kluski - 6146 przepisów (strona:66/410)

Kluseczki dyniowe 213

też formować kulki i spłaszczać na stolnicy za pomocą noża (w dłoniech jednak za bardzo się lepią). Jeśli ciasto będzie się lepić, podsypujemy lekko mąką kulki i gotowe kluski, ale nie wrabiamy(...)ciasta. 4. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, kiedy zawsze wzrucamy po 14-16 klusek, gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyjmujemy na talerz, czekamy 2-3 minuty aż odparują i przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem, skrapiamy oliwą, żeby się nie posklejały. Podajemy do gulaszu

Kuchnia Prezydentowej
.543. leniwe i kokosowe 86

kokosowe* kluski leniwe z mielonego twarogu z truskawkami i jeżynami~ *z mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS /1 porcja(...)230g mielonego twarogu ~białko ~40-45g mąki kokosowej ~cukier/stevia Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano z ciasta zrobić wałeczek, kroić na kawałki i wrzucać kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować ok. 1-2 minuty od wypłynięcia. Od razy po wyjęciu kluski będą bardzo miękkie i delikatnie, ale potem nieco

breakfast of dreams
.849. makowy początek 137

wegańskie owsiane kluski kładzione z domowej masy makowej na mleku sojowym~ Makowym akcentem wchodzę w 2015 rok. Widziałam te kluski na kilku blogach, na każdym inny przepis więc trudno mi podać źródło inspiracji zwłaszcza, że moja wersja jest wegańska :D Nie lubię pisać podsumowań więc takowego (jak zwykle) nie będzie, zresztą nie ma co podsumowywać(...)oraz mleko i ponownie mieszamy (masa powinna być gęsta, więc najlepiej na początek dać 1/4 szklanki mleka). Gdy mleko będzie się gotować zmniejszamy ogień i łyżką kładziemy do mleka kluski. Gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty nie mieszając. Przekładamy do miseczki. Smacznego! :) Na koniec jeszcze kilka amatorskich ujęć fajerwerków :)  (lepiej chyba jednak wychodzi mi fotografowanie

breakfast of dreams
.986. zapomniałam o nich 126

czekoladowo-budyniowe "kluski kładzione" na mleku owsianym z borówkami~ Zapomniałam o kluseczkach! Wieki ich nie jadłam...Postanowiłam dzisiaj(...)ugotować. Chciałam też spróbować czegoś nowego - zamiast części mąki użyłam budyniu i...ubiłam białko - co akurat było błędem, bo masa zrobiła się od niego rzadka i gdy kładłam kluski po prostu się rozpływały, więc z tego wszystkiego wyszły wielkie kluski i znikoma ilość mleka, ale jakie to było pyszne! :D Także, no, nie ma tego złego

breakfast of dreams
Bramborové knedlíky s třešněmi 128

się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie(...)się nie zasłodzić. Kluski dobrze zaklejamy i wrzucamy na osolony wrzątek z dwiema łyżkami oleju. Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około pięciu minut. Podajemy ze śmietaną i cukrem pudrem lub jogurtem naturalnym

Kuchenna Kontrrewolucya
Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty 174

Dziś przeprowadzałam dalsze testy na mące żytniej do wypieku chleba, znów dobrze się spisała ;) takie kluski mogą być jedzone na słono z mięsem jak również na słodko z powidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwyk(...)kleić (zależy od wielkości jajka) możemy dodać jeszcze trochę letniego mleka wyrobione ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut   7. z wyrośniętego ciasta lepimy małe kluski   8. wykładamy na omączonym blacie i po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia   9. tak przygotowane kluski gotujemy na parze (pod pokrywką) przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski z kaszki manny i sera 158

Miały być placuszki, ale okazało się, że ciasto bardziej nadaje się na kluski ;) tak to bywa(...)eksperymentami ;p czy u Was też jest taka okropna pogoda? szaro, i deszczowo? dziś zdecydowanie nie ma się ochoty wychodzić z domu, trzeba coś upiec! ;) Składniki (około 13 klusek): 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec 0,5-1 łyżeczka stewii około 100g chudego sera białego (piszę około bo nie mam tu wagi więc dawałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 130

widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy z dodatkami wg. gustu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluseczki serowe z bananem i pierwsze wspólne śniadanie ;) 158

zostałam do niego zaproszona ;) Zdecydowałyśmy się na kluski kukurydziane z serem i bananem, przygotowane zgodnie z przepisem znalezionym, na tej oto stronie . Pyszności! ;) Składniki (około 24 kluski): 1 banan 250 g białego, chudego twarogu 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Banan i twaróg miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy jajko i mąkę, dokładnie mieszamy(...)dużym garnku zagotowujemy wodę i przy pomocy łyżki nakładamy kluski wkładając łyżkę do wrzątku kluseczki, które wypłyną na powierzchnie wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski kładzione ziemniaczane 100

ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.  Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.   zastawa

królestwo garów
Kluski kładzione z surowych ziemniaków 108

wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 2 - 3 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. W przypadku gdyby kluski się rozpadały, należy dodać więcej mąki. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. zastawa

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 237

Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli(...)się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Kluski z jabłkami 129

ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Kluski można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do dań mięsnych...  Jest to stary

królestwo garów
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 180

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden.  Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami(...)dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych.  A Wy lubicie zupę koperkową? Serdecznie polecam ;)  Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki  2 łyżki przegotowanej letniej wody  szczypta soli szczypta pieprzu  Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela

Krakowskie smaki Ani
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 154

zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem  wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski(...)wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną wodą. Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen