mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki
królestwo garówprocentach. Ze zmartwieniem w tle, wiarą, nadzieją i ochłapem miłości, czekam na ten lepszy czas. Czas, gdy będzie już po wszystkim. Na głęboki oddech. Dawno nie gotowałam klusek, nie robiłam skomplikowanych dań, nie bawiłam się w śniadania, aż do teraz. Teraz okazał się moment na te wszystkie potrawy, które są w zasięgu moich myśli, które chciałabym ugotować
Mango Papajakażdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
Kulinarne przygody Gatitykopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki
niecodziennikparyLetnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ
niecodziennikparytutaj ). Miska gorącego rosołu to taka "penicylina" w płynie. Najczęściej jemy rosół z makaronem lub lanym ciastem. To mączne dodatki, które zawierają gluten. Proponuję małą odmianę, lane kluski bez glutenu, rzymskie kluseczki straciatella. Kluseczki są pyszne, niezwykle delikatne, a zrobisz je z 2 składnikąów: jajka i parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwielbiam kluski! Wszystkie pyzy, kopytka, gnocchi – mogłabym jeśc i jeść i nie robię tego tylko dlatego, że zwykle zjadam ich duzo za dużo 🙂 Jedne z moich ulubionych to gnocchi di ricotta – czyli włoskie kluseczki z ricottą i parmezanem, które robię Read More Artykuł Gnocchi di ricotta – włoskie kluseczki z ricotty z pesto i pomidorkami koktajlowymi
Flymetothespoonteraz, zimą, można przecież użyć mrożonych. Ja sporo zamroziłam czereśni w ubiegłym sezonie i teraz cieszą nasze podniebienia. Polecam zrobić sobie taką pyszność teraz zimą i przywołać lato. Kluski z czereśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePowstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyzdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki masła, 3 – 5 łyżek mąki, Grzyby
królestwo garówwęgierskiego bogrács to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, mocno paprykową, esencjonalną z ziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek
Bernika - moj kulinarny pamietnikWarmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących
królestwo garówsosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony i w razie potrzeby dodać soli albo pieprzu. Kluski do gulaszu 2 szklanki mąki dwa jajka 180 ml jogurtu naturalnego ( niezbyt gęsty) szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę
Smaczny zeszytSzybkie, proste i łatwe danie do wykonania w kilka minut, no może kilkanaście. Potem zajadamy pyszny obiad i cieszymy podniebienie pysznymi smakami. Zachęcam do wypróbowania. Kluski kładzione z dodatkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKluski śląskie wydawały się skomplikowanym przepisem. Zawsze istniało ryzyko, że rozlecą się już na ostatnim etapie przygotowania. Najgorsze były proporcje i dokładne odmierzanie ilości mąki do ziemniaków. Koszmar! A przecież wystarczy zapamiętać prostą zasadę z ¼ ilości mąki. Wtedy nie ma różnicy czy akurat mamy 1 kg czy 1,2 kg ziemniaków. Nic się nie zmarnuje! Nawet ziemniaki
Mohiella