kluski - 6146 przepisów (strona:83/410)

Kluski śląskie 127

KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs.  KLUSKI ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(...)wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta).  Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w środku robimy  dziurkę Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody

Kuchnia Beaty
Restauracja Kryształowa - Katowice 132

kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne(...)ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy:   szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karkówka marynowana w cebuli 384

kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze, ja teraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie? Tak więc, żeby(...)gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos. Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka. Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Smacznego

chwile dla mnie
Kluski śląskie 166

Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska. Przepisów na nie jest wiele. My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada. Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól    Ugotowane ziemniaki(...)każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.    Kluski mogą być dodatkiem do  wielu dań mięsnych. Smacznego

Maminek kulinarny
Piekielny karczek 164

tarta olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju(...)wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa opiekany karczek z chili kluski śląskie przed

Bon Appetit Małgorzaty
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 241

kuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi , czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne! Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie smak(...)wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami. Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści. Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już za kilka dni :) Swoją drogą ciekawi

Kitchens Alphabet
Kluski śląskie 154

Kluski śląskie – tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki(...)ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia. Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa. Dzielimy

Ostra na Słodko
Zupa fasolowa babci Wiesi 185

podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione. Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli.   Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie(...)wkładamy do niej niewielkiej ilości kluseczki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Tak gotowane kluski nabierają smaku zupy. Życzę smacznego! Przypominam o trwającym konkursie na nową nazwę ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najprostszy gulasz wieprzowy 232

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na   kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki . Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu(...)zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy  kopytek . A do tego   surówka z kapusty   i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz... Najprostszy gulasz wieprzowy Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g wieprzowiny od szynki 2 cebule 1 marchewka kilka suszonych grzybków 3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Słodkie leniwe 223

kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski 4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski 5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski 6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać jogurtem, posypać cukrem i zjeść

Matka Żywicielka
Leniwe pierogi 242

lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego  5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki(...)soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda

Mango Papaja
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 187

klarowną część przelewamy do kieliszka, pozostawiając na kilka minut, aby ewentualna ścięta biaława część pozostała na dole. Nas interesuje ta klarowna żółta, którą dodajemy do rosołu.  Natomiast kładzione kluski francuskie można zrobić następująco...  Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym(...)mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie. Do wrzątku (może być osobny garnek z wodą i odrobiną oleju, albo bezpośrednio do zupy) wrzucamy najpierw jedną kluskę - jeśli się rozpływa to dodajemy mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką (wielkości 1/4 łyżeczki) i gotujemy przez kilka minut. Łyżeczkę maczamy za każdym razem we wrzątku, żeby uniknąć rozmazywania się ciasta

wege i kropka
Wegetariańskie ziołowe kartacze z mozzarellą 159

Składniki: (23- 24 szt. kluski, 5-6 porcji) 600 g. ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1,2 kg. ziemniaków surowych (waga po obraniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duża cebula 1 duże jajko po 1 czubatej łyżce drobniutko posiekanej natki pietruszki, koperku, tymianku, cząbru i oregano (lub innych ulubionych ziół) 23-24 kulki mozzarelli mini sól i pieprz Oraz(...)Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bierz dłońmi po trochę ciasta ziemniaczanego i po uformowaniu placka połóż na nim jedną kulkę mozzarelli. Zlep placek w kulę i utwórz kluskę wielkości jajka. Podczas formowania kartaczy obtaczaj ręce i kluskę w mące pszennej, co ułatwi pracę z lepkim ciastem. Kartacze wrzucaj na osolony wrzątek, mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka

Delicious Place
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 877

Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie(...)jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach

SzczyptaSmaQ
Dyniowe kluski leniwe 52

następnie wykładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy. Partiami rolujemy dłońmi kawałki ciasta w długie wałeczki, które lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na kawałeczki, tak jak tradycyjne kopytka. Kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, wrzucamy połowę całych lub posiekanych listków szałwii, doprawiamy sporą(...)ilością soli i pieprzu. Smażymy kilkanaście sekund i wrzucamy połowę ugotowanych leniwych. Krótko podgrzewamy obtaczając kluseczki i maśle i szałwii. Tak samo postępujemy z drugą połową klusek. Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi

Delicious Place