kluski - 6146 przepisów (strona:143/410)

Gnocchi z sosem grzybowym 43

szybkie i proste danie czyli gnocchi z sosem grzybowym. Nie ma nic lepszego jak domowy, pyszny sos grzybowy, który można połączyć nie tylko z makaronem ale z każdym rodzajem klusek, kopytek, śląskich czy właśnie gnocchi. Te ostanie można przygotować samemu od podstaw lub kupić gotowe. Ja wybrałam te opcję w związku z czym mój obiad powstał w niecałe

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos serowo-śmietanowy z boczkiem do makaronu i gnocchi. Nie mylić z carbonarą, tu nie ma jajek. PRZEPIS 81

dodaj do sosu, od razu mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty, aby całkowicie się rozpuścił. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sos wymieszaj z ugotowanym osobno makaronem lub kluskami gnocchi, już na talerzach posyp pozostałym startym serem. Rada: do sosu można dodać też ulubione suszone zioła, na przykład oregano. Artykuł Sos serowo-śmietanowy z boczkiem do makaronu

Kulinarna Polska
Knedle z malinami i kozim serem 74

Wszyscy zapewne choć raz jedli knedle ze śliwkami. A próbowałeś/aś może nadziać te kluski malinami? Ja poszłam krok dalej i dodałam jeszcze kawałeczki koziego sera, który doskonale pasuje do malin. Polecam! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj

Delicious Place
Knedle z truskawkami i serem 119

Domowe knedle z truskawkami i serem Mięciutkie kluski z truskawkami to znakomity pomysł na letni obiad bez mięsa. Dla wielu dorosłych knedle z owocami to wspomnienie z dzieciństwa. A Babcine knedle z truskawkami to niedościgniony wzór, który chcemy odtworzyć. Jak zrobić dobre knedle z truskawkami? Ciasto na knedle to podstawa, powinno być miękkie i delikatne tak samo

Dieta moja pasja
Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym 51

Wrzucić ugotowane kopytka, wymieszać i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa krem z pieczonej papryki → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z kminkiem → Meksykańskie pulpeciki z indyka → Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem Artykuł Kopytka z sosem pomidorowo – paprykowym

Oryginalny smak
Karkówka roladowa. Przepis na karkówkę wieprzową w pysznym sosie 64

grudek. Mięso wyjmij z sosu, wlej rozrobioną mąkę, od razu mieszając trzepaczką, zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, ponownie włóż mięso, wyłącz ogień i gotowe. Rada: tak przygotowaną karkówkę podaliśmy z kluskami śląskimi zrobionymi według tego przepisu . Artykuł Karkówka roladowa. Przepis na karkówkę wieprzową w pysznym sosie pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Pesto z rukoli 55

przygotowanym z rukoli. Zrobimy pyszne pesto z rukoli. Przygotowuje się je prawie identycznie, ale aby nie było identycznie zmieniłem trochę składniki. Pesto świetnie pasuje do pieczywa, do makaronów, do klusek, pizzy, zapiekanek. Sprawdźcie z czym Wam będzie najlepiej smakowało. Składniki 1 opakowanie rukoli 3 łyżki pestek ze słonecznika 2 łyżki pestek dynii 5 łyżek oliwy szczypta soli szczypta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka z serem obtoczone w bułce zrumienionej na maśle. Rozkosznie pyszny obiad na słodko 65

łyżką cedzakową. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekką ją zrumień, następnie dodaj cukier puder (niezbyt dużo, około 2 łyżek, aby zdołał połączyć się z masłem, kluski można później dodatkowo posypać na talerzu), dokładnie wymieszaj. Ugotowane kopytka przełóż na patelnię, delikatnie przewracaj, aby obtoczyły się zrumienioną bułką i podawaj. Lubisz obiady na słodko? Wypróbuj też

Kulinarna Polska
Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo 45

pies do jeża". Tak czy siak warto popróbować różnych wersji i wyrobić sobie zdanie. W dzisiejszej dyniowej zakochacie się na pewno, jak tylko spróbujecie. Polecam gorąco. Dyniowa z kluskami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kartacze z kapustą i grzybami 66

ziemniaki są miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę. Przestudzić. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Za pomocą gazy usuną wodę z ziemniaków. Tak jak do klusek ziemniaczanych. Obydwie porcje ziemniaków połączyć dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Dokładnie ugnieść, tak żeby wszystkie składniki się połączyły w gładką masę. Uformować wałek o grubości

Kuchnia Pokoleń
Kluski dyniowe z lubczykiem 69

Dynia ma wiele cennych dla organizmu składników. Warto sięgnąć po to warzywo nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i smakowych. Artykuł Kluski dyniowe z lubczykiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka przepis podstawowy 226

albo u Babci. Dziś przybliżę Wam mój ulubiony przepis na kopytka ziemniaczane. Jak ugotować kopytka , co to są szagówki? Przepis na szagówki jest tak samo prosty jak na kopytka. Kluski szagówki to poznańskie kopytka. Kopytka dlaczego się rozpadają podczas gotowania? Dlaczego kopytka są twarde? Postaram się odpowiedzieć na te i kilka innych pytań. Kopytka jak zrobić Aby zrobić

Dieta moja pasja
Szare kluski kładzione-łatwy, tani i pyszny obiad FILM 126

Cześć, zapraszam Was na pyszne i bardzo łatwe szare kluski ziemniaczane kładzione Zapraszam Was po przepis w formie krótkiego filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gnocchi - przepis podstawowy 62

Gnocchi - czyli oryginalne, włoskie kluski ziemniaczane, bardzo podobne do naszych kopytek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli w wolnym tłumaczeniu „gruda”. Tajemnicą smaku oryginalnych gnocchi są dwie rzeczy: przygotowanie ich z ziemniaków gotowanych ze skórką oraz zagniatanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu są bardziej delikatne i mięciutkie. Gnocchi można serwować z rozmaitymi

