kluski - 6146 przepisów (strona:88/410)

Kluski kładzione 129

łyżki i wkładamy do wrzątku.Tak postępujemy, aż wykorzystamy całe ciasto. Kluski gotujemy około 5-7 minut w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu nasze kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masełkiem, sosem lub jako dodatek do zupy

magiczna kuchnia Kasi
ostatnie leniwe. 197

Kluski z batatów,  z bananem, tahini i syropem klonowym  walentynki dziwne, święto, lekko (bardzo) komercyjne, ale w pewien sposób z pewnym urokiem, ciekawie jest kiedy się czasami patrzy na pomysły innych, na chłopaka z pękiem latających baloników nad jego głową, czy inne, ja trochę nie "zwyczajnie" bo  wczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie(...)siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić

More food, love and dreams
Kluski leniwe 143

Smaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania  olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy(...)dodajemy jajka,mąkę,szczyptę soli i zagniatamy .Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki,za pomocą noża kroimy małe kluseczki.Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju

Bajeczna Kuchnia
Leniwe 112

Klusek leniwych nie jadłam całe wieki, a pamiętam że gdy byłam dzieckiem pojawiały się na stole bardzo często, jako szybki i tani obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe(...)kroić ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów mąki (białych grudek). Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć i natychmiast podawać z niewielką ilością masła, posypane

Codzienne Gotowanie
Danie jednogarnkowe 2 217

pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone(...)gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię     Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości

Eli Gotowanie
kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem... 189

pomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego(...)podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie 109

Kluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Kluski śląskie 293

Jeżeli zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu to mam dla Was smaczną propozycję.Oczywiście możecie również ugotować dzisiaj ziemniaki aby zrobić to przepyszne danie.   Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku.  Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady(...)dodać jajka oraz odłożone ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pyzy z pieczarkami 158

płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2,5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.  Na talerzu pyzy polewamy

Smak mojego domu
Waniliowe kluski leniwe z cynamonem 166

Waniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i słodzik, bądź cukier do posypania Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w mieseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. W garnku zagotuj wodę(...)woda będzie się już gotować za pomocą dwóch łyżek (zamoczonych wcześniej w zimnej wodzie, aby ciasto się do nich nie kleiło) kładź na wodę po pół łyżki ciasta. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym razie się rozgotują i będą niesmaczne. Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, posyp cynamonem i słodzikiem lub cukrem i podawaj

Moja Micha
Gotuj Kluski z MasterChef część II 231

Podczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym(...)makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego!!! Artykuł Gotuj Kluski z MasterChef część II pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Kluski po Grunwaldzku 137

Kluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników

Gotuj z Rumcajsem
Kluski wiedeńskie z fasolką szparagową i bułeczką 175

czy pierogi. Jeśli do tego są z dodatkami ulubionymi to niewiele potrzeba aby obiad był gotowy. Te kluseczki są bardzo sycące z dodatkiem sera Grana Padano, polecam. Kluski wiedeńskie z fasolką szparagową i bułeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gotujemy kluski z MasterChef 272

przyglądałam... Ryszard strzelał foty i tak powstał nasz mały projekt o nazwie ,,Gotuj kluchy z MasterChef" Jako pierwszy przepis z tego projektu przedstawię Wam: Szpacle czyli tradycyjne, niemieckie kluski kładzione Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 2 jajka szczypta pieprzu pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy(...)minut. Wyciągamy łyżką druszlakową Myśmy nasze kluchy postanowiły podać z przysmażonym boczkiem, pietruszką i obowiązkowo łyżka kwaśnej śmietany! Smacznego!!! DSC_8372 DSC_8381 DSC_8377 Artykuł Gotujemy kluski z MasterChef pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Kluski ziemniaczane ze śliwkami 155

jajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Szczęśliwe dzieciństwo to chyba najlepszy "start" jaki można otrzymać od swoich rodziców. Te ziemniaczane kluski ze śliwkami jadłam tylko w swoim domu. Roztopione masło z cynamonem... coś pysznego! To jedno z moich ciepłych wspomnień. Poczęstuj się nim :) Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania