szybko jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę, którą następnie dzielimy na dwie części. Formujemy z nich formujemy dwa wałek, następnie spłaszczamy je dużym nożem i wycinamy z nich ukośne kluski. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej kluski. Gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu gdy wypłyną na wierzch. Leniwe podajemy pospane cukrem, zrumienioną
Qchnia po prostudokładnie wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wyrobić ciasto Wlać mleko i połączyć wszystkie składniki, tak by uzyskać dość elastyczną masę ciasta, którą będzie można kłaść łyżką na wrzątek Kluski podałam z masłem, bułką tartą, posypałam cynamonem. To proste danie, jeśli nie mamy dużo czasu to przepis na pewno się sprawdzi. A tu przepis na kluski
Proste PotrawyBardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko
Waniliowe Improwizacjecukru, cynamon. Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej(...)dużą ilość wody i stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli gotować przez około 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej KuchniOstatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszybkie danie dziś na talerzu. Aromatyczny sos pieczarkowo - śmietankowy i kremowe kluski kładzione, niebo w gębie, jak mawiają. Warto spróbować, pracy mało a rozkosz dla podniebienia. Pieczarki, kluski kładzione w sosie z winem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekażda mąka się inaczej zachowuje, a także bataty po upieczeniu mogą mieć inną konsystencję. Dlatego po zagnieceniu ciasta polecam Wam zrobić próbę i na początek ugotować 2-3 kluski i zobaczyć czy po ugotowaniu są miękkie i się nie rozpadają. Wtedy zawsze można dodać nieco więcej mąki. Zawsze przygotowuję większą porcję kopytek i przechowuję je w lodówce(...)każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
Kulinarne przygody GatityWystarczy do podanych składników zamiast 2 żółtek dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę pszenną w takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać
Codzienna kuchnia niecodziennamiodem i szczyptą cynamonu, aż lekko się skarmelizują. Ugotowane kluski podajemy na plasterkach pomarańczy. Posypujemy starta skórką z pomarańczy i ewentualnie dodajemy więcej miodu. Smacznego :) Artykuł Kluski leniwe z pomarańczą i miodem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna, wychodzą spod(...)rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak trenować swoje
Raj dla PodniebieniaBardzo lubimy kluski ziemniaczane, wiadomo jak to na Śląsku, ale ile można je jeść... dlatego tym razem postanowiłam nie robić klusek ale kotlety ziemniaczane z nadzieniem z mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio z obiadu zostało nam sporo puree ziemniaczanego. Jako że nie bardzo na drugi dzień pasowało ono nam do obiadu mąż postanowił przerobić je na kluski śląskie. Wyszły cudownie miękkie, idealne. Dodatek masła, śmietany i natki nie przeszkodził w idealnym uformowaniu i ugotowaniu się klusek. Polecam tę metodę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyłam kruszynowego ) – 3 łyżeczki * czosnek – 4 ząbki * sok z cytryny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 2 łyżki * pieprz kolorowy w ziarnach * sól * masło DODATKI: * kluski śląskie – przepis TUTAJ * brukselka smażona z cebulą i ziołami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab układamy na desce. Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak(...)zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku. Kroimy. Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero po ok. 15-20 minutach – soki muszą się „rozejść” po całym mięsie. Podajemy z kluskami śląskimi i smażoną brukselką. Smacznego! Komplet sztućców Verona 24-elementowy w pudełku AMBITION KONKURS! Święta kojarzą się nam nie tylko ze wspólnym kolędowaniem, ubieraniem choinki, odpoczynkiem, rodzinną atmosferą
Ostra na SłodkoNiby zwykłe knedle a niezwykłe :) Tym razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki(...)dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle
Takie tam pichceniepożywny, aromatyczny i ładny. Znalazłam kluski u Mirabelki i zauroczyły mnie a ponieważ uwielbiam szpinak, musiałam je wypróbować. Włoskie przepisy zawsze próbuję i jeszcze się nie zawiodłam. Kluski szpinakowe i sos pomidorowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie