kluski - 6146 przepisów (strona:119/410)

Leniwe 23293

dodajemy mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące. 2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski. 3. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową. 4. Podajemy polane roztopionym masłem i oprószone cukrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 286

klik!< Mimo, że zdjęcia kiepskie wtedy zamieściłam, to i tak wpis cieszy się całkiem niezłą popularnością do dzisiaj. I nic dziwnego, bo te kluski są naprawdę pyszne. Dlatego pomyślałam, że by pokazać Wam jak można urozmaicić ich smak dodając bakalie charakterystyczne dla serników. Dla łasuchów to będzie wspaniałe danie :) Składniki(...)łyżka skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Kresto . Twaróg pokruszyć do miski, dodać jajko, sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.  Kluseczki nakładać małą łyżeczką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w sosie pieczarkowym 267

Moja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie.  Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem .  Nienawidzi za to pieczarek.  Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami(...)postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka.  Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne".  Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów nawet kluski z serem.  Za to chłopakom smakowało w całości.     Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej

Sto kolorów kuchni
Kluski kładzione z serem i jagodami 282

czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną." (składniki na dwie b.duże porcje) Składniki : 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki wody gazowanej łyżeczka oleju 1,5 łyżki mleka dodatkowo(...)ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy. Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem. Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem. Podjemy na ciepło

Słodkie Przyjemności
Kluseczki śląskie 116

śląskie wszyscy dobrze znacie :)  mam dzisiaj propozycję podania ich Waszym pociechom w kształcie gwiazdeczek . Kiedy moje dzieci były małe nigdy nie mogłam je namówić na zjedzenie jakichkolwiek klusek :) pewnego dnia wpadłam na pomysł i zaczęłam je robić w różnych kształtach , były misie , serduszka , gwiazdeczki :) na sam widok takiej kluseczki cieszyły się buzie moich dzieci

Sama słodycz i szczypta chili
Gnocchi 178

Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste(...)zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski z paseczkami). Ja użyłam do formowania kluseczek zwykłej krajalnicy do jajek. Odwróciłam ją i wykorzystałam część, która się do tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni

mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 295

Pierogi leniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują(...)zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.   Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy) - 4 jajka - 2 łyżki cukru z wanilią

mojewypiekiinietylko
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 143

gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy. Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami Propozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 150

robi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta.    składniki na zacierki: 1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli   Przepis na zacierki: przesianą(...)mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić dobrze rękami  ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą. składniki na zupę: 700 g czerwonej i żółtej papryki oliwa

Bon Appetit Małgorzaty
Pampuchy z jagodami i stewią 155

Pampuchy,kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo(...)slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci. Moja propozycja do pampuchow to sosik jagodowo-malinowy z jogurtem greckim. Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj ) lub  mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut. Skladnik na sos dla 2 osob: 100 g mrozonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 172

wyjatkowo swiatecznego smaku mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 172

pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich. Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale(...)pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow. gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka,zmiejszyc ogien i gotowac okolo 8-10 minut ( w zaleznosci od wielkosci klusek).Bez nadzienia oczywiscie gotowac tylko kilka minut po wyplynieciu.Najlepiej wylowic jedna kluske,przepolowic i sprawdzic,czy jest gotowa. Podawac z przyrumieniana cebulka z boczkiem lub domowymi skwarkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lane kluseczki orkiszowe-pelnoziarniste 269

dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto dosc rzadkie (gestsze od nalesnikowego,o konsystencji gestej smietany).Ilosc maki zalezy od wielkosci uzytych jajek.Ciasto nalezy dlugo i starannie mieszac(...)soli i cukru,stopniowo dosypywac make,starannie i dlugo mieszajac ciasto drewniana lyzka,az ukaza sie pecherzyki powietrza.Wlewac cienkim strumieniem na gotujaca,osolona wode i gotowac 2 minuty. Lane kluski mozna bezposrednio wlewac na gotujaca sie zupe Dobrym pomyslem jest przygotowanie kluseczek smakowych,wowczas do ciasta pod koniec wyrabiania nalezy dodac drobno posiekane ziola idealne do rosolu,pomidorowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leniwe pierogi dyniowe 181

takie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały

UgotujmyTo.pl
Gnocchi serowe na słodko 209

Jaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej znane są wykonane z ziemniaków. Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić

Ostra na Słodko