kluski - 6146 przepisów (strona:86/410)

Kluski ziemniaczane – Pyszne i tanie danie. 93

Mazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g gotowanych ziemniaków 1 cebula sól do smaku 1 jajko 1 czubata łyżka maki pszennej. Więcej jeśli ziemniaki są bardzo wodniste. Ulubione dodatki, u mnie bialy ser i boczek Zapraszam również(...)ziemniaków, startą cebulę, sol, jajko i mąkę. Całość dobrze wymieszać. W garnku ugotować wodę i lekko ją osolić. Łyżką odmierzać małe porcje ciasta i wrzucać je na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym

Pani M - kuchnia smakowita
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 93

wyższości jednej mąki nad drugą w przypadku gnocchi, ale ja jestem zwolenniczką prostoty i używam mąki pszennej typu 480 lub 500 . Najważniejsze to nie przedobrzyć z jej ilością, bo kluski będą twarde i po prostu niesmaczne. Warto o tym pamiętać także przy formowaniu gnocchi – podsypać stolnicę mąką oczywiście trzeba, ale z umiarem. Sposób na najlepsze gnocchi(...)pyszne, delikatne dyniowe gnocchi z aromatycznym masłem szałwiowym to idealny jesienny obiad dla dwojga lub dla całej rodziny. Posiłek kolacja, obiad Kuchnia włoska Słowo kluczowe dynia, gnocchi, jarski obiad, kluski, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad Całkowity czas przygotowania 30 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka

Na-talerzu.pl
Leniwe 166

szybko jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę, którą następnie dzielimy na dwie części. Formujemy z nich formujemy dwa wałek, następnie spłaszczamy je dużym nożem i wycinamy z nich ukośne kluski. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej kluski. Gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu gdy wypłyną na wierzch. Leniwe podajemy pospane cukrem, zrumienioną

Qchnia po prostu
Kluski "rzucane" z białym serem 104

dokładnie wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wyrobić ciasto Wlać mleko i połączyć wszystkie składniki, tak by uzyskać dość elastyczną masę ciasta, którą będzie można kłaść łyżką na wrzątek Kluski podałam z masłem, bułką tartą, posypałam cynamonem. To proste danie, jeśli nie mamy dużo czasu to przepis na pewno się sprawdzi. A tu przepis na kluski

Proste Potrawy
Knedle z bułki tartej 74

Bardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko

Waniliowe Improwizacje
Knedle ze śliwkami 160

cukru, cynamon. Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej(...)dużą ilość wody i stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli gotować przez około 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką 107

Ostatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski kładzione w sosie śmietankowo - pieczarkowym na winie 124

szybkie danie dziś na talerzu. Aromatyczny sos pieczarkowo - śmietankowy i kremowe kluski kładzione, niebo w gębie, jak mawiają. Warto spróbować, pracy mało a rozkosz dla podniebienia. Pieczarki, kluski kładzione w sosie z winem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka z batatów 70

każda mąka się inaczej zachowuje, a także bataty po upieczeniu mogą mieć inną konsystencję. Dlatego po zagnieceniu ciasta polecam Wam zrobić próbę i na początek ugotować 2-3 kluski i zobaczyć czy po ugotowaniu są miękkie i się nie rozpadają. Wtedy zawsze można dodać nieco więcej mąki. Zawsze przygotowuję większą porcję kopytek i przechowuję je w lodówce(...)każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na twarożek z żurawiną: do naleśników z sosem czekoladowym i na kluseczki z masłem 83

Wystarczy do podanych składników zamiast 2 żółtek dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę pszenną w takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski leniwe z pomarańczą i miodem 133

miodem i szczyptą cynamonu, aż lekko się skarmelizują. Ugotowane kluski podajemy na plasterkach pomarańczy. Posypujemy starta skórką z pomarańczy i ewentualnie dodajemy więcej miodu. Smacznego :) Artykuł Kluski leniwe z pomarańczą i miodem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 99

kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna, wychodzą spod(...)rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować swoje

Raj dla Podniebienia
Kotlety ziemniaczane z mięsem 262

Bardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski śląskie z natką pietruszki z puree ziemniaczanego 101

Ostatnio z obiadu zostało nam sporo puree ziemniaczanego. Jako że nie bardzo na drugi dzień pasowało ono nam do obiadu mąż postanowił przerobić je na kluski śląskie. Wyszły cudownie miękkie, idealne. Dodatek masła, śmietany i natki nie przeszkodził w idealnym uformowaniu i ugotowaniu się klusek. Polecam tę metodę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 125

użyłam kruszynowego ) – 3 łyżeczki * czosnek – 4 ząbki * sok z cytryny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 2 łyżki * pieprz kolorowy w ziarnach * sól * masło DODATKI: * kluski śląskie – przepis TUTAJ * brukselka smażona z cebulą i ziołami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab układamy na desce.  Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak(...)zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero po ok. 15-20 minutach – soki muszą się „rozejść” po całym mięsie. Podajemy z kluskami śląskimi i smażoną brukselką. Smacznego! Komplet sztućców Verona 24-elementowy w pudełku AMBITION KONKURS! Święta kojarzą się nam nie tylko ze wspólnym kolędowaniem, ubieraniem choinki, odpoczynkiem, rodzinną atmosferą

Ostra na Słodko