uwielbiam kluski we wszystkich postaciach. Te robi się szybko, są pyszne i znikają równie szybko. Można je zajadać na obiad ale jako deser też będą znakomite. Jakie kluski jadacie najczęściej, jakie lubicie? Bananowe knedliki z sosem truskawkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebazylia) PRZYGOTOWANIE: Jaja rozbełtać, dodać sól, kilka łyżek mąki, odrobinę wody, mieszamy. Znowu dodajemy wodę oraz mąkę, ostatecznie ciasto ma "odchodzić" od kopystki (łyżki). Zagotować wodę, osolić, kluski wkładać małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty(...)wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym. DO PODANIA: Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa
Kopystką po garachmuszę ograniczać bo są sycące. Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego(...)małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia. Należy uważać z soleniem ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie. Kluski: Gotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto, z masy formować
Wanilia i Kardamonwbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym(...)gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne. Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze
Proste Potrawymielony młody jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki(...)mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujepowiem, że uwielbiam makowe smakołyki zwłaszcza wigilijne MAKIEŁKI! dziś rano sobie o nich wspomniałam, a że jeszcze nie pora na to węglowodanowe świąteczne obżarstwo to stworzyłam serowe kluski z makiem :) Skład (całość około 367kcal/ 48g białka/ 34g węgli/ 6g tłuszczu): białko z jednego jajka 200g chudego twarogu 15g kaszki manny firmy Kupiec 15g płatków żytnich 10g ziaren maku(...)mąkę do twarogu i białka dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy mase na około 5 minut, w tym czasie wstawiamy garnek z wodą kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać wrzucamy kluski które formujemy za pomocą dwóch łyżek gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty odcedzamy i studzimy chwilę możemy dodatkowo podsmażyć je na odrobinie oleju kokosowego SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajpierw będę się "mądrzyć". :P Z tymi leniwymi różnie bywa, widziałam przepisy gdzie dodawane także są do nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna(...)wypłynięcia na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki, do momentu aż się ładnie zrumienią. Taka okrasa jest bardzo ciekawym, chrupiącym akcentem i dodatkiem do prostych, lekko słodkich klusek, które chętnie jedzą duzi i mali. Proszę zwróćcie uwagę jak mi się udało uchwycić duszka ( dymek ) nad talerze
Dieta moja pasjapotrawa z ugotowanych na miękko ziemniaków z dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami porka , psiocha , fusia(...)przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). Przed podaniem na talerzu z gotowej masy ziemniaczano-mącznej formuje się za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczu porcje prażuchy , rodzaj klusek , które są nazywane prazokami , prażakami , prażonkami , prażuchami , prożuchami , a także, nieco odmiennie, dziadami , masołami oraz sytochami . Tyle historii
Dieta moja pasjamiękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych 1 małe jajko ok. 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy wykonanie: Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Domowy Smak JedzeniaByło już buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem(...)przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru
Kraina Miodem PłynącaGnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania. We Włoszech to danie obecne niemal w każdej restauracji, a dla bezglutenowców istnieje wiele odmian: z mąki kukurydzianej, ryżowej, z dodatkiem warzyw takich jak szpinak czy buraki i innych składników, w zależności od lokalnej tradycji . Gnocchi występują zwykle jako okrągłe(...)układaj na wysypanym mąką stole. Widelcem delikatnie zrób wgłębienia w kluseczkach.Gnocchi pozostaw na stole na 15 minut. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę, osól i gotuj kluski partiami. Gdy wypłyną wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem
Kuchnia bezglutenowaKnedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy(...)wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować je na małej mocy palnika, tak by woda tylko delikatnie bulgotała. Kluski wyjmujemy po 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając
Poezja Smaków - blog kulinarnyzjadłam ze smakiem.:) Było naprawdę bardzo smaczne. Można podać również z sosem pieczarkowym lub gulaszem, albo polane masełkiem tak jak w moim przepisie. Na moim blogu znajdziecie również kluski ze szpinakiem i białym serem , które również Wam polecam. Składniki 1 kg ziemniaków 400 g mrożonego szpinaku 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 duży ząbek czosnku(...)dodać posiekany drobno czosnek i wymieszać. Całość dodać do ziemniaków, wbić jajka, wsypać mąkę i zagnieść. Formować kulki dowolnej wielkości. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek kluski. Zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Podawać polane roztopionym masłem. knedle szpinakowe