Świat Domowej Kuchni
LENIWE. U MNIE PIEROGI 84

Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego upodobania

Walijskie Pichcenie
Pampuchy nadziewane jagodami - prosty przepis 56

Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują. Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy, a efekt wow gdy wjadą na stół murowany. Zrób je z mojego przepisu, a będziesz je powtarzać nie jeden

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe kluski leniwe 84

szczyptą soli. Kluseczki wrzucamy partiami na wrzątek delikatnie mieszamy, gotujemy od momentu wypłynięcia 1 minutę. Podajemy z masłem i bułką tartą oraz posypane cukrem. Smacznego :) Przepis na klasyczne kluski leniwe znajdziemy  Tutaj

Andzia Pichci
Cepeliny z serem 67

ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką kawałki ciasta, spłaszczam na dłoni i nakładam łyżeczkę twarogu. Zawijam w kulę chowając dokładnie farsz, następnie formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek i gotuję na średnim ogniu (od momentu wypłynięcia

Zasmakuj Kuchni
Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 101

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim , kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, piękne i pyszne zielone kluski z lekkim aromatem czosnku. 1,3 kg obranych ziemniaków mączystych, 80 g czosnku niedźwiedziego, 2 jajka, 440 g mąki pszennej, sól, Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć

królestwo garów
Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem 71

Kluseczki serowe z masłem i cynamonem, delikatne w smaku i idealne dla dzieci. Prostota ich wykonania kusi, by je robić często. Artykuł Kluseczki serowe kładzione z

Pieprzyć z Fantazją
Knedle z brzoskwiniami 73

Stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli z brzoskwiniami, należy gotować przez około 7 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać drobno pokrojonymi brzoskwiniami.   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Królik w sosie własnym 114

Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól

magiczna kuchnia Kasi
Jak wykorzystać ziemniaczane puree? 115

kawałków. Z każdego kawałka uformuj rulon. Pokrój na małe kawałeczki – gnocchi. Zagotuj wodę z solą. Wrzucaj gnocchi do gotującej się wody i gotuj tak długo aż wszystkie kluski wypłyną pod wierzch. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową na talerz. Jeśli chcesz żeby gnocchi ostygły i nie przywarły do talerza opłukaj talerz zimna wodą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj liście

codojedzenia
Gulasz z piersi kurczaka 81

Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię to”. The post Gulasz z piersi kurczaka appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym 100

Pomysł na pyszne, ekspresowe, włoskie danie, jako alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Polecam zastąpić makaron kluskami gnocchi, a uzyskacie zupełnie nowy, świeży i pyszny obiad. Jedzenie to zabawa, to łączenie różnych smaków i różnych produktów. A jeśli jeszcze z tego wychodzi coś pysznego to jest to zabawa na 100 fajerek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 147

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 147

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków

Kulinarne S.O.S.
Zielone kluski ze szpinakiem 134

Syte danie obiadowe w zachęcającym wiosennym kolorze. … Czytaj dalej Zielone kluski ze szpinakiem

Pij soki wyciskane
Pyzy 88

mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki

królestwo garów
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 79

procentach. Ze zmartwieniem w tle, wiarą, nadzieją i ochłapem miłości, czekam na ten lepszy czas. Czas, gdy będzie już po wszystkim. Na głęboki oddech.  Dawno nie gotowałam klusek, nie robiłam skomplikowanych dań, nie bawiłam się w śniadania, aż do teraz. Teraz okazał się moment na te wszystkie potrawy, które są w zasięgu moich myśli, które chciałabym ugotować

Mango Papaja
Kopytka z burakami 72

każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 90

kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

niecodziennikpary
Pampuchy 68

Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ

niecodziennikpary
Rzymski rosół straciatella z parmezanowymi kluseczkami 125

tutaj ). Miska gorącego rosołu to taka "penicylina" w płynie. Najczęściej jemy rosół z makaronem lub lanym ciastem. To mączne dodatki, które zawierają gluten. Proponuję małą odmianę, lane kluski bez glutenu, rzymskie kluseczki straciatella. Kluseczki są pyszne, niezwykle delikatne, a zrobisz je z 2 składnikąów: jajka i parmezanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi di ricotta – włoskie kluseczki z ricotty z pesto i pomidorkami koktajlowymi 72

uwielbiam kluski! Wszystkie pyzy, kopytka, gnocchi – mogłabym jeśc i jeść i nie robię tego tylko dlatego, że zwykle zjadam ich duzo za dużo 🙂 Jedne z moich ulubionych to gnocchi di ricotta – czyli włoskie kluseczki z ricottą i parmezanem, które robię Read More Artykuł Gnocchi di ricotta – włoskie kluseczki z ricotty z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Flymetothespoon
Knedle z czereśniami i masłem szałwiowym 75

teraz, zimą, można przecież użyć mrożonych. Ja sporo zamroziłam czereśni w ubiegłym sezonie i teraz cieszą nasze podniebienia. Polecam zrobić sobie taką pyszność teraz zimą i przywołać lato. Kluski z czereśniami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z piersi kurczaka 72

Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Kluski grzybowe 91

zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki masła, 3 – 5 łyżek mąki, Grzyby

królestwo garów
Zupa gulaszowa węgierska z kluseczkami 94

węgierskiego bogrács to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, mocno paprykową, esencjonalną z ziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farszynki 103

Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących

królestwo garów
Węgierski gulasz z kluseczkami 99

sosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość.  Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony i w razie potrzeby dodać soli  albo pieprzu. Kluski do gulaszu 2 szklanki mąki dwa jajka 180 ml jogurtu naturalnego ( niezbyt gęsty) szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę

Smaczny zeszyt
Kluski kładzione smażone z panchettą i parmezanem 86

Szybkie, proste i łatwe danie do wykonania w kilka minut, no może kilkanaście. Potem zajadamy pyszny obiad i cieszymy podniebienie pysznymi smakami. Zachęcam do wypróbowania. Kluski kładzione z dodatkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski śląskie 196

