kluski - 6146 przepisów (strona:65/410)

Restauracje w Katowicach - Gdzie warto zajrzeć ? 37

techniki województwa śląskiego. W otoczeniu stuletnich familoków można odpocząć przy rosole lub żurku, można też sięgnąć po bardziej sycące dania. Golonka pieczona w ciemnym piwie i panczkraut, rolada z kluskami i modrą kapustą – oto dania, które cieszą się tu największym powodzeniem. Śląska Prohibicja świetnie sprawdza się jako miejsce na rodzinny obiad lub większą imprezę, jest też popularnym miejscem(...)czeka Żurownia – restauracja, w której czeka nie tylko żur. Można tu zamówić ajerkuchy (racuchy z kremem mascarpone i gorącymi wiśniami), macznki (danie z karczkiem duszonym w winie) oraz kulebele (kluski śląskie z mięsnym lub jarskim farszem). Wielu fanów ma też serwowany w Żurowni Grubiorz – danie, które powstaje z krupnioka, boczku i cebuli, zapiekanych w ziemniaczanym puree. Te proste

Cynamonowe szczęście
Węgierska galuszka z boczkiem 27

Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki dla 4 osób: ? 35 dkg mąki pszennej ? 6 dkg masła ? 2 jajka ? 200 ml wody ? sól do smaku ? 20 dkg plastrów boczku wędzonego Wykonanie: ? Rozetrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić. ? Wsypać po trochu mąkę na przemian(...)miksować. ? Masa ma być dość gęsta. ? Zagotować w garnku wodę z solą i 2 łyżkami oleju. ? Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. ? Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku. ? Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut. ? Boczek pokroić

To co kocham
Kluski z serem 24

Postanowiłam odtworzyć smak klusek z serem, które uwielbiałam jako dziecko. Moje wyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora na zagniatanie własnych klusek

To co kocham
Tarte ziemniaki smażone 44

smażone to danie wywodzące się z Wileńszczyzny, proste, smaczne i pożywne. Tarte ziemniaki smażone na patelni ze skwarkami, doprawione solą i pieprzem. Coś dla wszystkich miłośników ziemniaczanych placków, wszelkich klusek i kluseczek. Na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów na dania regionalne z kraju jak i zza granicy. Tarte ziemniaki smażone można przygotować z grubo lub drobno tartych ziemniaków(...)pomiędzy) babka ziemniaczana, placki lub kiszka ziemniaczana. Prosta, smaczna i pożywna potrawa bez jajka i glutenu. Dania z surowych tartych ziemniaków Surowe tarte ziemniaki to baza do gotowanych klusek jak i smażonych placków czy pieczonych babek. Kluski szare, żelazne vel stalowe to potrawa, którą wiele osób je w towarzystwie kiszonej kapusty. Tarte ziemniaki smażone ze skwarkami

Dieta moja pasja
Kopytka z sosem pieczarkowym 44

pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)trochę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 4 części na stolnicy lub blacie podsypanym mąką pszenną. Z każdej uformować cienki wałek, który następnie lekko spłaszczyć i pokroić po skosie niewielkie kluski. W większym garnku zagotować około 3 litrów wody z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać partiami kopytka. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Ugotowane kopytka wyjąć

Danka Pichci
Kopytka z sosem pieczarkowym 41

pomysłem w tej sytuacji będą kopytka z sosem pieczarkowym. Jeżeli korzystamy z takich ziemniaków wcześniej ugotowanych to najlepiej zmielić je w maszynce do mięsa. Kopytka to proste do zrobienia kluski, które możemy podawać zaraz po ugotowaniu z różnymi sosami, mogą też być dodatkiem do pieczeni, a jedną z wersji ich podania są kopytka z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)trochę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 4 części na stolnicy lub blacie podsypanym mąką pszenną. Z każdej uformować cienki wałek, który następnie lekko spłaszczyć i pokroić po skosie niewielkie kluski. W większym garnku zagotować około 3 litrów wody z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać partiami kopytka. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Ugotowane kopytka wyjąć

