kluski - 6146 przepisów (strona:143/410)

Gnocchi z pesto z rukoli 167

Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z  pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy

Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 163

razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową   i od razu podajemy. Jeśli nie zjemy od razu wszystkich klusek skrapiamy je delikatnie oliwą, żeby się nie posklejały

Kulinarne przygody Gatity
Na mamusinym wikcie czyli najlepsza pomidorowa na świecie 177

Pogotowałam 10min. Przyprawiłam do smaku.  *** 2 łyżki mąki 1 roztrzepane jajko łyżka suszonych pomidorów pieprz bazylia Wszystkie składniki na kluchy wymieszałam w misce. Za pomocą łyżeczki formowałam kluski, które kładłam na osolony wrzątek. Gotowałam do wypłynięcia

bastalena
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI 280

Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam wypróbować. Ewa :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 143

cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego :) function load

Mienta blog
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami 122

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku 279

się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku. Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się

Smaczna Pyza
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 53

Gotujemy 800 gram ziemniaków. Gdy są miękkie przepuszczamy je przez praskę, wbijamy do nich dwa jajka oraz dodajemy pół szklanki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej. Formujemy coś na wzór klusek, z których robimy placki. Na każdy z nich nakładamy farsz z podgrzybków i zawijamy ponownie w kluskę. Teraz pozostaje już tylko całość opanierować i smażyć na rozgrzanym oleju

sierotka maRysia w kuchni
Gnocchi 71

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy(...)składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokroić na małe kawałki. Na każdej klusce wycisnąć wzorek przy pomocy widelca. 4. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Paris Brest 179

mąkę. Mieszamy na średnim ogniu tak długo aż z masy powstanie jednolita kluska. Ciasto parzone można robić ręcznie, ale ja zdecydowanie wolę wyręczyć się mikserem. Przekładamy ciepłą kluskę do misy miksera i miksujemy przez kilka minut, żeby nieco ostygła. Kiedy nie parzy już w rękę dodajemy po jednym jajku miksując za każdym razem. Gotowa masa powinna być błyszcząca

Ciastkozercy
Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 123

ciasta zabijać, bo były tak twarde Nie wiem nawet jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już

Mieszam w Garnku
Gniocci z polędwiczką w pesto 129

mniejsze kawałki i kształtujemy je w wałki, które następnie kroimy na mniejsze. Tak jak przy kopytach. Tyle, że tutaj dopiero zaczyna się zabawa. Musimy przecież nadać naszym kluskom kształt gniotków. Są dwa na to sposoby. Albo używamy "specjalistycznego(...)urządzenia w postaci drewnianej deseczki z wyżłobieniami lub widelca. Jako, że posiadam ten niezwykle wyrafinowany przedmiot, to jego właśnie używałam do produkcji moich ziemniaczanych grudek. Trzeba po prostu sturlać kluskę po deseczce lub widelcu. Trochę wprawy i będą jak u włoskiej babci, czy pierwszorzędnej włoskiej restauracji. Jak widać po zdjęciach - moje nie są zbyt urodziwe. Ważne, że smaczne, czyż

Karczma Honorietty
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 168

korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy(...)tniemy nożem na mniejsze ok. 1 cm części – otrzymamy małe kopytka (podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki). Aby otrzymać gnocchi (z wgłębieniem na sos), każdej klusce robimy wgłębienie wewnętrzną stroną widelca. Gotujemy w osolonym wrzątku około dwie minuty. Sos szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania