Knedle ze śliwkami Przepis na mięciutkie knedle ze śliwkami, proste kluski na bazie ziemniaków. Tradycyjne knedle ze śliwkami dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe kluski lekko słodkie ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. Knedle to kluski z ciasta kopytkowego, jego charakterystyczny smak idealnie pasuje do śliwki i odrobiny cukru. Jak zrobić knedle ze śliwkami
Dieta moja pasjadużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować kluski na talerz. Na oleju rzepakowym usmażyć pokrojone cebule, ząbki czosnku pokrojone, pod koniec wsypać sól, pieprz mielony(...)majeranek i zdjąć z ognia - bardzo smaczne, łatwe, sycące kluski z surowych ziemniaków, z okrasą z cebuli smakują wybornie ale też i do sosów , kapusty kiszonej zasmażanej pasują doskonale.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięblogu znajdziecie wiele pomysłów na kluski leniwe , pierogi leniwe, jak zwał tak zwał, wszyscy lubimy. Do tego zacnego grona powyżej dziś dołączą delikatne leniwe według pomysłu Ani Starmach. Są rewelacyjne, tak jak w opisie delikatne i najlepsze. Koniecznie trzeba wypróbować przepis i cieszyć się znakomitymi kluskami na talerzu, polecam. Kluski leniwe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziady z boczkiem to przepis na szybki, tani obiad dla całej rodziny. Pyszne, proste danie kuchni regionalnej z gotowanych ziemniaków i mąki. Dziady to kluski ziemniaczane podatne trochę inaczej niż tradycyjna prażucha czy fuszer. To smażone kluski ziemniaczane. Taką potrawę można przygotować z dodatkiem mąki ziemniaczanej, pszennej, żytniej chlebowej a także mąki jęczmiennej. Może to także(...)kluchy ziemniaczane takie jak prażucha, ale tylko we wstępnym etapie. Liczy się efekt końcowy, jak dziady są podawana. A są podawane inaczej niż prażucha czy fuszer. Kulasza czy inne kluski ziemniaczane podaje się zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem ze skwarkami lub podsmażoną cebulą. Dziady wymagają więcej pracy
Dieta moja pasjaKluski leniwe. Swojskie kluski, które nie ma opcji, żeby ktos nie znał. U mnie w domu nie pojawiają się za często, bo Króliś ( doświadczalny ) drze japę, że On dba o linię uszu i On nie może za często takich kalorcznych, rozpustnych rzeczy jeść. Niemniej jak już zostały zrobione to Króliś do kuchni kicał ze trzy razy(...)Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką pszenną. Dodac przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformowac wałek i pokroic ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie przez przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić i podawać ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą smażoną z masłem
Spice things upnastępnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć bo zrzednie). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy wałeczki na stolnicy oprószonej mąką i tniemy kluseczki. Partiami wrzucamy do osolonej, gotującej się wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką(...)gotujemy. Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię wody wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy omaszczone masłem lub skwarkami, lub z sosem grzybowym, mięsnym, lub jako dodatek do mięs i surówek. *ilość mąki zależy od jakości ziemniaków, jeśli są „wodniste” będziemy potrzebować więcej mąki ale nie dodajemy jej za dużo aby kluski nie były
Domowy Smak Jedzeniaporcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej. Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo
W Mojej Kuchni LubięKluski leniwe z dodatkiem puree z dyni hokkaido, polane roztopionym masłem, brązowym cukrem i uprażonymi orzechami włoskimi. Ja posypuję je również cynamonem, a nawet przyprawą do piernika, która również świetnie pasuje do tego wegetariańskiego dania. Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy(...)przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli. Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki. Pokroić je pod skosem na kluski. Zagotwać osoloną wodą i wrzucić do niej leniwe. Po wypłynieciu gotować je jeszcze przez minutę, następnie odcedzić wykładając na talerze. Roztopić masło i polać nim ugotowane kluski
wyzwania kuchenneGnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora ( ekonomiczne gotowanie ). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem . Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb . Co więcej, wiedzieliście(...)oraz czosnek a także jajka i sól oraz pieprz wedle uznania, całość dobrze blendujemy na gładką masę . Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta tworząc gnocchi. Kluski nie urosną dlatego nie trzeba zachowywać dużych odstępów . Gnocchi kalafiorowe pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni , dopóki się delikatnie nie zarumienią. Upieczone kluski
WegePrzepisKluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu. 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera mała cebulka jajko ok 1/2 szkl mąki pszennej sól, pieprz(...)ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez
Smakołyki Asidomów tyle przepisów i pomysłów na kluski śląskie. Niektórzy polemizują, że dodaje się do nich jajko a niektórzy, że nie. Ja nie staję po żadnej ze stron, tylko robię jak mi smakuje. Całe dotychczasowe życie robiłam kluski śląskie dodając jajko, ale żądna wiedzy i nowych wrażeń kulinarnych zaczęłam robić bez. I jakie są moje [...] Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąkopytek trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię polską. Te kluski zna każdy od najmłodszych lat. Ja je uwielbiam w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Te klasyczne robimy tylko z ziemniaków, ale u mnie dzisiaj odmiana tych pysznych klusek. Do kopytek dodałam szpinakowy farsz. Spróbujecie? KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę(...)ciasta" kopytkowego" układamy cienki pasek z farszu. Następnie zlepiamy boki "kopytkowego" paska tak, aby zamknąć szpinakowy farsz w środku. Rolujemy, a potem kroimy na ok.2 cm kawałki. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej smakują podsmażone na patelni, ale można je jeść też od razu po ugotowaniu
Bon appetit mon amiebyło ostatnio z kostką sera, który był 3 dni po terminie. Dużo- nie dużo, ale jednak. Na szczęście kompletnie nic mu się nie działo, więc postanowiłam przygotować z niego kluski, które wykorzystałam do zupy pomidorowej. Żeby je trochę kolorystycznie urozmaicić- dodałam szpinak i odrobinę smakowej oliwy. W smaku niczym lane kluski, więc dla mnie rewelacja! Normal(...)łyżką) wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ja robiłam je na trzy razy- jak pierwsze wypłynęły, to wyciągałam łyżką cedzakową i robiłam kolejną porcję. Zapobiegnie to rozgotowaniu się tych pierwszych klusek ;) Podajemy jako dodatek do zup lub drugiego dania. Jeśli chcemy słodką wersję- nie dodajemy do ciasta pieprzu i oleju czosnkowego, a ugotowane okraszamy roztopionym masłem i cukrem kryształem
Kuchnia w czekoladzieKluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona Kluski(...)żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso
przepisy- Milkileniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa. I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek. Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego 70 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli woda(...)oliwek należy podsmażyć czosnek, cebulę do zarumienienia i dodać kapary oraz pokrojone suszone pomidory. Dusić składniki kilka chwil, doprawić pieprzem i dodać szpinak, natkę pietruszki oraz parmezan i ugotowane kluski. Całość należy dokładnie wymieszać i podać od razu. I zjeść. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja