płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2,5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Na talerzu pyzy polewamy
Smak mojego domuWaniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i słodzik, bądź cukier do posypania Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w mieseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. W garnku zagotuj wodę(...)woda będzie się już gotować za pomocą dwóch łyżek (zamoczonych wcześniej w zimnej wodzie, aby ciasto się do nich nie kleiło) kładź na wodę po pół łyżki ciasta. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym razie się rozgotują i będą niesmaczne. Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, posyp cynamonem i słodzikiem lub cukrem i podawaj
Moja MichaPodczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym(...)makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego!!! Artykuł Gotuj Kluski z MasterChef część II pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniKluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników
Gotuj z Rumcajsemczy pierogi. Jeśli do tego są z dodatkami ulubionymi to niewiele potrzeba aby obiad był gotowy. Te kluseczki są bardzo sycące z dodatkiem sera Grana Padano, polecam. Kluski wiedeńskie z fasolką szparagową i bułeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyglądałam... Ryszard strzelał foty i tak powstał nasz mały projekt o nazwie ,,Gotuj kluchy z MasterChef" Jako pierwszy przepis z tego projektu przedstawię Wam: Szpacle czyli tradycyjne, niemieckie kluski kładzione Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 2 jajka szczypta pieprzu pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy(...)minut. Wyciągamy łyżką druszlakową Myśmy nasze kluchy postanowiły podać z przysmażonym boczkiem, pietruszką i obowiązkowo łyżka kwaśnej śmietany! Smacznego!!! DSC_8372 DSC_8381 DSC_8377 Artykuł Gotujemy kluski z MasterChef pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnijajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Szczęśliwe dzieciństwo to chyba najlepszy "start" jaki można otrzymać od swoich rodziców. Te ziemniaczane kluski ze śliwkami jadłam tylko w swoim domu. Roztopione masło z cynamonem... coś pysznego! To jedno z moich ciepłych wspomnień. Poczęstuj się nim :) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyGNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła(...)konsystencji. Następnie formowałam małe kluseczki. Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki, robiąc w środku każdego wgłębienie. Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam kluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach. Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać
potrawyregionalnesól i dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody. Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową(...)patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską. Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski. Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-) Smacznego
potrawyregionalneDyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu! Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków(...)oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIzmoczyć w gorącej wodzie i nabierać małe kluski, po czym natychmiast wkładać je do wody. Ugotowane odcedzić. Na patelni stopić słoninę, dodać posiekaną cebulkę i przyrumienić. Polać kluski i posypać rozkruszonym serem i odrobiną natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem
Gotowanie jest łatweZupa z domu rodzinnego na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać(...)mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy. Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać natką pietruszki. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Gotowanie jest łatwedyniowo-waniliowe budyniowe kluski kładzione na mleku sojowym z cynamonem, figą i wegańskim sosem czekoladowym ~ Jaki fajny numerek posta! :)) Ostatnio tyle osób kusiło mnie różnymi kluskami, że musiałam je w końcu zrobić... To moje pierwsze w wegańskiej wersji i były bardzo dobre, jednak muszę jeszcze trochę popracować nad przepisem, żeby były bardziej zwarte...Być może trzeba
breakfast of dreamsWłoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą(...)zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe buraczki ok. 250g ziemniaków ok. 70g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do podania: oliwa z oliwek 1 ząbek
Kuchenna KontrrewolucyaDyniowo-kokosowe kluski, ze śliwkami i tahini tyle się naoglądałam wariacji tych klusek, że w końcu nie mogłam się zdecydować z czym podam własne, padło tak, zdecydowanie dobry wybór < 3 choć następnym razem próbuję jeszcze takich w orzechowej panierce, bo to kolejne na których widok ślinka mi cieknie ^.^ ... tylko pytanie
More food, love and dreams