kluski - 6146 przepisów (strona:145/410)

Knedle ziemniaczane z borówkami 32

Knedle ziemniaczane z borówkami Knedle to kluski przygotowywane z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki oraz jajka. Najpopularniejsze knedle u nas w kraju to oczywiście Knedle ze śliwkami , ale robi się też je z innymi owocami np truskawkami, borówkami, malinami a w Austrii bardzo popularne są z morelami. Mamy teraz sezon na borówki i jagody, więc polecam właśnie

Dorota Smakuje
Kopytka z kalafiora (dwa składniki) 13

dużej miski. Dosypać ok. 3/4 szklanki mąki i zagnieść ciasto w razie potrzeby dosypać mąkę. Podzielić ciasto na mniejsze części i z każdej uformować wałek a następnie pokroić na kluski. Gotową w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu jeszcze 2 minuty. Dodatek:  domowe pesto: doniczka bazylii nieaktywne płatki drożdżowe (opcjonalnie) 5 sztuk orzechów włoskich w skorupkach sól i pieprz

AZgotuj!
Kluski naleśnikowe z jagodami i śmietaną 17

Jagody z kluskami lanymi, czy naleśnikami? Why not both?  Jeszcze jakbym te naleśniki zrobił na wodzie, jak wg starego przepisu z czasów Wielkiego Kryzysu, to jeszcze moglibyśmy zaspokoić potrzeby pierogowców :) Ostatnio na jakiejś lokalnej grupie ktoś pytał, gdzie najtaniej dostanę jagody i padła odpowiedź, zresztą słusznie, że w lesie, więc o ile zdążycie przed dziwnymi autami zbierającymi

Kryzysowa Książka Kucharska
Pomidory w śmietanie – pyszny dodatek do obiadu i grilla 14

obiadu: Doskonale komponują się z pieczonym mięsem, takim jak kotlety schabowe, kurczak czy ryba. Stanowią idealny dodatek do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Mogą być również podawane z makaronem lub kluskami śląskimi. Na kanapki: Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Dobrze komponują się z serem żółtym, wędliną lub jajkiem sadzonym. Można je również wzbogacić o świeże zioła, takie

e-PrzepisyKulinarne
Wakacyjne roladki z mieloną wołowiną 56

zraziki wołowe wzbogacone o soczyste letnie warzywa i duszone w aromatycznym sosie, pięknie wyglądają i świetnie smakują. Robi się je sprawnie i dość szybko. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg mielonej wołowiny 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Blog z Apetytem
Kurczak z warzywami zapiekany z gnocchi i serem 13

naczynia wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i dosłownie w 40 minut obiad na stole. Próbowałam je zarówno z gotowymi gnocchi jak i z bardziej naszymi kopytkami – obie formy klusek świetnie się sprawdzą. Jeśli nie lubicie jakiegoś z wymienionych warzyw, możecie śmiało pominąć i dorzucić więcej któregoś wskazanego w przepisie lub na przykład dorzucić bakłażana, też świetnie smakuje

Smaczna Strona
Knedle z borówkami 23

Knedle z borówkami uwielbiają moi domownicy, bo tak się składa, że mam w domu prawdziwych fanów wszelakich klusek, kopytek, pyz i knedli. Knedle ze śliwkami to klasyk i w sezonie zawsze na stole, jednak jeśli lubicie właśnie takie klimaty, koniecznie polecam wam poeksperymentować z różnymi owocami jako nadzieniem do knedli. Pierogi z jagodami, pierogi z borówkami

Dorota Smakuje
Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym 18

wymieszaj. Bulion wlej na patelnię. Dołóż również kurczaka, sos sojowy, przyprawy, około pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Całość duś przez około 7-8 minut. Kluski z kaszy manny przełóż na talerze i polej sosem pieczarkowym. Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym Zobacz inne przepisy na domowe sosy i gulasze: Żołądki drobiowe w sosie

e-PrzepisyKulinarne
Ferkase, czyli potrawka z kurczaka po kaszubsku 21

które dodają słodkiego akcentu. W regionalnych daniach często zamiast nich, dodawano agrest. Ferkase, tak jak inne gulasze czy potrawki znane z kuchni polskiej, podawane jest najczęściej z ryżem, ziemniakami, kluskami lub kaszą , co sprawia, że jest to danie sycące i idealne na rodzinny obiad. Co ciekawe, potrawa ta jest wpisana do listy produktów tradycyjnych województwa pomorskiego jako potrawka

Rozdomowiona
Wołowina po flamandzku 25

razie potrzeby dolać wody. Dokładamy liście laurowe, tymianek dusimy na wolnym ogniu około 2 h, do miękkości mięsa. Na koniec solimy według uznania. Podawana z razowym chlebem i musztardą, kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym, wołowina po flamandzku na ciemnym piwie to propozycja zarówno dla miłośników belgijskiej kuchni, jak i osób poszukujących nowych doznań kulinarne. Spróbuj tego wyjątkowego dania

gotuj ze mną
Zraziki z młodą kapustą 554

około 20 minut *** *** Na koniec sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Kotlety schabowe w panierce cebulowej 26

blenderze). I słuchajcie jaka ta bułka tarta z cebularzy jest fajna, smaczna i jak świetnie podbija smak kotletów mięsnych i warzywnych, pasztetów, fajnie sprawdza się z masłem na okrasę klusek. Więc dziś zwykłe kotlety schabowe w niezwykłej panierce cebulowej. Pyszne! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS KOTLETY SCHABOWE W PANIERCE CEBULOWEJ Składniki

Dorota Smakuje
Szybki makaron z cukinią i serem 19

cukinii? Makaron z cukinią i serem to tylko jedna z wielu propozycji, na to pyszne warzywo. Cukinia w sosie serowym smakuje nie tylko z makaronem, ale także z ryżem, kluskami kładzionymi czy samym pieczywem. Jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad z makaronem wypróbuj koniecznie ten z cukinią. Z czym najlepiej smakuje cukinia Cukinia to łagodne, wręcz słodkie warzywo

Dieta moja pasja
Parowce 28

Parowce Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ja je paruję w parowarze, ale tradycyjnie kiedyś w mojej rodzinie gotowało się je na garnku

Dorota Smakuje
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym 54

Wlewam ciurkiem do garnka i cały czas mieszam. Mój gulasz z indyka w sosie pomidorowym podałam z ryżem i udekorowałam listkami bazylii. Świetnie smakuje także z kaszą, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Sprawdź też mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym . Życzę smacznego. Artykuł Gulasz z indyka w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje