kluski - 6146 przepisów (strona:79/410)

Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 157

pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy(...)Kluski polewamy taką zasmażką i posypujemy cukrem

Aga w kuchni
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 316

smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy okrągłe kluseczki ( z dziurką ) i wrzucamy na lekko

Ostra na Słodko
KLUSKI ŚLĄSKIE 120

zrób kuleczki a w nich wgłębienia. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.  Kluski śląskie można podawać z sosem. Propozycja podania z sosem pieczarkowym

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kluski zielone w sosie pomidorowym 73

Kochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 251

smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam(...)kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około

Jaglusia
Kluski z mięsem 178

Kiedy kluski gotowała mama,  nazywaliśmy je białymi kartaczami. Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak.     Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę(...)jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut od wypłynięcia. Odławiamy, polewamy usmażonymi w międzyczasie  na patelni

Maminek kulinarny
Kluski śląskie z szarpaną karkówką 146

to soM te ukochane <3 Połączenie z sosem i surówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3 Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 300 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy(...)wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem oraz ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Kluski kładzione 117

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kluski kładzione Składniki: Mąka pszenna – ¾ szklanki Kasza manna – ¼ szklanki Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Woda – 4-5 łyżek + masło i bułka tara do posypania Wykonanie(...)miseczce wymieszać jajko z wodą i solą, a następnie dodać mąkę i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzącą wodę kłaść łyżeczką kluski i gotować przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kluski polać roztopionym masłem i posypać bułką tartą

Kuchnia Bon Appetit
ZAPIEKANKA Z KLUSEK ŠLĄSKICH Z MIĘTĄ I PARMEZANEM 98

Formować kulki ,spłaszczyć ,zrobić palcem wgłębienie.Formę żaroodporną wysmarować olejem.Układać w trzech rządkach kluski jedna obok drugiej.Śmietanę wymieszać z żółtkiem lekko posolić i popieprzyć.Zalać kluski sosem.Sos musi pokrywać kluski. Posypać parmezanem.Zapiekać w 180st.przez 30-40min.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
JAK ZROBIĆ I MROZIĆ KLUSKI ŚLĄSKIE 157

sposoby na zrobienie pysznych klusek śląskich.Jedna czyli ta którą podaję i druga gdzie należy ziemniaki zmielić, wyrównać w misce,podzielic na cztery części robiąc krzyż przez masę i czwartą część tych ziemniaków dodač do reszty ,a w dołek po czwartej części ziemniaków wsypać tyle mąki ile było w dołku.W wygląda na skomplikowane , ale metoda jest(...)ziemniaczana.Wyrabiamy na gładkie ciasto.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszczamy i robimy dziurkę w klusce.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Smacznego.    Jak zamrozić kluski śląskie ************************************* Kluski ułożyć w  płaskim pojemniku , každą osobno i włożyć do zamrażalnika na 24 godziny.Potem je zsjač i włożyć do woreczków.Ja swoje ułożyłam na plastikowej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kluski śląskie 138

Przepis na kluski śląskie powiedziała mi babcia jako "ziemniaki i piątą część mąki(...)kartoflanej" gdy miałam około 10 lat. Na szczęście "piątą część" łatwo sobie wyznaczyć, w przepisie podaję wagi, ale jest też łatwiejszy sposób niż ważenie ziemniaków :). Proporcje na około 30 klusek. 1 kg ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Jeszcze ciepłe dokładnie ugnieść lub przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone

Czerwony Gupik
Jaglane kluski z sosem grzybowym 165

Przepis na pyszne kluski z dodatkiem kaszy jaglanej i twarogu podane z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Kluski można podać oczywiście z innym sosem, albo na słodko polane śmietaną, jogurtem czy z zasmażką z bułki tartej. Składniki: Na kluski: 100 g kaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej

e-PrzepisyKulinarne
Bezglutenowe kluseczki cętkowane 102

cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe. Składniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy 2 szklanki BG mąki owsianej 2 jajka pieprz sol masło (lub olej roślinny) 1 mała cebulka garść(...)wrzątku, a następnie nabieramy nią trochę ciasta i wkładamy do gotującej wody, kluseczka powinna się odkleić i spaść na dno, w ten sam sposób produkujemy następną. Należy pamiętać, żeby kluski w garnku mieszać od czasu do czasu, aby się nie przykleiły do dna. Po chwili powinny wypłynąć na powierzchnię, gotujemy je jeszcze chwile 2-5 minut w zależności

Quinoa Raz!
KLUSKI ŚLASKIE Z BURACZKAMI 109

Kluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków.                                                                SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę(...)pozostałych trzech częściach. Wsypujemy mąkę aż będzie równo z ziemniakami. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było za suche wlewamy odrobinę wody. Kulamy kluski jednakowej wielkości, w środku robimy dziurkę i układamy na desce. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut aż kluski wypłyną na wierzch

Kulinarne Fantazje Marioli
Filety z kurczaka w kapuście 164

zagościł w naszym jadłospisie. A co najważniejsze, bardzo smakuje dzieciom. Danie to można podawać z ziemniakami z wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie(...)może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z maką, doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi

kuchnia doski