Kluski śląskie wydawały się skomplikowanym przepisem. Zawsze istniało ryzyko, że rozlecą się już na ostatnim etapie przygotowania. Najgorsze były proporcje i dokładne odmierzanie ilości mąki do ziemniaków. Koszmar! A przecież wystarczy zapamiętać prostą zasadę z ¼ ilości mąki. Wtedy nie ma różnicy czy akurat mamy 1 kg czy 1,2 kg ziemniaków. Nic się nie zmarnuje! Nawet ziemniaki

Mohiella
Zupa mleczna z makaronem 89

momentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje.   Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami.   Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin

Kulinarne S.O.S.
Zupa mleczna z makaronem 89

momentu, aż stanie się mocno gorące lub się zagotuje.   Jeśli nie lubisz makaronu, zrób zupę mleczną z… ryżem, płatkami owsianymi, kaszą kukurydzianą, z zacierką, lanymi kluskami.   Ja wolę zupę mleczną wytrawną, ale jestem pewna, że dzieciom posmakuje słodka wersja na przykład z dodatkiem… cynamonu, miodu, kakao z cukrem, bakalii, soku (syropu owocowego), owoców (malin

Kulinarny S.O.S.
Knedle ze śliwkami 84

Knedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybki The post Knedle ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kopytka ziemniaczane 99

Kopytka ziemniaczane to kolejna z tych prostych rzeczy, które z odpowiednimi dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu.  Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki

Zielona Kuchnia
Kluski śląskie nadziewane mięsem z duszonymi porami 121

Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 178

mące. Wbrew najnowszym trendom żywieniowym jestem maniakiem glutenu, tak samo mają Bogusia, Marysia i Zosia. Dlatego często przygotowujemy w domu różnego rodzaju pierogi, kluski czy pizze. Jedynym negatywnym aspektem jest powstający w trakcie przygotowywania tych dań bałagan. Na szczęście znalazłem rozwiązanie jak poradzić sobie z kuchennym “rozgardiaszem”. Odkąd mamy

kuron.com.pl
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 161

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z piersi kurczaka 96

sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Pampuchy z warzywami i szynką 106

również coś dla mięsożerców. Spróbujcie moich pampuchów z warzywami i szynką. P.s. A jak się u Was najczęściej mówi na takie kluchy? U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze. Składniki: Na pampuchy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli szczypta cukru

Słodkie okruszki
Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane 102

Te kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i

Kuchnia Pokoleń
Najlepsze pyzy u Pyzy 376

mięsem też bardzo lubią. Jednak z nazwą trochę mam kłopot, bo czy to pyzy czy raczej knedle, skoro użyłam tylko gotowanych ziemniaków? Może powiem po prostu, że to kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Knedle ziemniaczane z nadzieniem mięsnym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
KOPYTKA 121

wrzątek, gotuję od momentu wypłynięcia ok. 3 minuty lub do miękkości, zawsze sprawdzam pierwszego (wyławiam, wrzucam na talerz, kroję i smakuję). Uważam, by do dna nie przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pączki ziemniaczane z korbaczem 121

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, doskonale wiecie, że uwielbiam wszystko co jest z ziemniaka Podzieliłam się już z Wam przepisem na różnego rodzaju kluski , pączki ziemniaczane , czy kuleczki ziemniaczane. Ale ostatnim mion odkryciem są pączki ziemniaczane z korbaczem. Połączenie pączków ziemniaczanych z ciągnącym się góralskim serem w środku. Po prostu pycha! Pączki ziemniaczane z korbaczem Składniki

PatiGotuje
Kluski grzybowe 85

pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki masła, 3 – 5 łyżek mąki, Grzyby włożyć do garnuszka

królestwo garów
Wegańska propozycja na makaron z serem 209

Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 252

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze polskie przepisy 202

okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z tartymi ziemniakami 108

Przepyszne pierogi o smaku żelaznych klusek 😄 Przepis podany przez  Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką

Stare Gary
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 113

Kartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego

Kulinarne Fantazje Marioli
Knedle ze śliwkami i sosem śliwkowym 103

wiem czemu nie ma na blogu jeszcze tych klusek? muszą być każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne

Moje Małe Czarowanie
Kulki ziemniaczano-serowe 244

podać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki z dodatkiem sera

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smoothie z mango i fig 173

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bobem i ricotta 127

dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi

codojedzenia
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami 120

czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem

Kucharzyca
Kopytka z manioku 104

Maniok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle z truskawkami 141

cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte

PatiGotuje
Czeski knedlik 105

Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć

PatiGotuje
Gnocchi z sosem z gorgonzoli (Gnocchi al gorgonzola) 207

masło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietankę i parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą. Wymieszać z odcedzonymi kluskami i od razu podawać

wyzwania kuchenne
Pyzy ziemniaczane z mięsem 105

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami.  W każdym bądź razie tak mnie mama nauczyła... W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była w tym mistrzem i nawet większym od babci. Już nigdy

Di gotuje
Bitki wołowe w sosie własnym 164

Pyszne, rozpływające się w ustach bitki  wołowe w sosie własnym podane z  kluskami śląskimi  i  czerwoną kapustą   to mój ulubiony zestaw obiadowy. Składniki: 700 g wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina  mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela

magiczna kuchnia Kasi
Knedel z kaszy manny i sera 79

Przepis na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą. 4 jajka, 70 g masła, 300 g twarogu, 120 g kaszy manny, sól, masło do wysmarowania ściereczki, Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć

królestwo garów
Kluski śląskie 136

Przepis podstawowy na kluski śląskie. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Uklepać w misce. Wykroić 1/4 ziemniaków i odłożyć