Danka Pichci
Zrazy wołowe –  roladki wołowe 37

roladki wołowe Pyszne tradycyjne śląskie zrazy wołowe, czyli potrawa która idealnie sprawdzi się jako niedzielny czy też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona(...)powrotem do zrazów i delikatnie mieszamy) i bez przykrycia pieczemy jeszcze przez 15-20min tak aby zrazy się z wierzchu zarumieniły. Gotowe zrazy wołowe podajemy tradycyjnie z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty Zrazy wołowe – roladki wołowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie Najlepsza surówka z czerwonej kapusty

Księga-Smaku
Kopytka w sosie pomidorowym – kremowym i pysznym 36

Kopytka z sosem pomidorowym przygotowywane są z trzech głównych składników – jajek, ziemniaków i mąki. Dzięki nim powstają pyszne kluski, które można podać z różnymi, ulubionymi sosami. Nie tylko świetnie smakują z sosem pieczarkowym, ale również przypadną Ci do gustu z rewelacyjnym, kremowym sosem pomidorowym. Takie danie z pewnością sprawdzi się na obiad. Jest sycące i co najważniejsze(...)odsłonie z pomidorowym sosem. Zobaczysz, że już nigdy więcej nie oprzesz się tej recepturze. >> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku? Składniki: kluski śląskie/kopytka 300 g boczku wędzonego cebula passata pomidorowa 100 g śmietanki 30% odrobina tłuszczu do smażenia przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek opcjonalnie: parmezan do posypania. Przygotowanie: Cebulę

Rozdomowiona
Kluski z makiem 45

miodem i bakaliami. Maku i miodu nie brakuje na świątecznym stole, gdyż potrawy z ich dodatkiem miały symbolizować dostatek i płodność na następny rok. Część osób ambitnie robi własne kluski według własnych upodobań smakowych, ale ponieważ przed świętami każdy ma dużo pracy w kuchni można sobie ułatwić życie gotując gotowy makaron kokardki lub łazanki, najlepiej z semoliny. Kluski z makiem - przepis na 6 porcji. Do przygotowania klusek z makiem będą Ci potrzebne: 200g makaronu, 250-300ml mleka, 100g mielonego maku, 50g orzechów włoskich, 50g suszonych moreli, 50g migdałów (słupki), 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, miód do smaku. 1. Zagotuj mleko, dodaj mak (nie gotuj, ale przykryj pokrywką) i zaparzaj 2-3 godziny

Z notatnika dietetyka
Zrazy wołowe 45

obiad? Wołowina jest niesamowita w smaku, dlatego klasyczne polskie zrazy wołowe są tak lubiane jak Polska długa i szeroka. Na Śląsku nie wyobrażają sobie domowego obiadu bez zrazów i klusek śląskich, ale w innych częściach Polski równie często podaje się je z ugotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym purée czy ziemniakami pieczonymi. Bo to przecież od Was zależy, jak chcecie(...)łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki musztardy sarepskiej 700-900 ml bulionu z warzyw lub wody 2 listki laurowe 2 łyżki oleju sól i pieprz do podania: puree ziemniaczane, kluski śląskie lub kopytka, ulubiona surówka PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe pokrój w plastry i rozbijaj tłuczkiem na cienkie kotlety. Najlepiej, aby kształt był zbliżony do kwadratu. Połówkę cebuli pokrój

nietylkopasta.pl
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 45

Narodzenia Zupa grzybowa z uszkami Aromatyczna i intensywna zupa z suszonych grzybów podana z uszkami. Farsz do uszek to kapusta kiszona i grzyby. Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Bulion warzywny z glonami nori. Zupa podana z lanymi kluseczkami z tofu. Pierogi z tofu i pieczarkami Pierogi z farszem jak mięsny! Dodatek płatków drożdżowych i sosu sojowego(...)składników, aby otrzymać danie bez składników odzwierzęcych. Warto przygotować barszcz z uszkami, zupę grzybową, pierogi z kapustą, kapustę z grzybami, kapustę z grochem, sałatki warzywne (z wegańskim majonezem), bezjajeczne kluski z makiem i wiele innych dań! Największy problem mogą stanowić potrawy z ryb. Co zamiast ryby na Wigilię? Wiele przepisów na Wigilię i Święta opiera się na rybach

