kluski - 6146 przepisów (strona:87/410)

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane 124

kawałki. Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.) Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję(...)klusek

Di gotuje
Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym 96

Dziś zapraszam na włoskie inspiracje. Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków, które idealnie komponują się z aromatycznym sosem.  Dania z ziemniaków i wszelkiego rodzaju kluski kojarzą się często z tuczącą, ciężką kuchnią. Jednak wcale nie musi tak być, jeśli zadbamy o to, aby dodatki do nich bazowały na lekkich, zdrowych i świeżych składnikach. Do zrobienia samych klusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej. Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam miały jeszcze

HealthyCreations
Pierogi z kiszoną kapustą 85

dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem(...)minut. Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , “Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą 128

dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski. Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem(...)minut. Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja! Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje , „Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel. Życzę udanego lepienia i smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie 104

jeszcze mąkę. Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką. Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam, aby nie przykleiły się do dna a po wypłynięciu na powierzchnię gotuję ok. 2 minut. Gotowe

Zasmakuj Kuchni
Zielone kluski warzywne z masłem i serem 121

Czuję wiosnę coraz mocniej i chyba dlatego ostatnio więcej zielonego na moim talerzu. Zielonej sałaty, zielonych ziół i zielonych warzyw. Nawet kluski zzieleniały i to wcale nie z zazdrości! Zielone kluseczki są wesołe i wiosenne, a do tego świetnie smakują. Jeśli tylko lubicie kopytka i warzywa strączkowe to ta propozycja na pewno(...)się spodoba. Kopytka zwykle robi się z ziemniaków i to takich, które mają dużo skrobi. Ale jak widać niżej ziarna ze strączków też się do tego nadają. Takie kluski można zrobić z fasoli, bobu czy groszku. Ja postawiłam na kolor zielony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bulion drobiowo – wołowy z lanymi kluseczkami 182

korzenia pietruszki 100 g pora 300 g marchwi 150 g cebuli 5 liści laurowych 7 kulek ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu natka pietruszki sól Składniki na lane kluski (4 porcje): 1 jajko 4 łyżki mąki sól Przygotowanie: BULION DROBIOWO – WOŁOWY Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) przez godzinę. Obraną cebulę kroimy(...)się wywaru wszystkie warzywa i przyprawy. Całość dalej gotujemy przez 2 godziny. Wywar przecedzamy przez drobne sito, oddzielając mięso od warzyw. Finalnie po wygotowaniu uzyskałam 2 l bulionu. LANE KLUSKI Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę i sól, ucieramy aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody

Kierunekuchnia
Tarte kluski 242

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe  surowe ziemniaki zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Domowe parowańce z sosem owocowym 254

Kluski drożdżowe, pampuchy, parowańce, pyzy poznańskie - te kluchy mają wiele nazw. Nazywajcie je jak chcecie bo nazwa nie ma większego znaczenia. Ważne, że są bardzo smaczne. Czasami gotuje się je nawet na ścierce, którą przykrywa się garnek w wodą i wtedy to są kluchy na łachu. Ja gotuję je na sitku do robienia galuszek bo świetnie się(...)pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują z sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Leniwe dyniowe 145

Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam  tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem(...)dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać  bułkę tarta i podgrzewać do spienienia gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekane kluski serowo-gryczane z cukinią 157

Takie kluski pieczone. Nie tak zwarte, jak placki, czy pulpety. Masa jest stosunkowo luźna, ale po upieczeniu rozpływa się w ustach, a nie rozwala na talerzu :) 600 g passaty/przecieru pomidorowego 100 g kaszy gryczanej niepalonej, łamanej 1 średnia cukinia, ok. 200 g 250 g serka capri, typu włoskiego 1 jajko przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub(...)passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą. Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach i wykładamy na sos pomidorowy. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 st. C. Można pod koniec pieczenia włączyć tryb grilla, jeśli Wasz piekarnik

Kucharzyca
kluseczki serowe z syropem trzcinowym 137

muffinek w kształcie serduszek, wypróbowałam - są świetne; - oryginalne mieszadełka Kandissticks Bursztynowy ; - Syrop Trzcinowy Złocisty. Całość była zapakowana w uroczy "eko" kartonik. Tego samego dnia przygotowałam pyszne, serowe kluski, które polałam syropem trzcinowym. Komponowało się idealnie.   Chcecie przepis? Zapraszam! :) Składniki (dla dwóch osób): 1 kostka sera białego półtłustego (250 g) 5-8 łyżek kaszki manny szczypta soli(...)Złocisty Diamant Wykonanie: W jednej misce wymieszać mikserem biały ser, żółtka, sól, cukier waniliowy. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie. Zagotować wodę w garnku, łyżką wykładać kluski, gotować ok 5 minut. Gotowe polać cukrem trzcinowym i smacznego

Trufelkowo
Gnocchi z ziemniaków z sosem pieczarkowym 220

Gnocchi to włoskie kluski z ziemniaków, bardzo przypominają polskie kopytka, tylko nazwa bardziej światowa Składniki: 1 kg ziemniaków 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, pamiętaj, że potrwa to dłużej niż normalnie, bo gotujesz je w całości, zostaw je do wystygnięcia, następnie obierz ze skórki i dokładnie(...)wyrabiaj ciasto na gładką masę z wyrobionego ciasta formuj kulki wielości orzecha włoskiego i spłaszcz je widelcem w garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, wkładaj do niej kluski i gotuj minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody Ja lubię podsmażone na patelni. Możesz je podać z białym sosem z przepisu, który znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kluski szagówki mojej mamy 178

obiecałam przepis na kluski szagówki mojej mamy ;) w składzie mąka pszenna, ale szczerze? nie popadajmy w paranoje, odrobina raz po raz nas nie zabije. Smakowo wymiatają!!! Składniki (około 21 dużych kluch):  1 duże jajko 500g chudego twarogu (moja mama użyła sera z biedronki tego w trójkątnych opakowaniach i poleca ponieważ ma "suchą" konsystencję przez co nie trzeba(...)razie potrzeby dosypując mąki dzielimy ciasto na pół formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku) moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby) gotujemy w lekko osolonej delikatnie wrzącej wodzie, 5 minut od wypłynięcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Knedle bułczane. Kluski z bułki 313

Knedle kojarzą się nam z kluskami ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle(...)nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu czy innych dań

Smaczna Pyza