Bullio
Knedle ze szpinakiem i serem pleśniowym 125

Knedle, któż ich nie lubi? ja uwielbiam i uwielbiam komponować sama farsze, dzięki temu kluski są jeszcze bardziej ciekawe i pyszne. Tym razem farszem został szpinak i idealny w połączeniu do niego ser pleśniowy a u mnie był to Buelles własnej produkcji. Zapraszam na przepyszne knedle. Knedle ze szpinakiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kluski z fioletowych ziemniakow 121

wręcz powstrzymują przybieranie na wadze. Tak więc jeśli tylko spotkacie je w sklepie to kupcie i zróbcie z nich coś pysznego. Mój mąż zrobił z nich tradycyjne śląskie kluski. Wyszły niestety szare nie fioletowe, ale barwa ziemniaka pod wpływem obróbki termicznej blednie. A szkoda, mogłyby by być piękne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopytka - przepis podstawowy 108

podsypaną mąką, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go nożem i odcinamy niewielkie kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Kluski wrzucamy partiami tak aby się nie posklejały.  Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy je łyżką cedzakową

Qchnia po prostu
cepeliny z bryndzą 117

mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy po ok. 15 min. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy okraszone masełkiem i podsmażoną cebulką lub np. z sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Buchty (Kluski na parze) 149

duży 33 górę 34 kawałek 35 macie 36 mniej 37 pogotuje na parze 38 wymyślić 39 bita śmietana 40 sosy 41 zjeść 42 koledzy 43 Poznaniacy Artykuł Buchty (Kluski na parze) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Marillenknödel - austriackie knedle z morelami 153

pomysł na smaczny obiad, a w Austrii także i na deser. W austriackich restauracjach knedle z morelami widnieją w karcie pośród deserów właśnie. Niegdyś w autriackiej kawiarni zamawiałam kluski na parze z sosem waniliowym. Co kraj to obyczaj. Do knedli dołożyłam w miejsce pestki zamiast kostki cukru po kawałeczku słodkiego marcepanu. Danie podałam z dodatkową porcją moreli, morelami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski leniwe z sosem malinowym. 134

tego doszedł udar Teściowej, wróciła do domu, wymaga całodobowej opieki. A więc, sami rozumiecie.  Dziś mój ulubiony zestaw, twaróg i ukochane maliny, świeże i pachnące. Kluski, łatwe i szybkie w wykonaniu, nie trzeba nawet sobie brudzić rąk. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru waniliowego 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sos: szklanka malin miód do smaku Twaróg

Dieta moja pasja
Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym 133

garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały w niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę

Smaczna Pyza
Szaraki-żelaziaki 159

Wielkopolski i chyba tam najbardziej popularne. Serwowane najczęściej z zasmażaną kapustą lub białym serem. Ja dzisiaj prezentuję ten drugi przepis. I wiecie co? Pal sześć dietę, szare kluski były na obiad wczoraj... będą i dzisiaj! :) Czytaj więcej

Pichceniomania
Kopytka z serem i ziemniakami 156

sera, ale i niezawodnego rodzinnego przepisu. W moim rodzinnym domu kopytka zawsze składają się z ugotowanych ziemniaków i sera. Tak wiec właśnie taki przepis postanowiłam Wam przedstawić. Te kluski są ideale, nie pochłaniają zbyt dużo czasu, szybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które

PatiGotuje
Smażone kopytka z bryndzą 174

stwierdziłam, że wrzucę je do frytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki ziemniaczanej

PatiGotuje
Moskole 117

maślanki lub kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm. Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku

PatiGotuje
Pierogi ruskie 99

majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków (tak jak na kluski śląskie). Pozostawiamy je do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę biały ser. Następnie dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, majeranek, sporą ilość pieprzu i soli. Farsz dokładnie mieszamy

PatiGotuje
Leniwe 132

Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki. Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie

PatiGotuje
Kopytka ze skwareczkami i jajkiem pod serową pierzynką 130

Dodać kopytka, chwilkę podsmażyć, wbić jajka i wymieszać. Na końcu na wierzchu obficie ułożyć cienkie plastry (mogą być wiórki) sera. (Jajka można wymieszać z serem i mieszanką - zalać kluski.) Całość przykryć pokrywką i odczekać do momentu - aż ser całkowicie się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Kluseczki kładzione na rosole. 160

niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki, ale wówczas kluseczki są bardzo zbite, kaszka nadaje im puszystości . I tym samym zyskują delikatną fakturę

Dieta moja pasja
Kopytka 115

kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka się nie przykleiły. Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy na talerzach

Moja smaczna kuchnia
8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice 149

Kluski, modro kapusta, rosół, rolada, kołocz... brzmi jak Śląsk? Powinno! W katowickim Polu do popisu organizowane są warsztaty kulinarne poświęcone tradycyjnemu śląskiemu łobiodwi! Artykuł 8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 190

napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :)  Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent

Moje Kuchenne Rewelacje
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 132

niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.  Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku

Gotuj Sam!
Gulasz z piersi kurczaka 138

sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Kluski śląskie 589

Kluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 154

miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier i jako,  rozgniatamy za pomocą widelca. Kto lubi gładkie ciasto, może sobie przetrzeć przez sitko, ja tam lubię kawałki twarogu w kluskach, nie są takie jednolite i nudne wizualnie.  Jak masa jest w miarę jednolita dodajemy mąkę i kaszkę i wyrabiamy. Dałam tyle suchych składników, ponieważ mój twaróg był słabo odciśnięty

Dieta moja pasja
Kluski żelazne z sadzonym jajkiem i skwarkami. 141

Dziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku

Dieta moja pasja
Pierogi pieczone z serem na słodko 191

zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml  mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek

