Kluski śląskie – tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu. I chyba większość lubi! Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole. Delikatne, mięciutkie kluseczki polane ulubionym sosem np. pieczeniowym albo grzybowym są fantastycznym pomysłem na tani i smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki(...)ziemniaczki ) * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g * duże jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia. Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa. Dzielimy
Ostra na Słodkopodsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione. Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie(...)wkładamy do niej niewielkiej ilości kluseczki. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Tak gotowane kluski nabierają smaku zupy. Życzę smacznego! Przypominam o trwającym konkursie na nową nazwę ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaParę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki . Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu(...)zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek . A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz... Najprostszy gulasz wieprzowy Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g wieprzowiny od szynki 2 cebule 1 marchewka kilka suszonych grzybków 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitykluseczki serowe a nie mączne. A tek serio to im więcej mąki tym twardsze kluski 4. Zagniecione ciasto zrolować w wałeczek i pokroić na ok 2 centymetrowe kluski 5. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kluski 6. Wyjąć jak wypłyną na powierzchnię, dodać trochę masełka, polać jogurtem, posypać cukrem i zjeść
Matka Żywicielkalubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki(...)soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda
Mango Papajaklarowną część przelewamy do kieliszka, pozostawiając na kilka minut, aby ewentualna ścięta biaława część pozostała na dole. Nas interesuje ta klarowna żółta, którą dodajemy do rosołu. Natomiast kładzione kluski francuskie można zrobić następująco... Potrzebujemy: 1 łyżkę masła, sól, 2 jajka, 4 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna), koperek. Ucieramy masło z solą, dodajemy stopniowo po jednym(...)mieszamy. Ciasto nie może być ani za twarde ani za rzadkie. Do wrzątku (może być osobny garnek z wodą i odrobiną oleju, albo bezpośrednio do zupy) wrzucamy najpierw jedną kluskę - jeśli się rozpływa to dodajemy mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką (wielkości 1/4 łyżeczki) i gotujemy przez kilka minut. Łyżeczkę maczamy za każdym razem we wrzątku, żeby uniknąć rozmazywania się ciasta
wege i kropkaSkładniki: (23- 24 szt. kluski, 5-6 porcji) 600 g. ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1,2 kg. ziemniaków surowych (waga po obraniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duża cebula 1 duże jajko po 1 czubatej łyżce drobniutko posiekanej natki pietruszki, koperku, tymianku, cząbru i oregano (lub innych ulubionych ziół) 23-24 kulki mozzarelli mini sól i pieprz Oraz(...)Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Bierz dłońmi po trochę ciasta ziemniaczanego i po uformowaniu placka połóż na nim jedną kulkę mozzarelli. Zlep placek w kulę i utwórz kluskę wielkości jajka. Podczas formowania kartaczy obtaczaj ręce i kluskę w mące pszennej, co ułatwi pracę z lepkim ciastem. Kartacze wrzucaj na osolony wrzątek, mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka
Delicious PlacePyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie(...)jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach
SzczyptaSmaQnastępnie wykładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy. Partiami rolujemy dłońmi kawałki ciasta w długie wałeczki, które lekko spłaszczamy i dzielimy nożem na kawałeczki, tak jak tradycyjne kopytka. Kluski wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, wrzucamy połowę całych lub posiekanych listków szałwii, doprawiamy sporą(...)ilością soli i pieprzu. Smażymy kilkanaście sekund i wrzucamy połowę ugotowanych leniwych. Krótko podgrzewamy obtaczając kluseczki i maśle i szałwii. Tak samo postępujemy z drugą połową klusek. Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi
Delicious Placeszałwią i masłem Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem Leniwe pierogi z dynią, szałwią i masłem, to mój jesienny komfort food. W domu uwielbiamy leniwe pierogi, lub leniwe kluski, jak to niektórzy mówią. Z reguły jadamy je na słodko, polane stopionym masłem z tartą bułką i posypane cukrem, ale sezon na dynię zobowiązuje. Dlatego dziś na blogu(...)leniwe. Wystarczy kliknąć w któryś link poniżej, aby przejść do konkretnego przepisu: puszyste leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami leniwe pierogi z dynią, masłem i cynamonem kluski leniwe Kulinarne inspiracje na Facebooku Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na także na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityKluski śląskie dyniowe, wyglądają i smakują super :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzare kluski ze skwarkami i białym serem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu domach, szczególnie na terenach wiejskich. Ten prosty, lecz niezwykle smaczny posiłek, jest doskonałym przykładem kuchni regionalnej, która czerpie z lokalnych składników i tradycyjnych metod … The post SZARE KLUSKI ZE SKWARKAMI appeared first
Smaczne PotrawyUwielbiam kluski leniwe i jak zobaczyłam przepis na wersję ukraińską tych kluseczek to nie mogłam się oprzeć. Na Węgrzech mają gałuszki a w Czechach halušky, jednak wszędzie smakują wybornie i warte je gotować i zajadać. Przepis znalazłam u Madame Edith ale ona zaczerpnęła go od Olli Hercules z książki "Mamuszka". Warto zagniatać i zajadać. Haluszki - leniwe(...)kluski z Ukrainy - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKluski uwielbiam i kombinuje i wymyślam a tym razem u Efki Konefki znalazłam te pyszne kluchy nadziewane fetą. Sos zrobiłam po swojemu ale tutaj pełna dowolność, podajcie sos jaki lubicie. Może być grzybowy, warzywny czy jogurtowy. Ze wszystkimi będą kluchy smakowały znakomicie. Zabieramy się za szybkie kluseczki? Kluski ziemniaczane nadziewane fetą - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKluski leniwe zwane również jako pierogi leniwe w naszym domu zawsze były robione z ziemniaków, twarogu, mąki i jajek Artykuł Kluski leniwe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl