Wszelakie kluski uwielbiane są w naszej kuchni. Te batatowe kluski z serem smakują wybornie więc polecam je o każdej porze roku. Wystarczy polać je śmietaną i posypać cukrem i cynamonem aby obiad był gotowy. Można jednak polać je bułką zrumienioną na maśle i wtedy smakują wytrawnie, polecam. Serowe knedle z batatami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rosół przecedzić i wlać do pudełek i do zamrażarki. Będzie na później jako baza do dań lub zup. Przygotowanie masy na kluski – ugotować do miękkości ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i zmielić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Kuchnia Pokoleńsypaną paprykę słodką. Jednak jak dla mnie to wcale nie ujmuje smaku, a nawet smakuje mi bardziej taka wersja… SKŁADNIKI : mięso wołowe – 40 dkg ziemniaki – 4 sztuki kluski kładzione – 15 – 20 sztuk wywar warzywny – 2 szklanki lub woda cebula – 1 sztuka czosnek – 3 ząbki koncentrat pomidorowy – 4 łyżki papryka słodka – 15 g liść laurowy – 4 sztuki(...)wody. Zrobić zasmażkę – na małej patelni roztopić dwie łyżki masła i jak się rozpuści dodać 2 łyżki mąki. Mieszać do połączenia, przyrumienić i wlać do zupy. Na koniec dodać kluski kładzione
kuchniabellissima.wordpress.comuwielbiam kluski we wszystkich postaciach. Te robi się szybko, są pyszne i znikają równie szybko. Można je zajadać na obiad ale jako deser też będą znakomite. Jakie kluski jadacie najczęściej, jakie lubicie? Bananowe knedliki z sosem truskawkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebazylia) PRZYGOTOWANIE: Jaja rozbełtać, dodać sól, kilka łyżek mąki, odrobinę wody, mieszamy. Znowu dodajemy wodę oraz mąkę, ostatecznie ciasto ma "odchodzić" od kopystki (łyżki). Zagotować wodę, osolić, kluski wkładać małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty(...)wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym. DO PODANIA: Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa
Kopystką po garachmuszę ograniczać bo są sycące. Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego(...)małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia. Należy uważać z soleniem ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie. Kluski: Gotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto, z masy formować
Wanilia i Kardamonwbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym(...)gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze
Proste Potrawymielony młody jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki(...)mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujepowiem, że uwielbiam makowe smakołyki zwłaszcza wigilijne MAKIEŁKI! dziś rano sobie o nich wspomniałam, a że jeszcze nie pora na to węglowodanowe świąteczne obżarstwo to stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu 15g kaszki manny firmy Kupiec 15g płatków żytnich 10g ziaren maku(...)mąkę do twarogu i białka dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy mase na około 5 minut, w tym czasie wstawiamy garnek z wodą kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy kluski które formujemy za pomocą dwóch łyżek gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty odcedzamy i studzimy chwilę możemy dodatkowo podsmażyć je na odrobinie oleju kokosowego SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajpierw będę się "mądrzyć". :P Z tymi leniwymi różnie bywa, widziałam przepisy gdzie dodawane także są do nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna(...)wypłynięcia na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki, do momentu aż się ładnie zrumienią. Taka okrasa jest bardzo ciekawym, chrupiącym akcentem i dodatkiem do prostych, lekko słodkich klusek, które chętnie jedzą duzi i mali. Proszę zwróćcie uwagę jak mi się udało uchwycić duszka ( dymek ) nad talerze
Dieta moja pasjapotrawa z ugotowanych na miękko ziemniaków z dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami porka , psiocha , fusia(...)przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). Przed podaniem na talerzu z gotowej masy ziemniaczano-mącznej formuje się za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczu porcje prażuchy , rodzaj klusek , które są nazywane prazokami , prażakami , prażonkami , prażuchami , prożuchami , a także, nieco odmiennie, dziadami , masołami oraz sytochami . Tyle historii
Dieta moja pasjamiękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych 1 małe jajko ok. 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy wykonanie: Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Domowy Smak JedzeniaByło już buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem(...)przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru
Kraina Miodem PłynącaGnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania. We Włoszech to danie obecne niemal w każdej restauracji, a dla bezglutenowców istnieje wiele odmian: z mąki kukurydzianej, ryżowej, z dodatkiem warzyw takich jak szpinak czy buraki i innych składników, w zależności od lokalnej tradycji . Gnocchi występują zwykle jako okrągłe(...)układaj na wysypanym mąką stole. Widelcem delikatnie zrób wgłębienia w kluseczkach.Gnocchi pozostaw na stole na 15 minut. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę, osól i gotuj kluski partiami. Gdy wypłyną wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem
Kuchnia bezglutenowa