O kuchni z uczuciem
ZUPA PIECZARKOWA 174

wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować .  Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy porcjowaniu posypać drobno usiekaną zieleniną. Podawać z lanymi kluskami, makaronem z naleśników, drobnymi łazankami, grzankami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 177

pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej

Smaczna Pyza
Zupa dyniowa z lanymi kluskami 153

spróbować. Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania. Robi się ją bardzo szybko i szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam. Zupa dyniowa z lanymi kluskami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie leniwe pierogi 146

kluchy na słodko? Przy tych trzeba delikatności i cierpliwości, ale się opłaca. Ich sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi

greenscarf
Pampuchy - kluski na parze 141

mięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie. Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej. Pyszny obiad na stół wjechał, polecam. Pampuchy - kluski na parze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 146

życie nożem do pizzy. Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek. Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły spokojnie pływać. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je 3-5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo podsmażyć. Przygotowanie sosu: w garnku podgrzej olej roślinny, dodaj mąkę i energicznie mieszaj

greenscarf
Klasyczne leniwe z twarogiem 163

wyrabiamy, tym masa będzie bardziej się kleić) na lekko podsypanej mąką stolnicy. Z masy uformować wałek, lekko spłaszczyć i ciąć pod lekkim skosem. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Kluski wyjąć zaraz po wypłynięciu na wierzch. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pampuchy z truskawkami 151

Pampuchy, kluski na parze jak je zwał tak zwał, są pyszne i nie ma chyba osoby która ich nie lubi. Teraz uparowałam je z truskawkami, ale tutaj pełna dowolność, dodajcie owoce które lubicie i tak będzie pysznie. Pampuchy z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy rosół z kluseczkami jak u mamy 132

całe wakacje byłam na wsi w Osowcu u mojej kochanej cioci Jadzi. Jej rosół był tak samo pyszny jak mamy, bo to siostry Zrobić kluseczki, patrz tu lane kluski Do dużego garnka wlać wodę, dodać oczyszczonego i pokrojonego w kawałki kruczka. Zagotować wodę i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum. Wszystkie szumy które powstaną dokładnie zebrać i wyrzucić. Rosół

Kuchnia Pokoleń
Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci 396

chce jeść to, co już zna i co mu się podoba. Ten przepis jest połączeniem potrzeb mamy i dziecka 🙂     Większość mam może potwierdzić, że wszelkiego rodzaju kluski wchodzą... Artykuł Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Kluski wątrobiano mięsne do rosołu 134

kluseczki, dodaję mąki.  Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.  Ugotowane podaję z gorącym rosołem. Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny

Takie tam pichcenie
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 231

Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Monia miesza i gotuje
Kopytka z mąką żytnią 165

patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku

Smakołyki Asi
Kluski śląskie z mięsem 135

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wczoraj minęło 2 lata 🎂🎂 odkąd pojawiła się jagodzianka.com i mój pierwszy wpis. Nie spodziewałam się jak bardzo ta decyzja … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski śląskie z mięsem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kurczak z czerwoną fasolą 103

produkty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi

nietadieta
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 96

Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą

Food Square
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 147

jajko mąka pszenna sól do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka 156

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki

Smak mojego domu
Batat na mleku. 139

Batatowe kluski na mleku; z gruszką  i ten strach za każdym razem wyłowie je całe, czy w niezidentyfikowanej papce? tym razem wyszło ^^ czas.czas.czas

More food, love and dreams
Kluseczki z bryndzą - haluszki 119

Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Udało się. 135

Buraczane kluski;  z ubitym mleczkiem kokosowym i malinami  pierwszy raz w życiu ubijałam mleczko kokosowe... genialne :D co prawda bałam się, że nie wyjdzie, bo wiele czytałam, że nie wychodzi, ale tym razem się udało :D trzymajcie kciuki.. bo jadę szukać sukienki na studniówkę

More food, love and dreams
Słoneczne kluski. 140

Marchewkowe kluski z malinami, migdałami i miodem Trochę niekształtne wyszły, ale na talerzu tego jakoś nie widać ^^  od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D  zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej  40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej

More food, love and dreams
Ciszki kaszubskie babuni 429

Przepis na ciszki dostałam od babuni mojej synowej. Uwielbiam je, są pyszne. Jest z nimi trochę pracy, ale dla mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść

Kuchnia Pokoleń
Czeskie knedle, knedliczki 167

knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę

na moim stole...
Kaczka z majerankiem i jabłkami 148

czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi. Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Dyniowe kluseczki 176

prawda musiałam dodać nieco więcej mąki, ale to już zależy od puree, jakiego użyjecie. Przed użyciem należy dobrze je odcisnąć, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski mogą wyjść gumowate. Swoje podałam podsmażone na maśle - takie właśnie lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyzy ziemniaczane z mięsem 225

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)   Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól

Di gotuje
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 191

Wrzucałam je na gotującą i osoloną wodę. Gotowałam na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 20-30 minut. Woda powinna tylko lekko "pyrkać". Jeśli za bardzo będzie wrzała kluski popękają i zwyczajnie się rozpadną. Można podawać ze skwarkami z boczku, słoniny i podsmażoną cebulą.    Smacznego

potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 147

Następnie wyjęłam je i do wywaru włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam  RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

potrawyregionalne
Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi 99

papryka 4 ziemniaki 2 marchewki 150 g grzybków mrożonych leśnych pietruszka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano koperek natka pietruszki szczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski 1 szkl mąki 1 jajko sól woda Ogony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Przygotować większy ok 4 l  garnek przelać wywar

Gotowanie jest łatwe
Kluski z pieczarkami i serem 136

rozgrzanym maśle. Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski gotujemy  w osolonym wrzątku około 5-6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulką

magiczna kuchnia Kasi
Nie dyniowe..., a marchewkowe! 151

Marchewkowe kluski kładzione na mleku;  z mleczkiem kokosowym, malinami  Kiedyś robiłam z tartej, ale chyba bardziej z tego zupa była. Tym razem postanowiłam ugotować marchewką, zmiksować i dopiero potem dodać do ciasta, strzał w dziesiątkę. Do tego kremowe mleczko kokosowe. Ciepły koc i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia

More food, love and dreams
Kluseczki królewskie 343

królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne. Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność. Kluski smakują wybornie, polecam. Kluseczki królewskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
kluseczki z chleba 114

wymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek z osolona woda Z pomocą łyżki nabierać masę i wkładać do wrzątku .Kluski są gotowe ,kiedy wypłyną  na powierzchnie. Czekamy jeszcze 2-3 minuty ,aż się pogotują . Gotowe kluseczki wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.Podajemy od razu póki

w mojej kuchni
Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie 161

kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są  jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie

Kraina Miodem Płynąca
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 214

dotykać wody ) lub jeśli mamy gotowy zestaw , używamy gotowca . Dobra do gotowania na parze, jest też gaza zamocowana gumką do garnka-choć czasem lubi się zsunąć pod ciężarem klusek . Pampuchy wkładamy na sitko w momencie kiedy woda już bulgocze , po dwie lub trzy , ale tak żeby miały między sobą miejsce na rozrost . Zakrywamy pokrywką i parujemy 10 minut

Ogrodnik w podróży
Kluski jaglane z rukolą 148

wielkie więc warto włączyć ją do naszego jadłospisu na wszelakie sposoby. Choćby na takie kluseczki, pyszne i aromatyczne a podane z sosem jogurtowym smakują wybornie jako samodzielne danie. Kluski jaglane z rukolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka marchewkowe z kurkami 182

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki

Kraina Miodem Płynąca
Knedle.. z kaszy. 103

raczej nie dam rady jej wyłowić xd a tu proszę, bardzo ładnie dały się wyłowić i w sumie nawet kształtne wyszły, lepiej nawet niż inne "typowe" kluski, nic tylko robić kolejne :D Tylko jakoś tak na talerzu nie chciały się do końca ładnie ustawić do zdjęcia :D no i nad jednakową wielkością trzeba popracować xd Polecacie jakieś miejsca

More food, love and dreams
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 125

przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego i jak się je robi. Taaa…minęło trochę czasu i proszę pokazuję dziś jak krok po kroku zrobić knedle. Składniki

greenscarf
Kopytka z jagodami 137

wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie. Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną

Pyry na Gaz
Kluski. Oscypek. Zapiekanka. Galuszki zapiekane w sosie serowym z wędliną 146

owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię. Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluski z mięsem 132

zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie  wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu  lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Kluski leniwe 211

Chciałam przypomnieć kluski leniwe, w wielu domach dzisiaj zapomniane. A przecież są proste w zrobieniu i pyszne w jedzeniu. U mnie wersja z cynamonem i jogurtem. 60 dag twarogu 10 dag maki pszennej 2 jajka Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę i żółtka. Białko ubić na sztywno i dodać do masy

Humanistka w kuchni
Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie 98

tych kluskach dowiedziałam się przez przypadek - i choć takie kluseczki robiły ponoć nasze babcie to w moim rodzinnym domu nigdy takich nie jadłam. Tak mnie zainteresowały, że musiałam je wypr óbować i... nie zawiodłam się :) Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe

Kto ugości moich gości?
Kluski lane mojej mamy 125

Bardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy.  Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas

Jemy Pijemy
.564. (nie)zwykłe kluski kładzione 132

sezamowo*-jabłkowe kluski kładzione na mleku sojowym z syropem cynamonowym ~ *z mąki sezamowej Bez żadnych serduszek i innych pierdół

breakfast of dreams
.752. figa z...kokosem 88

kokosowe* kluski "leniwe" z figami i gorzką czekoladą ; zielona herbata kaktusowa ~ *z mąki kokosowej Przepis - jak TUTAJ (przepis nr 066) tylko zamiast robić je jak "tradycyjne" leniwe, z ciasta brałam kawałki masy z których formowałam kulki :) Wszystko inne tak jak w przepisie. W końcu udało mi się znaleźć figi w cenie która pozwoliła mi kupić ich zadowalającą liczbę

breakfast of dreams
.922. kluchy 107

kokosowo*-gryczane kluski kładzione na mleku sojowym z malinami~ *z dodatkiem mąki kokosowej Na warsztatach jak zawsze było świetne :) Obie z mamą wróciłyśmy do domu sponiewierane na maxa, ale przynajmniej na te trzy godziny mogłam się wyłączyć i nie myśleć o rzeczach przyziemnych :D Teraz wracam już niestety do rzeczywistości, jadę do Lublina i na drogę biorę książkę

breakfast of dreams
serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 144

musiałam 'zgnieść' je praską ręczną...No, nie wyszło mi to do końca idealnie i w knedlach zdarzało się często natrafić na grudkę z ziemniaka. Zraziłam się do tych klusek i przez rok, aż do dzisiaj ich nie jadłam. Bo w tamte wakacje robiłam/jadłam je po raz pierwszy. Te są jednak zupełnie inne! Delikatne, lekko słodkie

chili & sugar
Pierogi leniwe 107

przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Na stolnicy posypanej mąką formować wałeczki, delikatnie je spłaszczyć, pokroić na skośne kluseczki. Gotowe kluski wrzucać do wrzątku, gdy wypłyną wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i osączyć. Podawać bułką tartą zarumienioną na maśle z dodatkiem cukru

Kuchenne aromaty
969. Kawowe smaki na mleku. 122

Kawowe kluski kładzione  na czekoladowym mleku sojowym z kakao; banan  Niee, prawie wcale nie wylałam tego na siebie, no taak, ta moja koordynacja ręka-oko-noga-twarz

More food, love and dreams
Leniwe pierogi 86

masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem lub podsmażone na maśle. Można posypać cukrem.   zastawa

królestwo garów
Kluski z makiem 101

osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony zastawa

królestwo garów
Leniwe nie na słodko 275

Wiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Słodki ser do klusek i naleśników 236

