kluski - 6146 przepisów (strona:74/410)

Kluski ziemniaczane z mięsem 89

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Farsz(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Kluski: Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki

R'n'G Kitchen
Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb) 187

gładką masę. Ostawić na 5 minut. W tym czasie zagotować garnek wrzątku. Masę podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek podsypując pozostałymi łuskami babki jajowatej. Odcinać niewielkie kluski i spłaszczać je lekko widelcem. Wrzucać kluski na wrzącą osoloną wodę i gotować przez ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na wierzch. Podawać gorące

Modern Cave Girl
Pyzy z pasztetową 124

Cześć! Następny przepis oraz wpis na moim blogu z cyklu "wspomnienie dzieciństwa".  Inni nazywają je kluskami, ale ja znam je pod nazwą pyzy. A konkretnie pyzy z pasztetową.  Takie robiła mama, robię je również i ja :) Pamiętam jaką pasztetową faszerowała pyzy mama. Takiej niestety już nigdzie nie mogę kupić. Wybieram zawsze tę, która chociaż odrobinę(...)część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Zupa Śliwianka – kuchnia podkarpacka 174

Gotujemy około 30 minut, aż śliwki się rozgotują. Zupę przecieramy przez sito, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z mąka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i cynamonem. Przygotowujemy kluski. Mąkę, jajko(...)sól mieszamy dodając niecałą szklankę wody – ciasto ma być dość twarde. Tak przygotowane ciasto cieniutko rozwałkowujemy, chwilę czekamy i skubiemy, wrzucając na gotującą się posoloną wodę. Po ugotowaniu kluski studzimy i wkładamy do zupy. Śliwiankę podajemy na ciepło lub jako chłodnik. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych pyszności

Trzeci talerz
Bezglutenowy krem z cukinii z kluseczkami dla niemowląt 106

przepyszne a do tego treściwe. zupa krem: 1 ziemniak 1 marchewka 1 cukinia żółta 1 kawałek selera 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mąka ryżowa natka pietruszki kluski: 2 łyżki mąka ryżowa 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko woda kilka łyżek Zupa: Ziemniak, marchewkę, seler obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, wlewam 500 ml wody(...)miski przekładam mąki, dodaję jajko i mieszam. Na końcu dodaję wody odrobinę żeby ciasto było lekko lejące. W garnku zagotowuje litr wody. Na specjalna praskę wylewam ciasto i wyciskam kluski. Gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki

wesoła kuchnia
Domowy makaron taki uwielbiany przez wszystkich 166

Skończyły się nam sklepowe kluski. A zupa pomidorowa u nas tylko z kluskami. Ale na wszystko jest rada zwłaszcza jeśli ma się babcię. Wystarczył telefon i już znam przepis na przepyszny makaron. Polecam wszystkim. Dzieci pomagały wałkować.  Składniki: na szklankę mąki pszennej  1 jajko osolona woda z olejem lub rosół  Z jednej szklanki(...)mąki i jajka wychodzi porcja klusek dla 2 osób.  My zrobiliśmy od razu z 3. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Nie jest łatwo ale warto. Wałkujemy i tniemy na paski.  Jak wam zasmakuje to zakupicie pewnie maszynkę do cięcia makaronu. Wrzucamy na osolony wrzątek  lub rosołek i gotujemy kilka minut. Przepyszne. A taki makaron pasuje

prawdziwe jedzenie
Parowańce na kefirze z truskawkami 148

nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.  Gotowałam na parze ok. 10 minut.  Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.  Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można(...)kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) )  * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną * sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie) * tak, w tym cieście

Pieprzyć z Fantazją
Nadziany schab z kluseczkami śląskimi 140

mielony do smaku  A ppetita , 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego A ppetita , 4 garście świeżego szpinaku, ok. 200 g – 250 g szynki serrano w plasterkach, 2 łyżki majeranku, kluski śląskie: 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych, 1 małe jajko, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, sól do smaku, ponadto: masło, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)godz. 45 min w temp 170°C. Mięso zostawiamy na kilka min, żeby odpoczęło. Ważne do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku. kluski śląskie:   Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Kluski z boczniakami w śmietanie 93