O kuchni z uczuciemDelikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką. Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate ". Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz. Nie hartować. Polać roztopionym masłem. Posypać(...)cynamonem wg uznania. Dla jaroszów jak znalazł :) Smacznego ! Zapomniałabym ! Została mi jedna porcja i odgrzałam ją na roztopionym maśle, w którym rozpuściłam brązowy cukier. Powstał lekki karmel. Kluski były bardzo delikatnie obsmażone i otoczone karmelem co nadało im ciekawej chrupkości
Jemy PijemyJest to fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek z sera białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >> SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka ¾ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej trochę mąki ryżowej do posypania stołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać(...)dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać romby, czyli nożem po skosie i układać na desce/ talerzu. Do gotującej się wody, wrzucać pojedynczo kluski i gotować je ok. 2-3 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię. PROPOZYCJA PODANIA NA SŁODKO: OPCJA 1:Roztopione masło, cukier brązowy/ miód, cynamon i posiekane orzechy włoskie. OPCJA
Calzonella.comardzo szybkie i proste w wykonaniu Kluski Śląskie. Ja lubie je podawać z sosem mięsnym albo pieczarkowym. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 KG Ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obieram, gotuję, studzę a następnie mielę. Dzielę na 4 części(...)częśc wyjmuję. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wszystko ze sobą łączę a następnie doprawiam do smaku. Formuję kulki i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam na gotującą i osoloną wodę. Gotuję po wypłynięciu ok 3 minut. Podaję z sosem
Gotowanie Patkiciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość. Podawać do zup, dań warzywnych, mięsnych. Podałam z kaczką teriyaki. zastawa
królestwo garówKażdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie(...)cepeliny i gotować na bardzo małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli ugotujecie na zbyt dużym ogniu, kluski mogą się porozpadać. Cepeliny wyjąć łyżką cedzakową i polać podsmażonym boczkiem z cebulką. Smacznego
na moim stole...łyżki i wkładamy do wrzątku.Tak postępujemy, aż wykorzystamy całe ciasto. Kluski gotujemy około 5-7 minut w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu nasze kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masełkiem, sosem lub jako dodatek do zupy
magiczna kuchnia KasiKluski z batatów, z bananem, tahini i syropem klonowym walentynki dziwne, święto, lekko (bardzo) komercyjne, ale w pewien sposób z pewnym urokiem, ciekawie jest kiedy się czasami patrzy na pomysły innych, na chłopaka z pękiem latających baloników nad jego głową, czy inne, ja trochę nie "zwyczajnie" bo wczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie(...)siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić
More food, love and dreamsSmaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy(...)dodajemy jajka,mąkę,szczyptę soli i zagniatamy .Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki,za pomocą noża kroimy małe kluseczki.Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
Bajeczna KuchniaKlusek leniwych nie jadłam całe wieki, a pamiętam że gdy byłam dzieckiem pojawiały się na stole bardzo często, jako szybki i tani obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe(...)kroić ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów mąki (białych grudek). Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć i natychmiast podawać z niewielką ilością masła, posypane
Codzienne Gotowaniepomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone(...)gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości
Eli Gotowaniepomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego(...)podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaJeżeli zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu to mam dla Was smaczną propozycję.Oczywiście możecie również ugotować dzisiaj ziemniaki aby zrobić to przepyszne danie. Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady(...)dodać jajka oraz odłożone ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty. Smacznego
Krakowskie smaki Anipłaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2,5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Na talerzu pyzy polewamy
