile „zabierze”; przepis na kluski śląskie przepis oryginalny Artykuł Kluski śląskie przepis oryginalny pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Kluski z kaszy manny + film 38

Kluski z kaszy manny to błyskawiczny dodatek do zup, który będzie świetną alternatywą dla makaronów i ziemniaków. Przygotowanie takich klusek jest naprawdę banalnie proste a ich smak wyjątkowy.     składniki na około 1 litr zupy 1 szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 1 jajko przepis Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jajko i wszystko mieszamy(...)momentu aż jajko zbierze całą kaszę, w razie potrzeby dosypujemy jeszcze odrobinę kaszy. Następnie dłonią zagniatamy bardzo twarde ciasto. Tak przygotowane ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gotowe kluski gotujemy bezpośrednio w gorącej zupie około 5 minut.   Artykuł Kluski z kaszy manny + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania