kluski - 6146 przepisów (strona:110/410)

Lubelskie parowańce 81

Kluski można nadziewać tym co mamy, dżem, świeże owoce czy jak w tym przepisie serek Zaczynają pojawiać się truskawki ,więc możemy razem z serkiem dać truskawkę. Moje kluski tak jak w oryginalnym przepisie z gazety z lat 90. Polecam są pyszne na ciepło i zimno: Składniki 500 … Czytaj dalej Lubelskie parowańce

gotuj ze mną
Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem 122

Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy(...)tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym 157

smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, odkryć i chwilę pogotować, aż zgęstnieje.  Podawać z pure ziemniaczanym lub kluskami z dziurką, kopytkami czy kluskami łyżką kładzionymi. Jako dodatek można podać kiszone ogórki, które świetnie komponują się z tym daniem. Dzięki temu powstanie danie kuchni fusion - mieszanka kuchni szkockiej i polskiej ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) 85

jest wspomnienie mojego dzieciństwa, podejrzewam, że nie tylko mojego. Beztroskie lata kojarzą mi się właśnie z galaretkowcem na mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi 219

często podstawa mojego tygodniowego menu w domu. Tym razem postawiłam na sos mięsny oraz śląskie kluski. Tak powstała: Potrawka z kurczaka z marchewką i cebulą z kluskami śląskimi. Składniki: sos mięsno-warzywny: - 1 płat z kurczaka - pół cebuli białej - 2 średnie marchewki - suszona natka pietruszki - suszony lubczyk - ziele angielskie - liście laurowe - pieprz

Kuchnia co dnia
Restaurant Week - Quale 123

kluska z chorizo i wędzonym twarogiem Choć wybrałam menu rybne, to miałam okazję spróbować dania, dzięki uprzejmości Dominika. Schab mięciutki i soczysty, rozpływał się w ustach, a kluska z wędzonego twarogu była wspaniała! Lekko chrupiąca, z rozpływającym się środkiem - takie zaskoczenia lubię! Nie zdecydowałam się na to danie ze względu na dodatek sosu grzybowego, ale niepotrzebnie

Cooking Monster
Ostry sos pomidorowy z cukinią 114

aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula(...)minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Zasmakuj Kuchni
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 119

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem(...)każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 119

Kopytka to popularne danie kuchni polskiej. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem(...)każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy porcjami przygotowane kluski. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni, cały czas mieszając, by się

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka – przepis 135

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności(...)Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy je w partiach. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono 138

których chętnie wracamy, zwłaszcza po latach. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. U mnie w domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Lubicie makarony? W takim razie

A to pestka
5 najdziwniejszych norweskich potraw 118

zaciekawiły z kolei Komle / Kumle/ Raspeballer. Nie należą do dziwnych potraw! Wręcz przeciwnie, kojarzą mi się z naszymi kluskami śląskimi! Są to norweskie pyzy, lub inaczej mówiąc kluski ziemniaczane z mięsnymi skwarkami. Więcej na ten temat przeczytacie u Patrycji! – Gotujemy po norwesku – Komle Ciekawostki o Norwegii, czyli co nas totalnie zaskoczyło! Jak znaleźć pracę

Czynniki pierwsze
Schab duszony 119

schab jest lepszy od mrożonego! Miałam też jeszcze słoik kurek w solance , więc wykorzystałam je również. Schab wieprzowy z kurkami jest bardzo smaczny. Schab duszony idealnie smakuje z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. My lubimy dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na bitki wieprzowe w sosie kurkowym , szynkę duszoną(...)dodajemy do schabu, wlewamy też śmietanę i dusimy jeszcze chwilkę. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Schab duszony podałam tym razem z włoskimi kluskami tzw. gnocchi. Schab duszony zawsze świetnie smakuje i trudno go zepsuć! The post Schab duszony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi leniwe z kaszy jaglanej 138

leniwych? Ilość przygotowań jest podobna, tylko później nie trzeba lepić i lepić pierogów :) Dzisiaj leniwe trochę inaczej niż zawsze, na podstawie przepisu z fantazje smaku . Zbite i sycące kluski, najlepsze zaraz po wyłowieniu z wody. 1 jajko 100 gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu 100 gram mąki 70 gram mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego sól, cynamon(...)Gotowe ciasto podzielić na części, wałkować, a następnie lekko spłaszczyć i kroić po skosie. Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce, dopóki nie zostanie skrojone.W rondlu zagotować wodę, osolić. Przygotowane kluski wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową, podawać natychmiast, najlepsze są jeszcze ciepłe. marcelina

Czerwony Gupik
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5260

Roladki faszerowane z mięsa mielonego Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać!     Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula(...)solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy *** *** Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ

Blog z Apetytem