Smak mojego domuWaniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i słodzik, bądź cukier do posypania Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w mieseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. W garnku zagotuj wodę(...)woda będzie się już gotować za pomocą dwóch łyżek (zamoczonych wcześniej w zimnej wodzie, aby ciasto się do nich nie kleiło) kładź na wodę po pół łyżki ciasta. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym razie się rozgotują i będą niesmaczne. Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, posyp cynamonem i słodzikiem lub cukrem i podawaj
Moja MichaPodczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym(...)makaronowego wykładamy żółtko. Dookoła niego robimy kółeczko z szpinaku. Całość przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego!!! Artykuł Gotuj Kluski z MasterChef część II pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniKluski gotujemy, aż wypłyną. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dusimy kilka minut, Doprawiamy obficie pieprzem i odrobiną tymianku. Dodajemy kluski i mieszamy. Na koniec dodajemy drobno starty ser i łączymy z resztą składników
Gotuj z Rumcajsemczy pierogi. Jeśli do tego są z dodatkami ulubionymi to niewiele potrzeba aby obiad był gotowy. Te kluseczki są bardzo sycące z dodatkiem sera Grana Padano, polecam. Kluski wiedeńskie z fasolką szparagową i bułeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyglądałam... Ryszard strzelał foty i tak powstał nasz mały projekt o nazwie ,,Gotuj kluchy z MasterChef" Jako pierwszy przepis z tego projektu przedstawię Wam: Szpacle czyli tradycyjne, niemieckie kluski kładzione Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 2 jajka szczypta pieprzu pół łyżeczki soli 3 litry wody (do gotowanie) Mieszamy ze sobą suche składniki po czym dodajemy(...)minut. Wyciągamy łyżką druszlakową Myśmy nasze kluchy postanowiły podać z przysmażonym boczkiem, pietruszką i obowiązkowo łyżka kwaśnej śmietany! Smacznego!!! DSC_8372 DSC_8381 DSC_8377 Artykuł Gotujemy kluski z MasterChef pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnijajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Szczęśliwe dzieciństwo to chyba najlepszy "start" jaki można otrzymać od swoich rodziców. Te ziemniaczane kluski ze śliwkami jadłam tylko w swoim domu. Roztopione masło z cynamonem... coś pysznego! To jedno z moich ciepłych wspomnień. Poczęstuj się nim :) Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyGNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła(...)konsystencji. Następnie formowałam małe kluseczki. Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki, robiąc w środku każdego wgłębienie. Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam kluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach. Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać
potrawyregionalnesól i dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody. Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową(...)patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską. Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski. Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-) Smacznego
potrawyregionalneDyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu! Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków(...)oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIzmoczyć w gorącej wodzie i nabierać małe kluski, po czym natychmiast wkładać je do wody. Ugotowane odcedzić. Na patelni stopić słoninę, dodać posiekaną cebulkę i przyrumienić. Polać kluski i posypać rozkruszonym serem i odrobiną natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem
Gotowanie jest łatweZupa z domu rodzinnego na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać(...)mąki jajka soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i poskubać palcami na małe kluseczki, dodać do zupy. Należy zwrócić uwagę na to by nie dodać za dużo klusek . Zagotować zupę, posypać natką pietruszki. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Gotowanie jest łatwedyniowo-waniliowe budyniowe kluski kładzione na mleku sojowym z cynamonem, figą i wegańskim sosem czekoladowym ~ Jaki fajny numerek posta! :)) Ostatnio tyle osób kusiło mnie różnymi kluskami, że musiałam je w końcu zrobić... To moje pierwsze w wegańskiej wersji i były bardzo dobre, jednak muszę jeszcze trochę popracować nad przepisem, żeby były bardziej zwarte...Być może trzeba
breakfast of dreamsWłoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :) Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków. Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą(...)zwolenniczką. Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw. Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem. 2-3 małe buraczki ok. 250g ziemniaków ok. 70g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do podania: oliwa z oliwek 1 ząbek
