kluski - 6146 przepisów (strona:78/410)

Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 201

Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis(...)pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka z gnocchi, gnocchi w sosie…a dla mnie to po prostu wyśmienity przepis na gnocchi, pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis

codojedzenia
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 147

się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony(...)szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem

Food Square
Zupa pomidorowa z klopsikami 250

brak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty, a wśród nich wersja z mięsnymi klopsikami. Coś jakby zupa(...)duża zawartość zblendowanych warzyw innych niż pomidory (marchewka, cebula, por) sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa, a przy tym wartościowa odżywczo. Nie są potrzebne żadne dodatki w rodzaju klusek czy makaronu. Zupa pomidorowa z klopsikami 2017-01-23 23:59:37 Zupa pomidorowa z klopsikami, czyli interesująca alternatywa dla „zwykłej pomidorowej”. Z dużą porcją zblendowanych warzyw, wartościowe

Kulinarna Pokusa
Pieczone udka z warzywami 111

tego podałam ugotowane ziemniaki, ale Wy spokojnie możecie podać kluski śląskie, albo podać kurczaka samego z warzywami. W tym daniu, nie dodałam ani grama tłuszczu :) Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj:  Kluski Śląskie Składniki: * 4 nogi kurczaka * 4 garście mrożonych mini marchewek * 4 garście mrożonych brukselek * 10 małych pieczarek * szklanka wody * wegeta, papryka

Klasyka Gotowania
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 135

miseczek.   W dużym garnku grzejemy lekko osoloną wodę, wrzucamy gotowe kopytka lub gnocchi i gotujemy je według przepisu na opakowaniu – najczęściej to po prostu „do wypłynięcia”. Ściągamy gotowe kluski z ognia, odcedzamy dokładnie na sicie, odstawiamy.   W dużym szerokim rondlu mocno rozgrzewamy klarowane masło –3 łyżki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i mieszamy, żeby równo otoczyły(...)Smażymy mieszając tak długo, aż czosnek straci ostry zapach surowizny a cebula lekko się zezłoci. Wrzucamy odcedzone wcześniej, ugotowane gnocchi, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy całość i czekamy, aż kluski zagrzeją się i lekko się przysmażą. Całość posypujemy pokruszoną fetą i od razu podajemy.   Mocno wysmażone i zezłocone na maśle (grzyby naprawdę nie idą w parze

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa z klopsikami 188

czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Podaję ją zwykle z lanymi kluskami. Natomiast pilnuję, aby używać tylko możliwie naturalnych i dobrej jakości składników. W szczególności żadnym wypadku nie wykorzystuję żadnych „sztucznych przypraw” i podobnych wynalazków – nie będę tu robił żadnej antyreklamy(...)brak czasu, a przez sporą część roku również dostępu do sensownej jakości pomidorów. Powiedzmy jednak, że zastosowanie dobrego przecieru pomidorowego jest akceptowalnym kompromisem. Jeśli jednak „zwykła” zupa pomidorowa z kluskami, makaronem lub ryżem wydaje Wam się już po prostu nudna, to jest ratunek. Istnieją bowiem inne ciekawe warianty, a wśród nich wersja z mięsnymi klopsikami. Coś jakby zupa

Kulinarna Pokusa
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 177

ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować(...)poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana – ziemniaki będą idealne na tak robione frytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo

Karo in the Kitchen
Czekoladowe kluski leniwe na puree jabłkowym. 101

twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.   Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka(...)zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus.   Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli nie, to pozostałą część masy makowej możemy zostawić w lodówce do wykorzystania po świętach. Masę makową przygotowujemy(...)klusek z makiem, czyli dodajemy bakalie i miód, lub możemy nakładać od razu z puszki po łyżce na kwadraciki wycięte z ciasta francuskiego czy z ciasta kruchego. Składamy po przekątnej i sklejamy brzegi. Pieczemy (oba rodzaje ciast) po 20 minut. Francuskie w 210 stopniach, kruche w 180 stopniach. I gotowe! 10. Muffiny z bakaliami zamiast keksa