Jeśli lubicie naleśniki na słodko czy szukacie sosu tylko gęstszego do pierogów czy klusek śląskich to polecam taki prosty serowy ;)  Można też mikserem rozbić dokładnie grudki sera chociaż mi nie przeszkadzają ;) Do jego wykonania potrzebujemy: ser biały twarogowy śmietanę cukier cukier waniliowy mleko W zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy więcej mleka. I cukier także wedle upodobań

W kuchni bez szafek
Klasyczne gnocchi 110

domu mam największego krytyka wszelakich klusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie.  Klasyczne gnocchi  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 2,5 szklanki mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe kluski serowe 324

domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi.  Leniwe kluski serowe   SKŁADNIKI: 250 g sera białego twarogowego 3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ser biały przeciskam przez sito lub dokładnie rozgniatam. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe pierogi z truskawkami i jagodami (bezglutenowe) 226

sezonem mrożonych) 2-3 łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy ze zmiksowanymi na gładko

Mienta blog
878. Kluski kładzione na budyniu. 228

Bananowe kluski kładzione na lekkim budyniu waniliowym;  więcej banana Takiej bananowej prostoty mi się zachciało, porządny kop energii na początek tygodnia. Choć po ostatnich kluskowych-zupach bałam się, że nie wyjdzie, ale bananowe mnie nie zawiodły, one zawsze wychodzą ^^ Trochę później dzisiaj, ale czasami można

More food, love and dreams
Pampuchy 138

Dzisiejszego dnia miałam trochę załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek.  Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd

Krakowskie smaki Ani
Kluseczki z cukinii 163

Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej. Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny. SKŁADNIKI: 1kg cukinii 2 szklanki maki pszennej Szklanka maki razowej typ 2000 2 jajka M Sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinie myjemy

Pyry na Gaz
Knedle ze szpinakiem 137

zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane. Składniki   (na ok 16 klusek) ciasto 120 g puree ziemniaczanego Perła  - 1 opakowanie 1 i  1/2 szklanki wody 100 - 120 g mąki łyżka suszonych pomidorowych płatków farsz 250 g szpinaku 4 ząbki

Stare Gary
Kartacze z mięsem 228

bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu, w osolonej wodzie. Przed podaniem polać skwarkami

Świat Domowej Kuchni
323. 109

Wiek to okropny złodziej.Kiedy zaczynasz rozumieć, na czym polega życie,ono ścina cię z nóg i przygarbia ci plecy.”   owsiane jabłkowe* kluski kładzione na mleku z borówkami i truskawkami * ze zmielonymi płatkami owsianymi Myślałam już, że powstanie jedna wielka papka, ale jakoś się udało i tylko wyszło :P Nie jest idealnie i nigdy nie będzie. Życie

More food, love and dreams
340. 114

kajmakowe kluski kładzione* z malinami i borówkami *żytnie Tata kupił borówki <3 Plan na dziś?  Książka, serial, film, kubek gorącej herbaty i kocyk

More food, love and dreams
357. 115

szczęście leży w oczach człowieka patrzącego na swoje życie. Nie w życiu, tylko w tym, jak się je postrzega."    kokosowe kluski kładzione na mleku z borówkami Wróciłam!!! Z masą cudownych wspomnieć, mnóstwem zdjęć i kolejnymi ludźmi z którymi nie mogłam się rozstać.  Już mi ich brakuje. Była i plaża. Asyż. San Marino. Rzym

More food, love and dreams
382. 112

gnocchi marchewkowe* z twarożkiem i polewą kajmakową *z dodatkiem ziemniaków, a w sumie powinnam powiedzieć kluski kładzione bo w końcu wyszło, że kładłam je łyżką na wodzie bo po i tak ogromnej ilości mąki były lepkie, ale to nie zmienia fakty, że smakowały genialnie naprawę. <3  Taa, nie ma Cię 3dni w domu, a w lodówce

More food, love and dreams
387. 136

waniliowo-chałwowe kluski kładzione na mleku z borówkami i chałwą Zdjęcie niewyraźne, ale na szybko bo(jak zwykle) źle wymierzyłam czas no i nie miałam go za dużo :P Trochę się rozwaliły, ale może to wina mąki orkiszowej, ale pomijając ten fakt, były genialne <3  No, bo skoro już polubiłam chałwę, trzeba ją wypróbować w każdej

More food, love and dreams
404. 110

kluski z kaszy manny i ricotty nadziane czekoladą z sosem waniliowym Tak dolewałam mleka do tego sosu, że w końcu wyszedł za rzadki xd ale i tak był dobry. A teraz witamy weekend ♥ Nie wcale nie mam sterty pracy domowej xd gdzie tam. Ale to potem, teraz idziemy oglądać plotkarę, tak na odmóżdżenie

More food, love and dreams
435. Poranne zasłodzenie. 106

daktylowe kluski kładzione* na mleku z cynamonem i bananem *zmiksowane daktyle, i kawałkami, kawałki banana Jej, ale to było słodkie.*.* Chyba jak na razie muszę pożegnać się z bieganiem, a w zamian wyciągnąć zimową kurtkę z szafy. Zima? Nie wiem, ale wiem, że jest zimno...za zimno.  Ps. Zapomniałam się was spytać, jak podobają się wam zmiany

More food, love and dreams
688. Powrót. 133

kładzione kluski z ricotty na mleku z malinami i gorzką czekoladą Smaki widziane kiedyś u Martyny .  Czasami kilka dnia sprawia, że człowiek zaczyna się zastanawiać.. tak naprawdę nad wszystkim. Zwykłe rzeczy wywołują uśmiech na twojej twarzy. Zwykłe promienie słońca, spacer, fala która Cię dopada, deszcz który niespodziewanie Cie spotyka. Nie widzisz negatywów, wszędzie dostrzegasz coś dobrego