Miały być kluski śląskie. Jednak smak chcieliśmy podkręcić czymś. No to w rękę wpadło nam jabłko i czosnek. Wyszło niesamowicie pysznie <3 Składniki: KLUSKI: 500 g ziemniaków 1 jabłko 4 ząbki czosnku 350 g mąki ziemniaczanej SOS: 250 g boczniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki mąki(...)sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski, które spłaszczamy. Gotujemy około 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu

R'n'G Kitchen
Żeberka z miodem siostry Anastazji + przepis na kluseczki ziemniaczane 134

dodajemy do ziemniaczanego ciasta. Blat podsypujemy niewielką ilością mąki. Odrywamy po kawałku ziemniaczanej masy i rolujemy wałek. Kroimy go na mniejsze kawałki, a te rolujemy na mniejsze wałeczki. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (na średniej mocy palnika(...)przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię ( lub dłużej wg potrzeby- przepis z którego korzystałam, zakładał gotowanie ziemniaków przez 10-12 minut – u mnie po tym czasie kluski były rozgotowane. Najlepiej wrzucić na początku 1-2 sztuki na próbę. U mnie najlepsze były właśnie po około 5 minutach

Smaki Na Talerzu
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 156

słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować je na bogato... z prażonymi na miodzie czereśniami(...)każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Czereśnie myjemy, usuwamy szypułki, każdą czereśnię przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się

Kuchnia MagdaLeny
Kluski śląskie z marchewkowym farszem 95

rana wiedzieliśmy co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytani: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;) Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  250 g marchewki 3 łyżki oleju  1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula(...)przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy. Kluski podajemy z sosem. U nas kluski były jeszcze podsmażone ;) Polecamy

R'n'G Kitchen
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 123

Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczne knedle ziemniaczane z mięsem. Najlepszy przepis na ziemniaczane kluski, które zawsze się udają. Knedle nadziewane mięsem z cebulką, okraszone zrumienioną bułką tartą. Absolutna rewelacja. Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną(...)knedli.  Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem

Moja Książka Kucharska
Wędzone kluski leniwe z żurawiną i karmelizowaną cebulą 124

znudzenia będę powtarzać, że najlepsze rozwiązania to te najprostsze. Tak niewiele trzeba, by powstało pyszne danie i w dodatku w kilkanaście minut. Kluski leniwe z wędzonego twarogu, już same w sobie są super urozmaiceniem. Tym razem dodałam do nich mrożoną żurawinę, a całość podałam z karmelizowaną cebulą. Myślę, że to będzie jedna z tych potraw, do których wraca(...)wody. Gotujemy minutę od wypłynięcia. Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na maśle klarowanym. Gdy zacznie się rumienić dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Nakładamy na talerze i podajemy z ciepłymi kluskami. Całość posypujemy pieprzem i natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Wędzone kluski leniwe z żurawiną i karmelizowaną cebulą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
WIGILIJNE MAKIEŁKI CZYLI KLUSKI Z MAKIEM 119

kojarzy się z Wigilia z wykluczeniem karpia czy zupy grzybowej? Kluski z makiem to znane i lubiane danie wigilijne. U męża kluski z makiem zawsze były podawane klasycznie... z masą makową bakaliową. U ans w domu były zazwyczaj 3 wersje ponieważ ja nie lubię rodzynek, ciotka preferuje klasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze(...)powiedzieć, że kluski z makiem chętniej jem niż makowca. Dziś jednak przepis będzie z żurawiną... bez rodzynek :) Składniki: 200 g makaronu zagrodowego Arc Pol 250 g maku 1 1/2 szkl. bakali (orzechy włoskie, pekan, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona) 1/2 szkl. miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu Makaron

Kuchnia w oparach