Kuchenna KontrrewolucyaDyniowo-kokosowe kluski, ze śliwkami i tahini tyle się naoglądałam wariacji tych klusek, że w końcu nie mogłam się zdecydować z czym podam własne, padło tak, zdecydowanie dobry wybór < 3 choć następnym razem próbuję jeszcze takich w orzechowej panierce, bo to kolejne na których widok ślinka mi cieknie ^.^ ... tylko pytanie
More food, love and dreamsPrzepis na te kluski(...)znalazłam w jakiejś starej gazecie. Myślę że spokojnie mogą być jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs. Mąka gryczana z dodatkiem białego sera to zgrany duet. Polecam serdecznie. Kluski wołyńskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanievege) Dyniowe kluski jaglane z masłem orzechowym i gruszką Następnym razem do wypróbowania wersja z mąką kukurydzianą, bo myślę, że też by fajnie wyszło, a nawet jeszcze lepiej, bo tych było(...)czuć, że są z mąką ziemniaczaną :P Do domu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów
More food, love and dreamsdość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki(...)Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obrać i posiekać cebule i czosnek
Smaczne PotrawyWitam wszystkich pierwszego września i od razu zapraszam na przepis miesiąca. Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pys, knedli, gnocchi… Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem(...)wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka , knedle , pyzy czy kluski , ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki: 350 g ugotowanych i zmielonych
codojedzeniatrudne do zrobienia, ani zbyt czasochłonne. Jeśli ugotujecie ziemniaki dzień wcześniej, spokojnie zmieścicie się z robieniem knedli na obiad w godzinie czasu. Spróbujecie? Ziemniaki są najważniejsze – jak przy kluskach śląskich . Pamiętajcie, że do ciast ziemniaczanych najlepsze będę jak najmocniej skrobiowe ziemniaki – typu C. Sypkie po ugotowaniu, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się(...)zdobędziecie ziemniaki typu B – mniej mączne od tych z rodzaju C, będziecie potrzebowali więcej pszennej mąki niż zaznaczyłam w składnikach. Ziemniaki obieramy, jeśli są duże (ja do wszelkich klusek biorę jak największe ziemniaki) kroimy je na ćwiartki lub w ósemki. Solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, pokrywkę garnka otwieramy i na małym ogniu, mieszając, ziemniaki dodatkowo odparowujemy
Karo in the KitchenSmak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama i babcia robiła mi i mojemu bratu na śniadanie takie lane kluski na mleku. Dzisiaj ja robię je swoim dzieciom i mam nadzieję, że kiedyś też tak będą wspominać. Są potrawy, które są miłym wspomnieniem np knedle ze śliwkami mojej babci czy wspaniałe sosy do mięs, które robił mój tato. Zupa(...)zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na gotujące się mleko lać przez lejek ciasto i od czasu do czasu przemieszać łyżką. Kluseczki są gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię mleka. kluski lane na mleku
O kuchni z uczuciemkluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy. W efekcie otrzymamy fantastyczne, pełne smaku batatów kluski o uroczym, rustykalnym kształcie. Do tego masło cytrynowo-pietruszkowe, odrobina parmezanu, szczypiorek... Naprawdę niezwykłe danie. A jeśli coś zostanie, można gnocchi podsmażyć na tym ziołowym masełku, dorzucając kilka pomidorków(...)Zagotować ok. 3-4 l wody, osolić, ustawić ogień na średnią moc. 4. Formować kluseczki z ciasta za pomocą dwóch łyżek : 5. Wyrobić połowę ciasta, poczekać aż kluski wypłyną, gotować ok.2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, odparować. Wyrobić pozostałe ciasto, wyjąć i odparować gnocchi, udekorować wiórkami masła cytrynowo-pietruszkowego, parmezanem, kremowym octem balsamicznym, pietruszką i szczypiorkiem, od razu podawać
Kuchnia PrezydentowejKluski marchewkowo-orzechowe*; z truskawkami *z masłem orzechowym Dziwne mi kluskowe stworki powychodziły, najpierw dałam do nich kawałek żółtka i ciasto było fajne, ale mój mózg to mój mózg, chciał dać pół jajka, a nie tylko żółtko, bo tak często dawałam, inna konystencja, czy cuś(...)siłą logiki, ciasto było bardziej lepiące, tak, że albo mogłam podsypywać i podsypywać zanim by je ładnie uformowała, lub tak jak zrobiłam to ja, stwierdzić, że o takich kształtach klusek jeszcze nie jadłam, bez babrania, jedynie odrywając ciasto wrzucałam na wodę, i tak wyszły mi bardzo smaczne cusie ^^ Dzisiaj już lenię się w domu, bo przez moją
More food, love and dreamsbyć lekko chrupiące. Na wrzącą zupę wlać delikatnie ciasto na kluski cały czas mieszając. Gotować około 2 minut. Gotowe :) Na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Przepis na kluski lane w kolejnym poście. Czekam na wasze komentarze
Jemy Pijemykładzione na bazie ricotty, na mleku sojowym, z gorzką czekoladą i malinami ; herbata choco-chili ~ Cóż za diabelski numer śniadania! 3:) Jednak jego smak wręcz anielski, bo ricottowe kluski są chyba najdelikatniejsze ze wszystkich! Więc dla podtrzymania klimatu: Zamiast szkoły wizyta u lekarza. Ale wmawiam sobie, że jestem optymistką i wszystko będzie dobrze. Wczoraj kupiłam sobie spódnicę
