Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis(...)pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka z gnocchi, gnocchi w sosie…a dla mnie to po prostu wyśmienity przepis na gnocchi, pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis
codojedzeniasię jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony(...)szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem
Food Squarebrak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty, a wśród nich wersja z mięsnymi klopsikami. Coś jakby zupa(...)duża zawartość zblendowanych warzyw innych niż pomidory (marchewka, cebula, por) sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa, a przy tym wartościowa odżywczo. Nie są potrzebne żadne dodatki w rodzaju klusek czy makaronu. Zupa pomidorowa z klopsikami 2017-01-23 23:59:37 Zupa pomidorowa z klopsikami, czyli interesująca alternatywa dla „zwykłej pomidorowej”. Z dużą porcją zblendowanych warzyw, wartościowe
Kulinarna Pokusatego podałam ugotowane ziemniaki, ale Wy spokojnie możecie podać kluski śląskie, albo podać kurczaka samego z warzywami. W tym daniu, nie dodałam ani grama tłuszczu :) Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj: Kluski Śląskie Składniki: * 4 nogi kurczaka * 4 garście mrożonych mini marchewek * 4 garście mrożonych brukselek * 10 małych pieczarek * szklanka wody * wegeta, papryka
Klasyka Gotowaniamiseczek. W dużym garnku grzejemy lekko osoloną wodę, wrzucamy gotowe kopytka lub gnocchi i gotujemy je według przepisu na opakowaniu – najczęściej to po prostu „do wypłynięcia”. Ściągamy gotowe kluski z ognia, odcedzamy dokładnie na sicie, odstawiamy. W dużym szerokim rondlu mocno rozgrzewamy klarowane masło –3 łyżki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i mieszamy, żeby równo otoczyły(...)Smażymy mieszając tak długo, aż czosnek straci ostry zapach surowizny a cebula lekko się zezłoci. Wrzucamy odcedzone wcześniej, ugotowane gnocchi, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy całość i czekamy, aż kluski zagrzeją się i lekko się przysmażą. Całość posypujemy pokruszoną fetą i od razu podajemy. Mocno wysmażone i zezłocone na maśle (grzyby naprawdę nie idą w parze
Karo in the Kitchenczasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw” i podobnych wynalazków – nie będę tu robił żadnej antyreklamy(...)brak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty, a wśród nich wersja z mięsnymi klopsikami. Coś jakby zupa
Kulinarna Pokusaziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować(...)poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana – ziemniaki będą idealne na tak robione frytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo
Karo in the Kitchentwaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka(...)zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus. Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli nie, to pozostałą część masy makowej możemy zostawić w lodówce do wykorzystania po świętach. Masę makową przygotowujemy(...)klusek z makiem, czyli dodajemy bakalie i miód, lub możemy nakładać od razu z puszki po łyżce na kwadraciki wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche w 180 stopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa
dobra gospodyni dom wesołym czyniSkładniki na 2-3 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko mąka pszenna (tę zawsze sypię "na oko" trzymając się zasady, że im więcej mąki dodam tym kluski będą bardziej zwarte i twarde, a każdy lubi inne, w każdym razie trzeba dodać jej tyle, aby ciasto nie było zbyt klejące, dało się wyrobić i wykroić(...)dodatkiem soli i łyżki oleju lub oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka, gotować aż wypłyną, a po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty (zależy jak duże wyjdą nam kluski). Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać również pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zarumienią. Ja swoje kopytka przed podaniem podsmażyłam
Simply Foodolejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare kluski sprawiają, że aż się cieszy buzia. O rewelacyjnych makówkach na deser, nie wspominając. Jasna dopiero po cichutku i powoli budzi się do życia, ale sądzę, że za sprawą(...)bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food Squaredostępne na stoiskach z dim sum'ami. Ciekawa konsystencja i płynne nadzienie o różnych smakach ( na zdjęciu: kukurydza i liście pandan). Dodatkowo moim faworytem były, do złudzenia przypominające nasze kluski na parze, pełnoziarniste bułeczki Pau nadziane słodką kukurydzą ( lub czeroną fasolą czy wspomnianą na początku kaya'ą ). Ciężko zjeść na raz tylko jedną, są niesamowite! 4. Desery(...)bazie skruszonego lodu z dodatkiem mleka sojowego, podane z kuleczkami z grass jelly, czerwoną fasolą i kluskami z matcha. Do dostania w sieci kawiarnii snowflakes. Może nie w 100% malezyjskie danie (pochodzenia z Tajwanu) ale warte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące
Gawron w rosoleGaluszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki dla 4 osób: • 35 dkg mąki pszennej • 6 dkg masła • 2 jajka • 200 ml wody • sól do smaku • 20 dkg plastrów boczku wędzonego Wykonanie: • Rozetrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić(...)sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. • Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku. • Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut. • Boczek pokroić w paski i usmażyć na chrupko. Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka
To co kochamsmak klusek z serem, które uwielbiałam jako dziecko. Moje wyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora(...)zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu • 200 g wędzonki krotoszyńskiej • 5 łyżek oliwy • sól do smaku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić iprzelać ciepłą wodą. • Wędzonkę krotoszyńską pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. • Makaron wrzucić do podsmażonej wędzonki, dodać pokruszony twaróg
To co kochamwigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin(...)brzegiem jeziora wspominam bardzo miło i mimo napiętego harmonogramu zdołałem tam odpocząć. W dodatku kuchnia oczywiście serwuje śląskie specjały, takie jak choćby klasyczna rolada z modrą kapustą i kluskami. Śląska rolada wieprzowa na modrej kapuście z kluskami. Brzeg Jeziora Turawskiego. Brzeg Jeziora Turawskiego. NIE SAMYM JEDZENIEM CZŁOWIEK ŻYJE, CZYLI Z WIZYTĄ U DINOZAURÓW Jeżeli
Food Square