kluski - 6146 przepisów (strona:65/410)

Tradycyjne kluski śląskie 430

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje(...)się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka leniwe z marchewką w sosie cynamonowym 145

wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami! (NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka(...)cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę. Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić. W razie

Kraina Miodem Płynąca
Nylonowe pyzy 137

dzień w szkole, ale rozchorowali się wykładowcy i wróciłam do domu. Czas wolny postanowiłam wykorzystać na małe buszowanie w kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY(...)zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się

peggiwkuchni
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 114

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.  Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych(...)oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty

Bajeczna Kuchnia
Kluski z twarogu z natką pietruszki 142

Kluski z twarogu to takie poplątanie klusek leniwych i śląskich. Rezultat mięciutkie kluseczki dobre do sosów, gulaszy a ja podałam je z szynką i cebulką. Polecam gorąco. Kluski z twarogu z natką pietruszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski śląskie bez jajek 118

Kluski śląskie Składniki: ziemniaki (dowolna ilość) mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem, można użyć do tego maszynki lub praski. Postawiłam do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyłam do miski i całość podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo, ile wyjęłam ziemniaków(...)się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się wody, partiami wrzucałam kluski. Delikatnie zamieszałam i poczekałam, aż kluski wypłyną na wierzch. Od wypłynięcia gotowałam jeszcze ok 3 minut

nietadieta
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 183

centymetra, które następnie pokroiłem formując małe kluski przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego(...)temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe. Upieczone mięso pokroiłem ostrym nożem pod lekkim skosem na grube plastry, które ułożyłem na talerzach. Obok nałożyłem kluski ziemniaczane. Całość obficie polałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i udekorowałem posiekaną natką pietruszki

Wyprawy kulinarne
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 268

mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku(...)następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej

Pyry na Gaz
Roladki schabowe i kluski śląskie 137

dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko(...)Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku

Smakołyki Asi
W orzechowej skorupce. 175

Dyniowo-orzechowe kluski w panierce z pekanów   podsmażone na olejku kokosowym; gruszki  *z dodatkiem mąki orzechowej  inspiracja    inspiracja  jak wczoraj się trochę poleniłam, a wieczorem umierałam na ból gardła, tak dzisiaj już jest lepiej o pora porządniej do lekcji usiąść :) i słońce wyszło od razu jakoś tak lepiej :) Przepis: ok.150g gęstego(...)kilkanaście minut do lodówki. Gdy ciasto będzie w lodowce podprażyć pokruszone orzechy i odstawić na bok. Na lekko podsypanej mące desce uformować rulonik, lekko spłaszczyć, a następnie pokroić w kluski. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ok.1-2min od wypłynięcia (zmniejszając gaz). Wyłowić. Na patelni rozgrzać olejek kok. i wrzucić kluski, aby się zarumieniły

More food, love and dreams
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 141

Polecam również  Kluski kładzione                                           Kluski leniwe                                         Kluski śląskie

potrawyregionalne
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 161

rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę . Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto. Formować(...)spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem 140

dużo gadać to danie jest pycha. Kluski kładzione(...)mojej babci zajadaliśmy ze skwarkami i podsmażaną cebulką, smak niezapomniany. Trochę odtworzyłam ten smak, ale jakiegoś sekretnego składnika jednak zabrakło co nie oznacza że są niedobre, są pyszne. Do klusek jako dodatek kapusta smażona z boczkiem, polecam. Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Obiad w pół godziny 145

mało wykwintny , ale na pewno który bardzo lubię . I ty nie mam na myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma  kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują .  Chociaż  raz spotkałam(...)restauracji z sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek  Przynajmniej ja mam takie wrażenie . Składniki na 4 porcje klusek 1/2 kg mąki 2 jajka 2 szklanki mleka(lub 1 szl wody i 1 mleka) 1 szklanka wody 1 płaska łyżeczka soli ( może być mniej) szczypta pieprzy czarnego

Eli Gotowanie
Kopytka z bobu 115

zależy od wielkości jajek). Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.   W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie. Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno(...)poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.   Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego

Pyry na Gaz