breakfast of dreamsdrożdżowe cynamonowe kluski kładzione z karobowym jogurtem~ Rano szukałam pomysłu na śniadanie i znalazłam go w lodówce ;) A ściślej mówiąc - znalazłam tam napoczęte drożdże i przypomniałam sobie o tych kluseczkach :) Robię je już drugi raz, ale tym razem w wersji nie-wegańskiej jak za pierwszym razem, więc podam przepis :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki razowej(...)minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na kolejne 15-25 minut. Po tym czasie w garnku z szerokim dnem zagotowujemy mleko lub wodę i kładziemy kluski, gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, wyławiamy je* i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to karobowy jogurt , który zrobiłam mieszając 150g jogurtu naturalnego z łyżką syropu klonowego
breakfast of dreamsgnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się(...)przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij
codojedzenialepimy kulki lub małe wałeczki, jak komu wygodnie (mi osobiście szybciej poszło z lepieniem kulek) kluski wrzucamy do gotującej się wody gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia klusek przed jedzeniem czekamy, aż trochę wystygną (wtedy robią się bardziej zwarte i lepiej smakują) posypujemy cynamonem i jakby były za mało słodkie stewią SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodajemy budyń i stewię (ja dałam 3 rozkruszone tabletki) dokładnie mieszamy kiedy mleko zacznie lekko wrzeć po brzegach wlewamy kluski (ciasto jest dość rzadkie) mieszamy, żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 1-2 minuty SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasę. Z wyrobionego ciasta formować kulki, następnie w każdej z nich wykonać wgłębienie kciukiem. Kluski gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minuty, do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Krywań - Stary dziod
Kuchenne aromatystałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ją podać na wiele sposobów: zupa pomidorowa z kluskami, zupa pomidorowa z ryżem, zupa pomidorowa krem (z grzankami), zupa pomidorowa czysta. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka(...)zyskać zdrowy i biały uśmiech? Naturalne Kosmetyki bez wychodzenia z kuchni! Darmowa Dieta Odchudzająca dla Kobiet. Pobierz za Darmo PDF tutaj. Zupa pomidorowa. Co na obiad ? Zupa pomidorowa z kluskami, zupa pomidorowa z ryżem czy czysta zupa pomidorowa? Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Odchudzania i Diety 1200 kcal Kwestionowanie status
IzaGotujeciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość. zastawa
królestwo garówmałą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące kukurydzianej. Smażymy na rumiano. Odstawiamy. 3. Lane kluski W misce łączymy jaja(...)oraz dwa rodzaje mąki tak, żeby nie było grudek. Dodajemy odrobinę soli. W małym garnku gotujemy wodę. Kiedy woda się zagotuje zaczynamy wrzucać z deski lub płaskiego talerza nasze kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty
Sajkofanka smakuPiękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy kolacji. Dzisiejsze kluski to ukłon w stronę optymistycznej kolorystyki Wielkanocy czyli dominacji kolorów: żółtego i zielonego. Mam nadzieje że włączycie jak najwięcej takich akcentów w zbliżające się Święta :) Dla 3 osób Czas(...)garnka. W brakujące miejsce dosypujemy mąki i dodajemy żółtko. Ugniatamy na elastyczną masę a następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojony drobno szczypiorek oraz odrobinę kurkumy. Bardzo dokładnie mieszamy. 2/ Formujemy kluski i gotujemy je w osolonej wodzie ok 4-5 minut. 3/ Układamy na talerz dodając masło w dziurki, podajemy z pietruszką. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaKluski śląskie praktycznie pasują do każdego polskiego obiadu. Ja szczególnie lubię je z sosem pieczeniowym. Jednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana 2-3 jajka 1 łyżka masła sól W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników dlatego, iż tutaj będziemy się trzymać proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej(...)ziemniaków. Dodajemy jajka i resztę ziemniaków, Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, następnie palcem robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 4-5 min. od czasu wypłynięcia. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniunutą południa :) Zacznijmy od niemieckich kluseczek S paetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec) Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle(...)garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa
