Ponuro strasznie... Postanowiłam rozgrzać się zupką grzybową z lanymi, serowymi kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybow a zupa z lanymi, serowymi kluskami. Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę
MiksturownikPodravka do testów. Odkąd pamiętam Vegeta była w naszym domu. Używaliśmy jej, ale z głową, nie sypaliśmy łyżkami, a jedynie podkreślaliśmy smak. Teraz używam jej znacznie rzadziej, ale kluski śląskie bez vegety to już nie to samo. Zaciekawiły mnie także nowe produkty: Vegeta Natur do sałatek i Vegeta Natur do twarożku & kefiru. zawartość paczki VEGETA szybko(...)napiszę tylko, że moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową. U mnie jej stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować. Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo
Pasja Smakuchrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis 150 g boczku wędzonego (cieniutkie(...)zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi
Ala piecze i gotujezrobić dla niego podobną zupę By mógł chociaż na chwilę wspomnieniami znaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI. litr wody 2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 szklanki cukru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% szczypta cynamonu 2 kisiele wiśniowe 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli ew. odrobina wody(...)soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodac trochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałam ciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając je w garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłam do wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia, doprawiłam cynamonem (ew. dosypać cukru). Podałam na ciepło i zimno, jak kto wolał. Smacznego
W kuchni Karmel-itkicukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła(...)małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne
W kuchni Karmel-itkisię także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki(...)mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę", zyskując rombowaty kształt. Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami
W kuchni Karmel-itkiz makiem . Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje podobnie jak pęczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaalbo żeby kiedykolwiek ktokolwiek nie został ugoszczony, nakarmiony, napojony. Babcia była osobą, która umiała z niczego przygotować pyszne jedzenie a jej umiejętność wiązania końca z końcem zdumiewała wszystkich. Kluski szare czy różnego rodzaju pyzy to była pozycja(...)menu, która pojawiała się przynajmniej kilka razy w miesiącu bo ziemniaki były bardzo tanie. Na szczęście wszyscy je lubili więc nie było problemu. A kiedy Babcia gotowała swoje pyszne kluski to w garnku pozostawała szara, bardzo zawiesista "woda" pełna kawałeczków i smaku ziemniaków. To właśnie podstawa klusczanki czyli takiej bida zupy, którą zajadałam się w dzieciństwie
Smaczna Pyzaciasta kulki (ja zważyłam całe ciasto i podzieliłam na 20 równych części), spłaszczać na dłoni, nakładać kulkę z farszu i zaklejać. Odkładać na podsypany mąką blat. Kluski wkładać partiami na osolony wrzątek. Gotować na małym palniku, woda ma tylko delikatnie wrzeć, przy silnie wrzącej wodzie kulki(...)będą się rozpadały. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię ok.10-15 minut. Pierwszą partię gotowałyśmy 15 minut i były zbyt miękkie, drugą tylko 10 i były idealne. Można sprawdzić wyjmując jedną kluskę, przekroić ją na pół czy nie jest surowa wewnątrz. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulą na 2-3 łyżkach oleju na złoto. Pyzy wykładać łyżką cedzakową na talerz
Smaczne ZdroweBardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie(...)dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami w osolonym wrzątku nie dłużej niż 7-8 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową na płaskie
Rozpustne gotowaniesuchy) 2 jajka ugotowane na twardo 8 dag cebuli 1 łyżka masła olej do smażenia pieprz sól Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam o farszynkach mazurskich :) Musiałam koniecznie wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur
Świat Domowej Kuchnibyć jej za dużo, gdyż wtedy kluski będą miały mączny smak i staną się twarde. Rada: żeby sprawdzić czy mąki jest wystarczająco dużo, można ugotować jedną kluskę na próbę. Małą łyżeczką nabierać masę serową i kłaść na lekko osolony wrzątek. Gotować (na wolnym ogniu) od wypłynięcia 2-3 minuty. Łyżką cedzakową nakładać na talerze
Codzienna kuchnia niecodziennaoczywiście świeżo mielony. Taki jest najlepszy. Chociaż według mojej córki marchewka jest ble, a pływające to zielone jest fuj. Cóż, przejdzie jej. Lubimy jeszcze czasem zjeść go z laną kluską, z kaszą manną. U mojej przyjaciółki jadłam go także z kluskami kładzionymi z kaszy manny i taka wersja też jest pyszna. Jedzcie jak lubicie. Składniki
KardamonovyZupa finalnie i tak wyszła wyśmienita, naprawdę bardzo domowa, wiosenna, no taka jak trzeba. A jeżeli macie ochotę na jeszcze inne wersje zup koperkowych, na przykład z laną kluską, z białą kiełbasą, jajkami, poniżej wrzucę Wam parę linków do siebie. Rzućcie sobie okiem. Na dziś tyle. Zaraz siadam i ogarniam rozpiskę na tygodniowe menu. Co tydzień robię takie notatki(...)czyli połączyć ją w kubku razem z gorącą zupą, wymieszać i dopiero potem wlać do garnka z zupą. Podobne przepisy: Zupa koperkowa z białą kiełbasą Zupa koperkowa z lanymi kluskami Zupa koperkowa z makaronem Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami Artykuł Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZupa finalnie i tak wyszła wyśmienita, naprawdę bardzo domowa, wiosenna, no taka jak trzeba. A jeżeli macie ochotę na jeszcze inne wersje zup koperkowych, na przykład z laną kluską, z białą kiełbasą, jajkami, poniżej wrzucę Wam parę linków do siebie. Rzućcie sobie okiem. Na dziś tyle. Zaraz siadam i ogarniam rozpiskę na tygodniowe menu. Co tydzień robię takie notatki(...)czyli połączyć ją w kubku razem z gorącą zupą, wymieszać i dopiero potem wlać do garnka z zupą. Podobne przepisy: Zupa koperkowa z białą kiełbasą Zupa koperkowa z lanymi kluskami Zupa koperkowa z makaronem Zupa koperkowa z ziemniakami i jajkami Artykuł Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy