kluski - 6146 przepisów (strona:82/410)

Kluski śląskie 153

miarę wyrabiania ewentualnie dogniatamy większą ilość mąki. Ciasto powinno być nieklejące i dawać dobrze się formować. Po wyrobieniu, z gotowego ciasta odrywamy kawałki takiej wielkości, jak chcemy, by były kluski i formujemy z nich kuleczki. W każdej robimy dość głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane(...)kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone

Kuchenna Kontrrewolucya
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 153

uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy przygotować(...)owoców, którym polejemy nasze kluski.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kluski z powidłami 77

smażeniu powideł nie może zabraknąć na naszym stole klusek z powidłami. Ciasto najlepiej zrobić własnoręcznie. Wymaga to trochę czasu, ale wynagrodzi to smak klusek (nieporównywalny do tego z klusek sklepowych), które wraz z powidłami dają pyszne połączenie

Milion Smaków
Kluski śląskie z dziurką 63

Tradycja polskiej kuchni - nie tylko śląskiej. Kluski z mąki i ziemniaków z charakterystycznym wglębieniem w którym zbiera się sos, którym polewamy danie. Idealne kluski śląskie opierają się na zachowaniu proporcji składników - nie kleją się wtedy i nie rozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia

Milion Smaków
Kluski śląskie z dziurką 176

moim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie z dziurką Składniki: ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę(...)ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.  Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty.  Wybierać łyżką cedzakową na talerze.  Podawać polane sosem . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 302

wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik. 6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  7. Gorące obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Uwaga: tak obtoczone(...)bułce kluski mogą spokojnie poczekać do wieczora (dla głodnego małżonka) a nawet do następnego dnia (pod przykryciem żeby się zbytnio nie obeschły- wtedy pierwszego dnia możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego

Kto ugości moich gości?
Kluski śląskie z wędzoną słoniną 117

Właściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan(...)pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę w dużym rondlu, lekko solimy i dodajemy 2-3 łyżki oleju, kluski wrzucamy do wrzącej wody, kiedy wypłyną wyciągamy

Apetyczna babeczka
Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami 287

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kluski ziemniaczane znam od dziecka. Moja babcia, która mieszkała w województwie kujawsko – pomorskim, często robiła te pyszne kluski i … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kluski śląskie – gumiklyjzy 80

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czasem, gdy znudzą nam się ziemniaczki, makarony czy ryż przygotowuję kluski śląskie czyli gumiklyjzy. U moich znajomych spod Mikołowa, kluski … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski śląskie – gumiklyjzy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
bitki z karkówki z jelenia 436

przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów
Kluski jaglane 277

Kluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin.  Składniki(...)cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin.  Smacznego

Fit-amina
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 144

stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem. Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju (lub stopionego masła) 50 g zmiksowanej rukoli płaska(...)Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple.   Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko

Czerwień i błękit
Błyskawiczna zupa pomidorowa z wiejskimi kluskami 167

dodatek jest bardzo smaczna. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje  kostka bulionowa pomidory z puszki majeranek pieprz sól posiekana natka pietruszki        kluski 2 szklanki mąki 2 jajka 1/4 szklanki wody przepis Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1,5 litra(...)gorącej wody następnie dodajemy pomidorki z puszki wywar przyprawiamy majerankiem i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu kilka minut . Z mąki , jajek ,szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na kluski. Do gotującej się zupy wrzucamy porwane ręką kawałki ciasta i gotujemy około 7 minut . Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki

Smakowite Dania
Kluski śląskie + film 137

Tradycyjne kluski śląskie to świetna alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, mogą również stanowić samodzielną potrawę. Są smacznym, prostym i bardzo sycącym posiłkiem. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g maki ziemniaczanej 1 jajko sól przepis Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę(...)całe jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczamy a na środku w każdej kulce wygniatamy palcem dziurkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu kluski wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowite Dania
Kluski leniwe 147

szybki i smaczny obiad. Dzieciaki uwielbiają ! Zapraszam do przepisu na kluski leniwe wraz z sposobem podania! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kluski Leniwe Gotowe kluseczki z dodatkami! Zapraszam! Składniki : 300 g sera białego 1 jajko  50 g mąki  2 szczypty soli 2 łyżki masła  1 łyżka bułki tartej(...)kluseczki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy około 4 min. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i prażymy ją chwilkę z masełkiem. Polewamy nasze kluski posypujemy cukrem i gotowe ! Do miseczki dodajemy jajko, mąkę, ser oraz sól. Zagniatamy całość dokładnie na jednolitą masę. Urywamy kawałek ciasta, posypujemy podłoże mąką i kręcimy rulonik. Następnie

Sprawdzone przepisy kulinarne