kluski - 6146 przepisów (strona:101/410)

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną 77

żurawiną? Do podania polecam Wam ziemniaki – zarówno gotowane, jak i pieczone czy w formie kremowego puree sprawdzą się idealnie. Kaczkę możecie też podać z ulubioną kaszą albo kluskami śląskimi. Z warzyw świetnie pasują m.in. modro kapusta lub jarzynka z buraków. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD Drukuj Pieczone udka z kaczki(...)majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz przez 1 godzinę 30 minut, regularnie podlewając sosem. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post

Na-talerzu.pl
SCHAB DUSZONY W SOSIE WŁASNYM 54

Schab duszony w sosie własnym to danie uwielbiane przez wielu. Pyszne, kruche mięso, do tego aromatyczny sos. Idealnie do tego pasują kasze , ziemniaki , kluski śląskie czy kopytka oraz ulubiona surówka lub tarte buraczki . Przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad nie tylko od święta. A wiecie co jest najlepsze w tym pysznym daniu? To, że oprócz naszego czasu(...)szklance wymieszać mąkę z wodą, aby nie było grudek. Na samym końcu duszenia mięsa zaciągnąć sos mąką z wodą. Polecam także: Buraczki zasmażane do obiadu- najlepsze na ciepło Kluski śląskie Kopytka najlepsze

Zrób to smacznie
Zupa ogórkowa na rosole 61

ryżem. Zupa pieczarkowa na rosole z ziemniakami super sprawa. Zupa szczawiowa, kalafiorowa czy jarzynowa na bazie z rosołu też będą smakować znakomicie. Do tego na wywarze mięsnym możemy przygotować kluski kładzione, rosół z kaszą manną czy ryżem. Pomysłów na zupy z rosołu jest tak wiele, że każdy znajdzie coś na siebie. Każda z zup na rosole(...)drobiowym czy rosole wołowym może być przygotowywana z różnymi dodatkami. Zupa z ziemniakami, z makaronem, kluskami czy ryżem

Dieta moja pasja
Zacierki 63

Zacierki, inaczej kluski siekane lub tarte wspominam z babcinej kuchni. Były to malutkie dwuskładnikowe ruloniki, najczęściej podawane do zupy lub talerza ciepłego mleka. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na zacierki domowe, które wykonasz w kilka chwil. Zacierki z przepisu starczą na 4 porcje obiadowe. Jeśli potrzebujesz więcej, podwój składniki. Zacierki SKŁADNIKI: 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko szczypta

Zasmakuj Kuchni
Z czym podać rosół ? 72

letni upalny dzień? Co w poniedziałek na obiad tanio i szybko? Mamy pyszny rosół, ale pomidorowa nie wchodzi w grę. Z czym podać rosół zamiast makaronu? Pierożki, lane kluski, kluski kładzione to już było. Rosół można podać na różne sposoby, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ludzie starsi lubią rosół z ziemniakami. Co niekoniecznie smakuje dzieciom na obiad

Dieta moja pasja
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką 62

formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze roladki ładniej trzymają swój kształt. Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką świetnie smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami z gotowanych ziemniaków (np. gnocchi lub kluskami śląskimi). Pasują do nich wszelkie surówki (np. z kapusty kiszonej lub świeżej), mizeria lub buraczki. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie

Lekcje w kuchni
Zupa jagodowa z kluskami 78

Zupa jagodowa z kluskami, przepis na pyszną i szybką zupę owocową. Zupa krem z jagód może być podawana z makaronem, płatkami, całymi owocami lub jak w moim przypadku z pierogami leniwymi. Zupa owocowa i delikatne kluski leniwe, albo jak kto woli pierogi leniwe. Prosty, szybki obiad wegetariański idealny na lato i wakacje. Zdrowa zupa z jagód

Dieta moja pasja
Domowy makaron jajeczny od mistrza makaronu 62

mamy np. garganelli , które pięknie łączy się z sosem alla carbonara, fazzoletti – niewielkie „chusteczki” z ciasta makaronowego czy maltagliati , co dosłownie oznacza „źle pocięte” kluski. Culurgiones z grasicą i kukurydzą W książce pojawiają się też przepisy na rozmaite włoskie pierożki – ravioli , cappelletti , agnolotti , czy fikuśne culurgiones . Wszystko podane z zaskakującymi, ale przemyślanymi(...)Makarny płatowe jak lazanie czy cannelloni wymagają grubości ok. 2 mm. Do przygotowania ravioli ciasto powinno mieć grubość ok. 0,8 mm. Żeby pociąć ciasto na kluski, rozłóż je na oprószonej mąką desce i użyj noża lub radełka (jeśli nie masz przystawki do makaronu do maszynki). Jeśli nie gotujesz makaronu od razu, oprósz go mąką, przykryj i wstaw

Na-talerzu.pl
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM Z SERKIEM MASCARPONE 61

pyszna odsłona tego mięsa. Jest ono kruche, sos jest delikatny, kremowy a musztarda dodaje mu wyrazistego smaku. Tak przygotowane mięso w sosie doskonale pasuje podane z ziemniakami , kopytkami lub kluskami śląskimi . Mnie takie połączenie smaków bardzo zasmakowało i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie :) Przepis na kopytka -->  kliknij tutaj Przepis na kluski

Zrób to smacznie
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 89

szklance wody rozprowadź mąkę pszenną, wlej do rondelka cały czas mieszając, zagotuj, gdy sos zgęstnieje, zmiksuj przy pomocy blendera, na koniec dopraw solą i pieprzem. Rada: zrazy podaliśmy z kluskami śląskimi. Nasz przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS Artykuł Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis

Kulinarna Polska
Modro kapusta. Pyszny dodatek obiadowy rodem ze Śląska. PRZEPIS 77

Razem z roladą i kluskami tworzy ślonski łobiod , jako dodatek pasuje też jednak do wielu innych potraw, szczególnie, jeśli towarzyszy im sos. Jest tak dobra, że czasem jemy ją po prostu solo. Mamy dla was przepis na tradycyjną modro kapustę. Przepis na modro kapusta Składniki: mała główka kapusty czerwonej, 2 średnie cebule, 200 gramów boczku wędzonego(...)wyłącz ogień i zostaw na jakiś czas, aby smaki się przegryzły, następnie ponownie wymieszaj. Podawaj na ciepło. A tu nasz przepis na “ślonski łobiod”: Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] Artykuł Modro kapusta. Pyszny dodatek obiadowy rodem ze Śląska. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Spaghetti z sosem pieczarkowym 64

tygodniu. Sprawdzony przepis na sos pieczarkowy, który podasz z makaronem, ryżem lub kaszą. Sos możesz wykorzystać do dania z mięsem (kotlety, pieczone mięso) i potraw z ziemniaków (puree, kluski śląskie, kopytka). Do sosu możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę, cukinię, świeżą paprykę, pomidorki koktajlowe, cherry, suszone pomidory. Danie na talerzu udekoruj świeżymi ziołami: natką, koperkiem lub posiekaną kolendrą, która(...)nada daniu dodatkowej świeżości. Jeśli lubisz pieczarki i chcesz je podać w sosie np. do makaronów, kopytek lub klusek śląskich wypróbuj mój przepis na sos pieczarkowy z cukinią . Spaghetti z sosem pieczarkowym SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietanki 30 % sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, vegeta natur 1 łyżka masła klarowanego

Zasmakuj Kuchni
Restauracja “Piwnica pod Galerią” Krynica Zdrój – recenzja 51

kurczaka z ziemniakami i surówkami. Choć nie jestem fanem udka z kurczaka, bo smakują mi tylko z ekologicznych farm to postanowiłem zaryzykować. Ale od początku pomidorowa z kluskami lanymi smakowały jak w domu (tylko chyba nie chciało by mi się robić do niej lanych klusek). Udko z ziemniakami przyzwoite, a sałatka z marchewki pyszna

KuchniaWeDwoje.pl
Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem 72

fasoli zwiększa objętość dania. Zwiększa też jego walory zdrowotne i odżywcze a przy tym, nie umniejsza smaku. Warzywa strączkowe są źródłem pełnowartościowego białka. Dzisiaj zapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli(...)mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm. Potem kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Finalnie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka. Gotujemy je w partiach. Na końcu kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Indie - Aloo Baingan, czyli ziemniaki z bakłażanem 59

miski z wodą i łyżeczką soli.  2) Na dużej patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie czosnek, imbir i osobno cebulę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tych na szare kluski). Na rozgrzany olej najpierw wrzucamy starty imbir z czosnkiem, a po kilkunastu sekundach cebulę. Podsmażamy kilkadziesiąt sekund, aż woda wyparuje.  3) Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy przez(...)minuty. Dodajemy przyprawy (poza solą i pieprzem) i jeszcze chwilkę dusimy, aż nasza mieszanka zgęstnieje (powinna być jednolita i trochę przypominać jak ciasto na kluski).  4) Ziemniaki i bakłażany odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię. Dokładnie mieszamy, żeby obtoczyć je w przyprawach. Chwilkę dusimy, następnie wlewamy wodę (do poziomu ziemniaków i bakłażanów, ale nie żeby były

Roślinożerni urlopowicze