królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne. Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność. Kluski smakują wybornie, polecam. Kluseczki królewskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek z osolona woda Z pomocą łyżki nabierać masę i wkładać do wrzątku .Kluski są gotowe ,kiedy wypłyną na powierzchnie. Czekamy jeszcze 2-3 minuty ,aż się pogotują . Gotowe kluseczki wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.Podajemy od razu póki
w mojej kuchnikopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie
Kraina Miodem Płynącadotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca . Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut
Ogrodnik w podróżywielkie więc warto włączyć ją do naszego jadłospisu na wszelakie sposoby. Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie. Kluski jaglane z rukolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki
Kraina Miodem Płynącaraczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne "typowe" kluski, nic tylko robić kolejne :D Tylko jakoś tak na talerzu nie chciały się do końca ładnie ustawić do zdjęcia :D no i nad jednakową wielkością trzeba popracować xd Polecacie jakieś miejsca
More food, love and dreamsprzecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle. Składniki
greenscarfwody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie. Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną
Pyry na Gazowczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię. Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu lub skwarkami
magiczna kuchnia KasiChciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem. 60 dag twarogu 10 dag maki pszennej 2 jajka Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę i żółtka. Białko ubić na sztywno i dodać do masy
Humanistka w kuchnitych kluskach dowiedziałam się przez przypadek - i choć takie kluseczki robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy takich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypr óbować i... nie zawiodłam się :) Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe
Kto ugości moich gości?Bardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy. Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas
Jemy Pijemysezamowo*-jabłkowe kluski kładzione na mleku sojowym z syropem cynamonowym ~ *z mąki sezamowej Bez żadnych serduszek i innych pierdół
breakfast of dreams