More food, love and dreams
721. Drożdżowe z miseczki & Tort Pavlova. 118

Drożdżowe kluski kładzione na mleku  z brzoskwinią i cukrem trzcinowym  inspiracja Z ogłoszeń parafialnych. Wpisy w 70% przypadkach będą pojawiać się w  godzinach późno popołudniowych/wieczornych z racji, że rano nie mam po prostu na to czasu ;)  Tort rodzinom smakował, nawet tacie(a nie lubi bezy) choć go porządnie zasłodził xd  Pavlova

More food, love and dreams
749. Kukurydziane dyniowe... leniwe, kopytka? 155

Dyniowe kukurydziane kluski "leniwe"* z masłem i cukrem trzcinowym; jogurtem naturalnym (potem) *z ziemniakami i mąką kukurydzianą  Robione z tydzień temu w wersji obiadowej, ale wiedziałam, że i na słodko się świetnie sprawdzą ;)  Ten weekend będzie..hm... dość intensywny, że tak to powiem ;)  + czeka mnie dzisiaj/jutro pieczenie kolejnego tortu

More food, love and dreams
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 126

jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól. Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając. W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki

Pasje Jolki
Lawendowo- orzechowe gnocchi z kaszy kuskus i serka Tapas! 151

Zdrowe kluski? Czy to jest wogóle możliwe? TAK! Dzisiaj zapraszam Was serdecznie  na kluseczki z kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami

SMYKWKUCHNI
Gnocchi z pesto z rukoli 161

Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z  pesto z rukoli , do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy

Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 157

razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową   i od razu podajemy. Jeśli nie zjemy od razu wszystkich klusek skrapiamy je delikatnie oliwą, żeby się nie posklejały

Kulinarne przygody Gatity
Na mamusinym wikcie czyli najlepsza pomidorowa na świecie 173

Pogotowałam 10min. Przyprawiłam do smaku.  *** 2 łyżki mąki 1 roztrzepane jajko łyżka suszonych pomidorów pieprz bazylia Wszystkie składniki na kluchy wymieszałam w misce. Za pomocą łyżeczki formowałam kluski, które kładłam na osolony wrzątek. Gotowałam do wypłynięcia

bastalena
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI 276

Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam wypróbować. Ewa :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 141

cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego :) function load

Mienta blog
Knedel ziemniaczany z otrębami i ziołami 117

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu lub zrazików w sosie. Zamiast robić niezliczoną ilość kopytek lub klusek śląskich przygotowuję jeden knedel i potem kroję w plastry. Zmienia się tylko to czy jest to knedel z grzankami z ziołami czy może z dodatkiem otrębów. Wszystkie są dobre. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku 272

się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania są pełniejsze smaku - nie odlewa się żadnej wody z gotowania np. ziemniaków, klusek czy warzyw i wszystkie smaki zostają w środku. Są to często dania tzw. "na winie" czyli z tego co akurat mamy w domu i co się

Smaczna Pyza
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 46

Gotujemy 800 gram ziemniaków. Gdy są miękkie przepuszczamy je przez praskę, wbijamy do nich dwa jajka oraz dodajemy pół szklanki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej. Formujemy coś na wzór klusek, z których robimy placki. Na każdy z nich nakładamy farsz z podgrzybków i zawijamy ponownie w kluskę. Teraz pozostaje już tylko całość opanierować i smażyć na rozgrzanym oleju

sierotka maRysia w kuchni
Gnocchi 61

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy(...)składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie pokroić na małe kawałki. Na każdej klusce wycisnąć wzorek przy pomocy widelca. 4. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Paris Brest 167

mąkę. Mieszamy na średnim ogniu tak długo aż z masy powstanie jednolita kluska. Ciasto parzone można robić ręcznie, ale ja zdecydowanie wolę wyręczyć się mikserem. Przekładamy ciepłą kluskę do misy miksera i miksujemy przez kilka minut, żeby nieco ostygła. Kiedy nie parzy już w rękę dodajemy po jednym jajku miksując za każdym razem. Gotowa masa powinna być błyszcząca

Ciastkozercy
Delikatne knedle twarogowe ze śliwkami 119

ciasta zabijać, bo były tak twarde Nie wiem nawet jakim cudem wychodziły takie twardziochy, bo nigdy w „dorosłym” życiu, nie udało mi się zrobić tak twardych klusek Ka bardzo lubię śliwkowe knedle. Taka śliwka otulona w miękkim i delikatnym cieście, po rozkrojeniu uwalnia się z niej sok i ten śliwkowy zapach. Kupne knedle już

Mieszam w Garnku
Gniocci z polędwiczką w pesto 128

mniejsze kawałki i kształtujemy je w wałki, które następnie kroimy na mniejsze. Tak jak przy kopytach. Tyle, że tutaj dopiero zaczyna się zabawa. Musimy przecież nadać naszym kluskom kształt gniotków. Są dwa na to sposoby. Albo używamy "specjalistycznego(...)urządzenia w postaci drewnianej deseczki z wyżłobieniami lub widelca. Jako, że posiadam ten niezwykle wyrafinowany przedmiot, to jego właśnie używałam do produkcji moich ziemniaczanych grudek. Trzeba po prostu sturlać kluskę po deseczce lub widelcu. Trochę wprawy i będą jak u włoskiej babci, czy pierwszorzędnej włoskiej restauracji. Jak widać po zdjęciach - moje nie są zbyt urodziwe. Ważne, że smaczne, czyż

Karczma Honorietty
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 163

korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy(...)tniemy nożem na mniejsze ok. 1 cm części – otrzymamy małe kopytka (podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki). Aby otrzymać gnocchi (z wgłębieniem na sos), każdej klusce robimy wgłębienie wewnętrzną stroną widelca. Gotujemy w osolonym wrzątku około dwie minuty. Sos szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy

Poezja smaku
Kartacze lub pyzy z mięsem 189

kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków  100 g mąki pszennej 1 łyżka(...)być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła. Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy. Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut. Podajemy okraszone podsmażaną cebulką

W kuchennym oknie Ewy