Została mi torebka ugotowanego ryżu postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki(...)masła Sposób przygotowania 1. Do ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować
W królestwie smaków Beatybitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny(...)ogniu pod przykryciem do miękkości (ewentualnie uzupełniamy wrzącą wodą gdy sos za wcześnie odparuje). Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Bitki wieprzowe podałam z kluskami śląskimi. The post Bitki wieprzowe w sosie kurkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkości knedli. Jeśli nie jesteś pewna, czy masz już kluski ugotowane, wyjmij jedną na talerzyk i spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki Ciasto 1 kg ziemniaków 250 g sera
Mieszam w GarnkuTakie pyszne kluski możemy podawać z różnymi mięsami,kotletami i tak jak u mnie z samą smażoną cebulką. 0.5 kg.ugotowanych ziemniaków 1 żółtko 100 g.mąki bułka tarta 1-2 łyżki majeranku 1 łyżka masła sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy żółtko i mąkę,roztarty majeranek,1-2 łyżki bułki tartej i sól(...)ew.mąki.(ciasto jak na kopytka).Formujemy wałeczki i kroimy je na 5-7 cm.dł.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy..Polewamy smażoną cebulką. anielka123buziolek, KLUSKI,PYZY,KOPYTKA,PIEROGI,KNEDLE, Komentarze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiParowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem. PAMPUCHY Z JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.) 3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka(...)odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód. Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę
Bon appetit mon amiedzieci: wow, dzisiaj są racuszki na obiad! Nie muszę chyba pisać jakie było ich zdziwienie kiedy zamiast słodkich drożdżowych racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu nie podzieliły ani moje dzieci ani mąż. Na szczęście koleżanka(...)była również zachwycona tym prostym daniem. Zastanawiałyśmy się obie, próbując kęs po kęsie "jak to jest zrobione" i doszłyśmy do wniosku, że to właśnie nic innego jak rozpłaszczona śląska kluska, podsmażona na patelni. Pomysł, żeby zrobić moskole w domu przyszedł wtedy, kiedy zastanawiałam się co zrobić z ziemniakami z obiadu z poprzedniego dnia. Trochę poczytałam na temat
bistro mamaZachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie(...)Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia. około 1 szkl. mąki 2 jajka sól Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać.Ciasto będzie dość gęste, ale kluski można robić różne -w zależności od ilości mąki.Łyżką nabierać porcję ciasta i wrzucać na wrzącą wodę
Moje domowe kucharzenietylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka
Zasmakuj KuchniRoladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)smaku solą, pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami
Kulinarne Fantazje MarioliZiemniaczane kluski, nadziane serem, o wyjątkowo śmiesznej nazwie. Danie regionalne z okolic Kolbuszowej czy też Borowa, na Podkarpaciu. Przepis znalazłam w starym numerze gazetki "Przyślij przepis". Nie jest to najlżejsze danie, ale lubimy takie kluchy:) Smaczne, sycące i pożywne. składniki: ok 500 g gotowanych ziemniaków 1,5 kg ziemniaków surowych jajko łyżka mąki ziemniaczanej sól nadzienie: ser twarogowy(...)chwili wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić, w razie konieczności dodając nieco oliwy. Dorzucić cebulę, smażyć aż się zrumieni. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem
6nieboprzygotowywania modrej kapusty - najlepsza jest na drugi dzień, kiedy już trochę odstoi, a smaki przypraw się zmieszają! Kiedy tak na nią patrzę, mam ochotę jeść ją z samymi kluskami - np. ziemniaczanymi! Zobacz również inne przepisy na -----> kapustę Modra kapusta - przepis: Składniki: niewielka główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1120 g, zużyłam 3/4 główki) 1 duża cebula(...)kapusta będzie miękka, dopraw ją octem, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłą, np. do tradycyjnego śląskiego obiadu - rolady z kluskami śląskimi. Smacznego
Moje Qulinariaelastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej się wody. I gotujemy je ok. 5-7 minut na wolniejszym ogniu. Całość odcedzić. Wrzucić na miskę, dodać do tego łyżkę masła, dżem
Kuchnia smakówSmaki dzieciństwa....uwielbiam do nich wracać a Wy? Kluski leniwe to jedno z takich właśnie dań. Składniki: ok 500 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jajka szczypta soli Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miski,dodać jajka,sól oraz mąkę - zagnieść szybko(...)jednolitą masę.Gdy ciasto bardzo się klei,jest za luźne można dosypać niewielką ilość mąki.Ciasto podzielić na porcje,z każdej formować wałeczki i kroić ukośnie w kluski o szerokości 2-3 cm ( jak na kopytka). W dużym garnku gotujemy osoloną wodę,kluseczki wrzucamy delikatnie na wrzątek.Gdy wypłyną trzymamy je jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarneKluski śląskie najlepiej smakują polane mięsnym sosem, stopionym masłem lub podane z przesmażoną na złoty kolor cebulą. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnearomatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem
czarrna od kuchni