kluski - 6146 przepisów (strona:66/410)

Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 287

pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Kacze uda w winie i pomarańczach 235

wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę, a następnie palcem zrobiłem w niej zagłębienie. Na 10 minut kluski wrzuciłem do wrzącej osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując(...)nich sok z jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą

Wyprawy kulinarne
549. Trochę nie wyszły.. 145

pełnoziarniste kluski na parze nadziane dżemem jagodowym podane ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi Muszę pamiętać, by nigdy więcej nie nadziewać takich klusek, bo mi nie wychodzą wtedy i są takie.. noo,.. sami widzicie. Z wyrośniętych i puchatych powstały takie dwa krążki, ale przynajmniej dobre. :P Ale, nie ważne.. jadę do Hiszpanii, aaaaaaaaaaaaaaaaa(...)kluski, Hiszpania... i Paryż, Monte Carlo, Lazurowe Wybrzeże, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :3 Nic mi dzisiaj chyba humoru nie zepsuje

More food, love and dreams
Kopytka 333

Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gnocchi 157

się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę lub zgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę i sól, ugniatamy elastyczne ciasto. Gdy zbyt lepi się do rąk dosypujemy więcej mąki. Nie zagniatamy(...)urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką

prawdziwe jedzenie
Najlepsze kopytka domowe 3360

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane - dzisiaj przepis, o który bardzo prosiła młoda czytelniczka. To chyba najpopularniejsze kluski w Polsce i śmiem twierdzić, że wszyscy je lubią. Ale czy wszyscy umieją je zrobić ? Kilka dni temu napisała do mnie Ania. Jest młodą mężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały(...)umiem znaleźć ? Ratuj Pyzo !" Nie mogłam pozostać obojętna chociaż sama się zdziwiłam, że nie mam kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka. Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kopytka ze szpinakiem 185

dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą  (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów(...)cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami. Moje uwagi : Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie obiadowe było bardzo smaczne :) O tej porze roku jest już świeży szpinak, wiec można zrobić kopytka właśnie z nim. Wpierw należałoby "udusić

Proste Potrawy
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 436

zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka po prostu się rozpływała w ustach i nie jest to tylko czcze(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 231

soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy(...)ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi z borowikami czyli Król ziemniak rządzi ! 203

ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Knedle ze śliwkami. Przepyszny i oszczędny obiad na słodko. Jedna porcja to zaledwie kilka złotych. PRZEPIS 698

Rumiana otoczka, pod nią mięciutka kluska, a w środku skąpana w słodkim syropie śliwka – takie właśnie są te knedle. Pyszny i oszczędny obiad na słodko. Koszt przygotowania porcji to zaledwie kilka złotych. Przepis na knedle ze śliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół(...)pestkę, do każdego owocu wsyp pół łyżeczki cukru i ćwierć łyżeczki cynamonu. Dłońmi odrywaj kawałki ciasta, formuj płaskie placuszki, na każdy połóż po 1 śliwce, zlep dokładnie w okrągłą kluskę. Kluski kładź na gotującą się wodę, gotuj przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę i lekko zrumień, obtocz w niej ugotowane kluski

Kulinarna Polska
"Żeleźniaki"- szare kluski 172

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów(...)być również za gęsta. Najlepiej sprawdzić wrzucając jedną  kluskę na próbę, czy się nie rozlatuje podczas gotowania w dużym, płaskim rondlu zagotować osoloną wodę. Dużą łyżką nabierać porcje ciasta i wrzucać na osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 165

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom .  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć(...)miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Sos : Pieczarki skroić w paseczki, wraz z masłem

Pychotkaaa
Włochy: Gnocchi 168

sobie jakąś kluskę, czy to makaronową, czy bardziej rozciapcianą na samej mące i wodzie. I tak włoskie ravioli to według mnie nic innego, jak nasze pierogi, a moja dzisiejsza propozycja niewątpliwie ma wiele wspólnego z naszymi kopytkami. W zasadzie można nawet powiedzieć, że baza na ciasto jest mocno zbieżna z knedlami, jak z resztą większość klusek z ziemniaczanym(...)warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi. Oryginalny przepis według podań pochodzi z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki na jego temat we Włoszech pojawiły

Przepysznik - BLW i nie tylko
Litewskie kartacze 241

łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem(...)centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem w ten sposób, aby utworzyć lekko wydłużoną kluskę, szczelnie otulającą ciastem ziemniaczanym farsz. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę i do gotującej się wody włożyłem kartacze. Po ponownym doprowadzeniu wody do wrzenia gotowałem je jeszcze przez około

Wyprawy kulinarne