Via Gusto
Sos grzybowy. Prosty przepis 44

świeżych grzybów leśnych jest absolutnym pewniakiem. Wystarczy tylko 20 minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem leśnych grzybów. Sos grzybowy możecie podawać z makaronem, kluskami czy mięsem. Nie zapomnijcie posypać go posiekaną natką pietruszki dla podbicia aromatu! Sos grzybowy ze świeżych grzybów, czyli skarby jesieni w roli głównej Okres od połowy sierpnia do końca listopada(...)świeżych grzybów, znajdziecie na dole strony . Z czym podawać sos ze świeżych grzybów? Sos grzybowy ze świeżych grzybów fantastycznie pasuje do: makaronu – najlepiej długiego, jak tagliatelle czy pappardelle , klusek – kopytek, kładzionych, śląskich placków warzywnych, np. ziemniaczanych czy z cukinii mięsa , np. pieczonego czy duszonego Sprawdź też inne przepisy na grzyby: Kurczak z dynią i pieczarkami Polędwiczki

Na-talerzu.pl
6 sposobów na sprytne i smakowite wykorzystanie mięsa po gotowaniu rosołu. Można zrobić z niego nawet pastę kanapkową 168

Farsz do pierogów albo klusek to popularne sposoby na wykorzystanie mięsa, które zostało po gotowaniu rosołu. Oczywiście bardzo je polecamy, ale też mamy dla was nieco bardziej oryginalne pomysły. Pasta kanapkowa? Jest świetna? Gotowanie rosołu, szczególnie w niedziele czy święta, to tradycja kultywowana w wielu domach. Najlepszy to oczywiście ten ugotowany na sporej ilości mięsa i warzyw. Potem(...)jednak nie zawsze wiadomo, co zrobić z tym, co zostało na dnie garnka. Mamy kilka fajnych pomysłów na wykorzystanie gotowanego mięsa , jak i warzyw. Kluski z mięsem – to bardzo popularny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, które świetnie nadaje się do przygotowania farszów. Z tego przepisu kluski wychodzą wręcz rozkosznie pyszne – kliknij, aby przejść

Kulinarna Polska
Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami 56

kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem, podduszoną cebulką i pomidorami.  Sos z kurek doprawiony sosem Worcestershire z posiekanym koperkiem i startym jabłkiem, doskonały do makaronu, ziemniaków, kopytek albo klusek śląskich. Ten sos kurkowy jest, jest tak wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić! łatwy i sprawdzony przepis(...)dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Z czym podawać kurki w sosie śmietanowym makaron ziemniaczane gnocchi, kopytka ( przepis tutaj>>> ), pierogi leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną

Moja Książka Kucharska
Przepis na penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 89

Makaron ze szpinakiem    Za czasów mojego dzieciństwa były kluski... Przyszło spaghetti, a potem dowiedziałem się, że nie mówi się kluski tylko makaron z akcentem na R - MakaRRRon!     A teraz mamy penne co z włoskiego znaczy piórka... I nie do końca rozumiem, dlaczego na rurki mówi się piórka?  👉Jak zrobić penne(...)szpinakiem❓     OK! Więc dziś ni robimy już klusek czy makaronu ze szpinakiem, tylko penne przez 2 "NN" bo przez jedno "N" ten wyraz oznacza co innego... i to coś już bardziej przypomina rurkę.    Zapraszamy na przepis na penne z szpinakiem. Link do filmu z przepisem Przepis na PENNE z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sos z kurek przepis 100

prawie do wszystkiego :) Można podawać go z makaronem, kurczakiem, wołowiną, plackami ziemniaczanymi ( przepis tutaj>>> ), gnocchi, ziemniakami z wody lub puree, duszonymi kotlecikami z polędwiczki wieprzowej albo kluskami śląskimi ( przepis tutaj>>> ). Ten sos kurkowy jest tak wszechstronny, że dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Sos z kurek. Sos z kurek przepis(...)grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.  Z czym podawać sos kurkowy makaron ziemniaczane gnocchi, kopytka ( przepis tutaj>>> ), pierogi leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną

Moja Książka Kucharska