kluski - 6146 przepisów (strona:67/410)

Zupa koperkowa z lanymi kluskami 174

Uwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden.  Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami(...)dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych.  A Wy lubicie zupę koperkową? Serdecznie polecam ;)  Składniki lane kluski: 2 jajka 4 łyżki przesianej mąki  2 łyżki przegotowanej letniej wody  szczypta soli szczypta pieprzu  Składniki zupa: 1 duża marchewka 2 liście laurowe 3 ziela

Krakowskie smaki Ani
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 150

zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem  wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski(...)wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną wodą. Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kluski śląskie 185

polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni(...)zrumienienia. Polecam. Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kluski śląskie 623

Jeśli zostały Wam ziemniaki z obiadu można je wykorzystać właśnie do Klusek śląskich. Przepis mojej mamy ;) Mama dostała też sekretny przepis od kucharki ze szkoły na "sos" serowy do nich, który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :D  Oczywiście można je podawać z pospolitym sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie. Składniki: ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana jajko(...)ziemniaków na obiad i z reszty robię kluski nie wiem jak dokładnie wagowo wyglądają składniki ;) Z ziemniaków które w garnku zajmowały 2,3 cm grubości zrobiłam 29 klusek. Ilość mąki też zależy od ilości ziemniaków. Wykonanie: Ugniatamy ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby nie było grudek i wyrównujemy ich poziom.  Odcinamy 1/4 ziemniaków i kładziemy

W kuchni bez szafek
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 152

będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli(...)dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki

Pyry na Gaz
Kopytka, czyli kluski ziemniaczane 141

plastikowe krzesło w ferworze porządków .. Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-) A teraz coś na kolację .. Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 , 5 kg ziemniaków Sposób wykonania(...)Ziemniaki ugotować, wystudzić  a następnie  zmielić lub przepuścić przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić.Z gotowego ciasta formować paski które kroić nożem na drobne kluski. Gdyby ciasto się za bardzo kleiło można dodać jeszcze ko 1/3 szklanki mąki i w czasie rolowania ciasta na paski podsypywać mąką. Zagotować wodę i posolić. Wrzucać kluski

Na słodko lub wytrawnie
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 230

pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Kacze uda w winie i pomarańczach 214

wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę, a następnie palcem zrobiłem w niej zagłębienie. Na 10 minut kluski wrzuciłem do wrzącej osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując(...)nich sok z jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą

Wyprawy kulinarne
549. Trochę nie wyszły.. 124

pełnoziarniste kluski na parze nadziane dżemem jagodowym podane ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymi Muszę pamiętać, by nigdy więcej nie nadziewać takich klusek, bo mi nie wychodzą wtedy i są takie.. noo,.. sami widzicie. Z wyrośniętych i puchatych powstały takie dwa krążki, ale przynajmniej dobre. :P Ale, nie ważne.. jadę do Hiszpanii, aaaaaaaaaaaaaaaaa(...)kluski, Hiszpania... i Paryż, Monte Carlo, Lazurowe Wybrzeże, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :3 Nic mi dzisiaj chyba humoru nie zepsuje

More food, love and dreams
Kopytka 313

Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gnocchi 130

się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę lub zgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę i sól, ugniatamy elastyczne ciasto. Gdy zbyt lepi się do rąk dosypujemy więcej mąki. Nie zagniatamy(...)urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką

prawdziwe jedzenie
Najlepsze kopytka domowe 3342

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane - dzisiaj przepis, o który bardzo prosiła młoda czytelniczka. To chyba najpopularniejsze kluski w Polsce i śmiem twierdzić, że wszyscy je lubią. Ale czy wszyscy umieją je zrobić ? Kilka dni temu napisała do mnie Ania. Jest młodą mężatką i dopiero uczy się gotować: "Pyzo kochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały(...)umiem znaleźć ? Ratuj Pyzo !" Nie mogłam pozostać obojętna chociaż sama się zdziwiłam, że nie mam kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka. Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kopytka ze szpinakiem 164

dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą  (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku nie ma zbyt smacznych pomidorów(...)cebulką przesmażoną na smalcu ze skwarkami. Moje uwagi : Kluski w smaku niewiele różniły się od tradycyjnych kopytek, jeśli dodałabym może 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku byłyby bardziej wyraźne w smaku, ale i tak danie obiadowe było bardzo smaczne :) O tej porze roku jest już świeży szpinak, wiec można zrobić kopytka właśnie z nim. Wpierw należałoby "udusić

Proste Potrawy
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 373

zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka po prostu się rozpływała w ustach i nie jest to tylko czcze(...)minut. Razem z kaczką do piekarnika wkładamy patelnię z golasami, ale przedtem dodajemy na patelnię łyżkę masła. Po około 7 minutach wyjmujemy kaczkę i „kluski”. Smacznego

OstryKęs
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 204

soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego 1 listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy umyte warzywa wraz z porem i cebulą, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy(...)ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie solą i wsypujemy koperek. Na talerz wykładamy lane kluski, układamy kawałki gotowanego łososia. Zalewamy wrzącym bulionem, posypujemy świeżą natką pietruszki. The post Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię