kluski - 6146 przepisów (strona:140/410)

Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi 99

papryka 4 ziemniaki 2 marchewki 150 g grzybków mrożonych leśnych pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano koperek natka pietruszki szczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski 1 szkl mąki 1 jajko sól woda Ogony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Przygotować większy ok 4 l  garnek przelać wywar

Gotowanie jest łatwe
Kluski z pieczarkami i serem 136

rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski gotujemy  w osolonym wrzątku około 5-6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulką

magiczna kuchnia Kasi
Nie dyniowe..., a marchewkowe! 151

Marchewkowe kluski kładzione na mleku;  z mleczkiem kokosowym, malinami  Kiedyś robiłam z tartej, ale chyba bardziej z tego zupa była. Tym razem postanowiłam ugotować marchewką, zmiksować i dopiero potem dodać do ciasta, strzał w dziesiątkę. Do tego kremowe mleczko kokosowe. Ciepły koc i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia

More food, love and dreams
Kluseczki królewskie 343

królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne. Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność. Kluski smakują wybornie, polecam. Kluseczki królewskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
kluseczki z chleba 114

wymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek z osolona woda Z pomocą łyżki nabierać masę i wkładać do wrzątku .Kluski są gotowe ,kiedy wypłyną  na powierzchnie. Czekamy jeszcze 2-3 minuty ,aż się pogotują . Gotowe kluseczki wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.Podajemy od razu póki

w mojej kuchni
Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie 161

kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są  jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie

Kraina Miodem Płynąca
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 214

dotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca . Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut

Ogrodnik w podróży
Kluski jaglane z rukolą 148

wielkie więc warto włączyć ją do naszego jadłospisu na wszelakie sposoby. Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie. Kluski jaglane z rukolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka marchewkowe z kurkami 182

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki

Kraina Miodem Płynąca
Knedle.. z kaszy. 103

raczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne "typowe" kluski, nic tylko robić kolejne :D Tylko jakoś tak na talerzu nie chciały się do końca ładnie ustawić do zdjęcia :D no i nad jednakową wielkością trzeba popracować xd Polecacie jakieś miejsca

More food, love and dreams
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 125

przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle. Składniki

greenscarf
Kopytka z jagodami 137

wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie. Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną

Pyry na Gaz
Kluski. Oscypek. Zapiekanka. Galuszki zapiekane w sosie serowym z wędliną 146

owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię. Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluski z mięsem 132

zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie  wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu  lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Kluski leniwe 211

Chciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem. 60 dag twarogu 10 dag maki pszennej 2 jajka Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę i żółtka. Białko ubić na sztywno i dodać do masy

Humanistka w kuchni