Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 219Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu. Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków
Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 219Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu. Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków
Kulinarne S.O.S.
Zielone kluski ze szpinakiem 220Syte danie obiadowe w zachęcającym wiosennym kolorze. … Czytaj dalej Zielone kluski ze szpinakiem
Pij soki wyciskane
Pyzy 166mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki
królestwo garów
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 150procentach. Ze zmartwieniem w tle, wiarą, nadzieją i ochłapem miłości, czekam na ten lepszy czas. Czas, gdy będzie już po wszystkim. Na głęboki oddech. Dawno nie gotowałam klusek, nie robiłam skomplikowanych dań, nie bawiłam się w śniadania, aż do teraz. Teraz okazał się moment na te wszystkie potrawy, które są w zasięgu moich myśli, które chciałabym ugotować
Mango Papaja
Kopytka z burakami 160każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 156kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki
niecodziennikpary
Pampuchy 152Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ
niecodziennikpary
Rzymski rosół straciatella z parmezanowymi kluseczkami 208tutaj ). Miska gorącego rosołu to taka "penicylina" w płynie. Najczęściej jemy rosół z makaronem lub lanym ciastem. To mączne dodatki, które zawierają gluten. Proponuję małą odmianę, lane kluski bez glutenu, rzymskie kluseczki straciatella. Kluseczki są pyszne, niezwykle delikatne, a zrobisz je z 2 składnikąów: jajka i parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi di ricotta – włoskie kluseczki z ricotty z pesto i pomidorkami koktajlowymi 170uwielbiam kluski! Wszystkie pyzy, kopytka, gnocchi – mogłabym jeśc i jeść i nie robię tego tylko dlatego, że zwykle zjadam ich duzo za dużo 🙂 Jedne z moich ulubionych to gnocchi di ricotta – czyli włoskie kluseczki z ricottą i parmezanem, które robię Read More Artykuł Gnocchi di ricotta – włoskie kluseczki z ricotty z pesto i pomidorkami koktajlowymi
Flymetothespoon
Knedle z czereśniami i masłem szałwiowym 150teraz, zimą, można przecież użyć mrożonych. Ja sporo zamroziłam czereśni w ubiegłym sezonie i teraz cieszą nasze podniebienia. Polecam zrobić sobie taką pyszność teraz zimą i przywołać lato. Kluski z czereśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Gulasz z piersi kurczaka 161Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawy
Kluski grzybowe 154zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki masła, 3 – 5 łyżek mąki, Grzyby
królestwo garów
Zupa gulaszowa węgierska z kluseczkami 189węgierskiego bogrács to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, mocno paprykową, esencjonalną z ziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farszynki 170Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących
królestwo garów