vegetaniektórą przyjaźnię się coraz bardziej (o naszych początkach pisałam tu - klik ). I jak to w przyjaźni bywa, nie zawodzi mnie. Zgadza się na pomysł, by zrobić z niej kluski. Marchewkowe gnocchi z dodatkiem cytryny, kuminu i tandoori masala mają nie tylko piękny kolor, ale dzięki orientalnej nucie smakują naprawdę wybornie. Podałam je z masłem czosnkowym z dodatkiem(...)ilość zależy od rodzaju mąki i tego jak bardzo soczysta była marchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki. Wyrobić na gładką masę, jeśli konieczne doprawić do smaku i formować kluski. Możecie przygotować wałeczki z masy i kroić jak na kopytka. Ja poszłam na łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować
KUCHARNIAbułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou . Tak, macie rację - są bardzo podobne do naszych klusek na parze. To niezwykłe jak bardzo możemy się różnić, a mimo to kiedy trafiamy do kuchni, potrafimy zawsze odnaleźć coś co łączy i budzi najlepsze wspomnienia. Mantou(...)kluski na parze. Odległe Chiny i talerz dymiących pampuchów z przedszkola. Kuchnia to wszystko łączy. Pozwala na podróż tam, gdzie nie możemy dotrzeć. Zabiera też tam, skąd już wyrośliśmy. I spełnia marzenia. I zaskakuje. Ziemniaki z tego samego worka, a jednak inne? A może to magia kolorów? Moje ciasto ma kolor
KUCHARNIAUwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić(...)kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: kluski: Duży kalafior łyżeczka cukru łyżka masła maka pszenna jajko sól biały pieprz okrasa: łyżka masła klarowanego 2 białe cebule 2 kiełbasy śląskie Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki
Pyry na GazUwielbiam wszelkie kluchy. Dzisiaj na obiad zrobiłam jedne z najprostszych i chyba z najsmaczniejszych - kluski śląskie. Do zrobienia ich potrzebne są tylko dwa składniki: ziemniaki i mąka ziemniaczana. Średnio z jednego kilograma ziemniaków wychodzą trzy porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować razem z łupinami w osolonej wodzie, wystudzić i zmielić lub przepuścić przez(...)dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy. Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody aby się nie sklejały po wyjęciu. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesłodkie "do widzenia" najlepszym owocom na świecie :) Buchty, czyli kluski(...)parze w ich towarzystwie. W tym roku robiłam tylko raz,ale już kilka razy Hania pytała mnie kiedy znowu będą. Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli takiej akurat nie macie w kuchennej szafce
bistro mamajeszcze raz całość wyrobić. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min. Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze. Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem
Mix smakupodsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. do 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii
Stare Garykładzione (ilość na 1 porcję): 1 jajko , 4 łyżki mąki , szczypta soli . Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechowo-miodowe kluski kładzione* na mleku z jabłkiem *ze zmielonymi orzechami laskowymi i miodem cudne Mam ostatnio jakąś "fazę" na kluski na mleku, żałuje, że stosunkowo niedawno ich spróbowałam, bo u mnie w domu nigdy się czegoś takiego nie robiło. Idę uczyć się fizyki, hahahah, taa, już to widzę
More food, love and dreamskokosowe kluski leniwe z sosem truskawkowym Pomysł całkowicie ściągnięty od Martyny , ale gdy tylko zobaczyła te kluski wiedziałam, że będę musiała je zrobić. Faktycznie wyszły bardzo delikatne, a raczej suche? takie kruche strasznie. Musiałam trochę się nad nim pomęczyć, nie wiem, czy to winna dość suchego twarogu, choć i tak dodałam jeszcze ser mielony
More food, love and dreamsGnocchi , czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność. Składniki: NA GNOCCHI: * 250 g ugotowanych ziemniaków * 125 g sera ricotta * 1 jajko * około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka ) * sól NA SOS SEROWY: * 150 ml śmietanki 30% * 50 g sera(...)podzielić na małe kwadraty. Z każdej porcji formować wałeczek i dociskać widelcem, formując klasyczny wzór. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wlać łyżkę oleju. Na wrzącą wodę wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia, po czym wyjmować łyżką cedzakową. Przygotować sos serowy. Śmietankę podgrzać w rondelu - nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodać starty na małych oczkach ser - mieszać
kolorowotorcikowoKluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki. . Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki mąki 2 jajka sól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną(...)można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo
prawdziwe jedzenieKluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki(...)praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je. U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną
prawdziwe jedzeniebardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką ( czyli z tradycyjnym, polskim akcentem) . Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również(...)mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta soli marynata
Symfonia Smakówpodsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta(...)odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką iloscią oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały
Kulinarne przygody GatityUwielbiam różne kluski i kluseczki. Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy
prawdziwe jedzenieTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki(...)pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem. Podajemy posypane cukrem lub polane masłem
prawdziwe jedzeniesię odwidzi? Jednak dziś mi to wcale, a wcale nie przeszkadza. Jak już wspomniałam, total leniuch! Za obiad też się leniwie zabrałam :) Kilka dni wcześniej znalazłam przepis na kluski. Wrzuciłam w zakładkę Przepisy do zrobienia . I jakby zapomniałam o nim. No to teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza(...)dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła i pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski. Wrzucałam je na osolony wrzątek i gotowałam do wypłynięcia. Przepis na kluchy podpatrzony tutaj . Nowy, interesujący blog obczaiłam. I znowu nie wiem co mi się bardziej podoba- przepisy
bastalenadoprowadzało mnie do szewskiej pasji. Potem ochlapałam brzuchola sosem, a że konkretny, to nie było takie trudne. Ostatecznie sterczałam nad garem dwie godziny. Ale mina Misia na widok klusek: bezcenna!!! I to uratowało mi dzień. Tradycyjnie rozpoczęłam od rozczynu: do letniego mleka dodałam cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam, dając drożdżom czas na rozruch(...)kluchy parowałam nad wrzątkiem ( ja użyłam sitka, ale są do tego celu przeróżne kuchenne gadżety, od profesjonalnych sitek po babcine "łachy" ) ok. 10- 15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych) dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam
bastalenaPrzeważnie makaron kupuję gotowy, ale czasami nachodzi mnie na domowe kluski. Są zupełnie inne niż te ze sklepu no i można się pobawić przy robieniu np. barwiąc jakoś ładnie. Dzisiaj na różowo chociaż to nie jest mój(...)ulubiony kolor :D Do ciasta na makaron dodaję trochę oleju rzepakowego - nie zmienia smaku ani zapachu a powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, lepiej się wałkuje a po ugotowaniu kluski tak bardzo się nie sklejają. Już nie pierwszy raz robię kulki z twarogu chociaż wcześniej były ze zwykłego - obtoczone w orzechach czy przyprawach mogą być samodzielną przekąską albo
Smaczna Pyzawłożyć ugotowana kaszę dać jajko i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać(...)szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy • W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować. • Sosem polać ugotowane kluski
W królestwie smaków Beatypieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce aby nadać jej owalny kształt, możemy posłużyć się tu widelcem, wtedy powstaną charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia. Naturalnie gnocchi nie stracą nic ze swojego smaku jeśli nie będą(...)wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy partiami na niewielkim ogniu – woda nie może się gotować, bo bąbelki powietrza mogą uszkodzić delikatne kluski. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego listki szałwii, by przeszło aromatem ziół. Gnocchi serwujemy polane szałwiowym masłem, posypane tartym parmezanen (lub Grana Padano
Smakowity Blog KulinarnyZdecydowanie najmilszy smak dzieciństwa :) Nie należy do najmniej kalorycznych przysmaków, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności. Pampuchy czy też kluski na parze potrafią skraść serce i podniebienie i małym i dużym. W połączeniu z klarowanym masełkiem i cukrem wprost rozpływają się w ustach. Zapraszam! Pampuchy Składniki: 1 szklanka mleka(...)łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 1/3 wysokości. Przykrywamy ściereczką (np tetrą) ściśle obwiązujemy wokół kołnierza garnka. Kładziemy tak przygotowany garnek na średni ogień i czekamy, aż woda zawrze. Na wierchu ściereczki układamy po około 3-4 kluski. Przykrywamy pokrywkę
Tagebuch po polskuDawno nie robiłam kopytek i postanowiłam zrobić ich włoską odmianę tzn. gnocchi. Istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, do tych ziemniaczanych dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc(...)kopytka. Pociąć ostrym nożem na kawałki o długości około 1,5 - 2 cm. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Odłożyć każdą kluskę na wysypaną mąką stolnicę, ponieważ mogą się posklejać. Gotować partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać
Zakątek rozkoszy kulinarnychrosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach) i podlewamy rosołem do miękkości kluchy marchewkę(...)rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony
Kuchnia Beaty