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kopytka z boczkiem 162

Składniki na 2-3 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko mąka pszenna (tę zawsze sypię "na oko" trzymając się zasady, że im więcej mąki dodam tym kluski będą bardziej zwarte i twarde, a każdy lubi inne, w każdym razie trzeba dodać jej tyle, aby ciasto nie było zbyt klejące, dało się wyrobić i wykroić(...)dodatkiem soli i łyżki oleju lub oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka, gotować aż wypłyną, a po wypłynięciu jeszcze ok. 2-3 minuty (zależy jak duże wyjdą nam kluski).   Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać również pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zarumienią.    Ja swoje kopytka przed podaniem podsmażyłam

Simply Food
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 157

olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare kluski sprawiają, że aż się cieszy buzia. O rewelacyjnych makówkach na deser, nie wspominając. Jasna dopiero po cichutku i powoli budzi się do życia, ale sądzę, że za sprawą(...)bakłażanową  Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym   Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie  Pieczone jabłko z sosem cytrusowym  Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław

Food Square
#2 Malezja: i jej słodkości 120

dostępne na stoiskach z dim sum'ami. Ciekawa konsystencja i płynne nadzienie o różnych smakach ( na zdjęciu: kukurydza i liście pandan). Dodatkowo moim faworytem były, do złudzenia przypominające nasze kluski na parze, pełnoziarniste bułeczki Pau nadziane słodką kukurydzą ( lub czeroną fasolą czy wspomnianą na początku kaya'ą ). Ciężko zjeść na raz tylko jedną, są niesamowite! 4. Desery(...)bazie skruszonego lodu z dodatkiem mleka sojowego, podane z kuleczkami z grass jelly, czerwoną fasolą i kluskami z matcha. Do dostania w sieci kawiarnii snowflakes. Może nie w 100% malezyjskie danie (pochodzenia z Tajwanu) ale warte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące

Gawron w rosole
Węgierska galuszka z boczkiem 108

Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki dla 4 osób: • 35 dkg mąki pszennej • 6 dkg masła • 2 jajka • 200 ml wody • sól do smaku • 20 dkg plastrów boczku wędzonego Wykonanie: • Rozetrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić(...)sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. • Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku. • Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut. • Boczek pokroić w paski i usmażyć na chrupko. Posypać galuszkę. Na Wegrzech galuszka

To co kocham
Kluski z serem 274

smak klusek z serem, które uwielbiałam jako dziecko. Moje wyszły bardzo smaczne, pachnące wędzonką i aromatyczną oliwą, ale smak z dzieciństwa babcinych klusek był inny. Myślę, że może to być zasługa własnoręcznie wykonanego domowego makaronu przez babcię i domowego twarogu. Gdzieś zgubiłam ten smak, pewnie więc przyszła pora(...)zagniatanie własnych klusek… Składniki: • 500 g makaronu wstążki • 300 g białego twarogu • 200 g wędzonki krotoszyńskiej • 5 łyżek oliwy • sól do smaku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić iprzelać ciepłą wodą. • Wędzonkę krotoszyńską pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. • Makaron wrzucić do podsmażonej wędzonki, dodać pokruszony twaróg

To co kocham
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 143

wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin(...)brzegiem jeziora wspominam bardzo miło i mimo napiętego harmonogramu zdołałem tam odpocząć. W dodatku kuchnia oczywiście serwuje śląskie specjały, takie jak choćby klasyczna rolada z modrą kapustą i kluskami. Śląska rolada wieprzowa na modrej kapuście z kluskami. Brzeg  Jeziora Turawskiego. Brzeg  Jeziora Turawskiego. NIE SAMYM JEDZENIEM CZŁOWIEK ŻYJE, CZYLI Z WIZYTĄ U DINOZAURÓW Jeżeli

Food Square

Proponowane wyszukiwania