kluski - 6146 przepisów (strona:120/410)

Kopytka 116

Kopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam! U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem. Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę. Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste. Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie

Ostra na Słodko
Powrót do dzieciństwa dni... 145

miejsca, i znaleźć nie mogę. Potrzebuję czegoś, co rozgrzeje nie tylko lodowate stopy, ale też zmrożoną duszę. Kluseczki...? Moja Babcia często mi takie robiła, gdy byłam mała. Lane kluski na mleku. Cieplutkie, delikatnie słonawe, mleko przy nich wydawało się niemal słodkie. Bez kożuchów - broń Boże!, w ulubionej miseczce, którą moja Mama ciągle trzyma na półce. Śniadanie idealne(...)cięte poczucie humoru... Ja choinki ubierać nie będę, ale może ulepię bałwana...? Mamy z C. wolny weekend, kto wie, co przyjdzie nam do głowy... Lane kluski na mleku Składniki: (na 2 porcje) 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta soli dodatkowo: 500 ml mleka Jajko roztrzepać, dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Mleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka- pycha 193

odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm. W garnku zagotować wodę , posolić  dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową. Zobacz również   Kluski leniwe SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zupa jesienna z kluseczkami 197

apetytem. Przepisy, w których wykorzystałam pastę paprykową: Pikantna zupa paprykowa i Zupa paprykowa z wołowiną   Do zupy przygotowałam na szybko kluseczki, gdyż makaron nam się znudził. te kluski to właściwie improwizacja, zostało mi jakieś 80 g serka kremowego wymieszanego z koperkiem, który leżał w lodówce, dodałam do niego 1 jajko i utarłam, dosypałam 1/2 szklanki mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z sosem 201

lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Sos : 500 g miesa ze schabu  2 srednie cebule  smietana  woda

Klaudynkowa kuchnia
Łopatka w sosie chrzanowym 217

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami.  Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska. Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy . Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny. Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę  https://www. facebook(...)Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty.  Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.  Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Wigilia , starodawne zwyczaje… 211

dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka(...)płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami  czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem  „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość. Miód  w prawie wszystkich kulturach  świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym

Kulinarny karnet Christophera
Soupe d'amour - zupa miłości. 142

Miłosne kluski” z czystą pomidorową . Pomidorowa: 1 litr rosołu z kurczaka 1 puszka mała przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki cukier 1 łyżka ketchup sól, pieprz Miłosne kluski. Składniki. 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1,5 łyżki startego parmezanu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki natki lubczyku Sól ,pieprz Wykonanie. Jajka ubić ,dodać przesianą mąkę ,wymieszać. Wsypać

Kulinarny karnet Christophera
Kopytka na różne sposoby 129

jajko 2-3 łyżki oliwy Sól Ziemniaki ubijamy lub mielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki mogą zabrać mniej lub więcej). Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne(...)wężyki. Spłaszczamy nożem każdy kawałek i w poprzek tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną stolnicę. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. W osobnym rondlu roztapiamy masło lub słoninę i przekładamy tam odcedzone

Apetyczna babeczka
Restauracja Filmowa – recenzja 153

kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie

karmelowy
Karkówka z ananasem 209

Rozpływająca się karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują tu kluski śląskie. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie. Składniki: 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej(...)odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy na plastry, układamy na półmisku. Duszone ananasy z porem podajemy z kluskami śląskimi. Smacznego

Salonik smaków
Knedle ze świeżą śliwką 141

może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól , śliwki Przygotowanie : Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól  Wyrobić jak na kluski leniwe Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę Masę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można(...)doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały Gotować od momentu wypłynięcia klusek około 5 - 7  min. Jeśli knedle będą grubsze to na pewno trzeba je dłużej gotować , najlepiej wyjąć jeden na talerz i spróbować , czy ciasto wewnątrz  - bliżej

Proste Potrawy
Grilowana pierś kurczaka z puree z groszku zielonego 138

Składniki: 500g. groszku zielonego ( tu użyłam mrożonego) kilka liści sałaty 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany pierś z kurczaka kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko Składniki na kluski śląskie: (skorzystałam ze swoich zamrożonych zapasów) 1 kg. ziemniaków(...)mąka ziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała mi kilka technik robienia klusek Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną  będzie taka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża

NaKońcuJęzyka
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 167

tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie(...)zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham

NaKońcuJęzyka