kluski - 6146 przepisów (strona:59/410)

Kartacze – kluski tarte z mięsem 247

zwłaszcza Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków  1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)więc na początek dodajemy około 4 łyżek, a później w razie potrzeby dosypujemy więcej. Ciasto ma być miękkie, ale ważne by nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto na kluski formujemy w jeden duży i niezbyt długi wałek, z którego kolejno ukrawamy na dłoń niewielkie plastry lub urywamy po kawałku i spłaszczamy. Następnie na ciasto nakładamy farsz

Smakowy Raj
Zupa z pora z kluseczkami 123

litr bulionu drobiowego lub warzywnego  sól pieprz oliwa z oliwek pietruszka natka Kluski: 2 jajka 1 szklanka kaszy manny  szczypta soli  1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut. 2. Białą(...)minut.  3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami. 4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy

Apetyczna babeczka
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 267

miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka(...)zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , kapusta , kuchnia polska , kuchnia regionalna , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kluski na parze z owocami 119

różnymi dodatkami. W smaku wyszły bardzo dobre, kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka(...)smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łazanki 125

marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć do garnka i zalać(...)już będzie miękka dodać rozrobiony w niewielkiej ilości koncentrat i doprawić solą, pieprzem oraz ziarenkiem smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 min. 7.Z podanych składników wyrobić ciasto na kluski. 8.Ciasto rozwałkować i pokroić. Kluski ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. 9. Ugotowane kluski wymieszać z kapustą

A Ty Smakuj Mnie
Kluski śląskie 187

Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos. Składniki : ziemniaki mąka ziemniaczana  Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam(...)miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej

Mechanik w kuchni
Szare kluchy z boczkiem 154

dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę(...)wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 5 minut, następnie odcedzone kluchy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy i polewamy kluski. Smacznego

kgwjanczewo
Kluski z serem 147

być gorzej... A przed tak wyczerpującym dniem nauki i próbną maturą trzeba było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :) ~  Kluski z serem podane z wiśniami ~ Składniki: 200g mielonego twarogu 2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa) 1 jajko 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + dowolne dodatki, pasować będą(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku i lekko ją solimy. Łyżką wrzucamy porcje ciasta na wrzącą wodę i gotujemy kluski około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować

Kuchenny Skrawek Nieba
Kopytka 166

przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic samodzielne danie(...)polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski dodac 1 lyzke oleju.Nie beda sie sklejac. Uwaga. nie ulepszajmy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smaczny obiad 217

śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy(...)jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą

NA MOIM TALERZU
Zupa koperkowa z laną kluską z parmezanem 69

Delikatna zupa koperkowa z wyrazistymi w smaku lanymi kluskami z parmezanem. Świetny i szybki sposób na wykorzystanie rosołu z wczoraj :)  Zupa około1 litr delikatnego bulionu może być rosół z wczoraj :) 4-5 łyżek posiekanego koperku 50 ml słodkiej śmietanki opcjonalnie marchewka z gotowania bulionu kilka kropel maggi Lane kluski  2 jajka 2 solidne łyżki(...)mąki pszennej 3-4 łyżki tartego parmezanu szczypta soli W miseczce za pomocą widelca wymieszać wszystkie składniki na lane kluski, ciasto powinno być gęste ale lejące. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Bulion lub rosół zagotować dodać posiekany koperek następnie wolnym strumieniem wlewać ciasto na laną kluskę pilnując aby zupa się cały czas gotowała

Andzia Pichci
Kartacze z mięsem 62

channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4502&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym są kartacze? Cepeliny to rodzaj nadziewanych, dużych klusek, które zwykle mają około kilkunastu centymetrów długości. Są podłużne i maja bardzo charakterystyczny kształt wrzeciona, zwężającego się ku końcom. Wywodzą się z Litwy, a w Polsce są tradycyjną potrawą(...)możesz również wykorzystać mięso, które zostało ci po gotowaniu rosołu. Bardziej tradycyjna wersja zakłada włożenie do cepelinów farszu z surowego mięsa, który w trakcie gotowania dodatkowo stworzy bulion wewnątrz klusek. Pamiętaj jednak, że kartacze w tej wersji należy zdecydowanie dłużej gotować. Możesz także przygotować wegetariańską wersję tej potrawy. W tym wypadku możesz przygotować farsz na bazie grzybów, twarogu

okolicepalnika.pl
Kluski kładzione z twarogiem 63

Kluski kładzione z twarogiem. Wiecie…takie danie do zrobienia w 30 minut. U nas teraz z nieba leje się żar. Mnie sie stac przy garach nie chce. Raz bo gorąco, dwa wolę czasem leżeć i pachnieć. To leżenie mogę praktykować do woli jak Króliś (doświadczalny) jest poza chałupą. ja w tym czasiem sprawiam tzw dobre wrażenie, jaka(...)Kiedy jednak zbliża się godzina zero (powrót Królika) trzeba wziąć cztery litery w troki i na szybko coś zrobić, żeby nie doszło do dantejskich scen. Robicie więc ekspresowo troche klusków łyżką kładzionych. Podajecie z duszonym porem. Na wierzchu nonszalancko posypujecie pokruszonym twarogiem. Podajecie z miną zapatrzonego w siebie bubka.który zna sie na żarciu. Musicie mieć pokerową twarz

Spice things up
Kluski kładzione z twarogiem 62

Kluski kładzione z twarogiem. Wiecie…takie danie do zrobienia w 30 minut. U nas teraz z nieba leje się żar. Mnie sie stac przy garach nie chce. Raz bo gorąco, dwa wolę czasem leżeć i pachnieć. To leżenie mogę praktykować do woli jak Króliś (doświadczalny) jest poza chałupą. ja w tym czasiem sprawiam tzw dobre wrażenie, jaka(...)Kiedy jednak zbliża się godzina zero (powrót Królika) trzeba wziąć cztery litery w troki i na szybko coś zrobić, żeby nie doszło do dantejskich scen. Robicie więc ekspresowo troche klusków łyżką kładzionych. Podajecie z duszonym porem. Na wierzchu nonszalancko posypujecie pokruszonym twarogiem. Podajecie z miną zapatrzonego w siebie bubka.który zna sie na żarciu. Musicie mieć pokerową twarz

Spice things up