minut, aż dynia będzie miękka. Następnie wystarczy zmiksować dynię blenderem na gładkie puree. Można je przechowywać w lodówce lub zamrozić na później. Można z niego zrobić na przykład kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym . Zupa z dyni. To klasyczne danie na chłodne dni, które rozgrzeje i zaspokoi głód. Można przygotować zupę z dyni na wiele sposobów, dodając różne
ProstePesto.pllamusa. Do przygotowania takiego sosu można użyć zarówno świeżych grzybów, jak i mrożonych. Z czym podać sos pieczarkowy z grzybami leśnymi? Taki sos sprawdzi się zarówno do makaronu, kopytek, klusek śląskich czy kaszy, a nawet gotowanych ziemniaków. Można do niego podać również bitki wieprzowe czy z indyka, klopsiki albo kotlety mielone. A jeśli nie macie ochoty na kombinowanie
e-PrzepisyKulinarneDawno nie gotowałam knedli, a to taki pyszne danie na obiad. Domowe knedle z kurczakiem, groszkiem i boczkiem to moja najnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle
codojedzeniaGrzyby w pomidorach to przepyszna sałatka z grzybów leśnych, cebuli i pieczonej papryki w sosie pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, makaronu, kaszy czy klusek. Można ją podawać na zimno, ale również sprawdzi się na ciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym
e-PrzepisyKulinarneSezon pomidorowy więc pomidorowa gości u mnieczęsto. Były już wszystkie wersje dostępne na blogu a jest ich kilka, z makaronem i z lanymi kluskami i różne kremy więc teraz coś innego. Coś rozgrzewającego. Wersja pikantna z papryczką chili i bazylią oraz mleczkiem kokosowym. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 400 ml bulionu
Monia miesza i gotujeKotlety mielone jak zrazy Roladki są łatwe i dość szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę wybornie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście ulubioną surówką. U mnie surówka włoska z tego (klik) przepisu. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
Blog z Apetytemoraz wielkości w jaką pokroisz mięso, a także od dojrzałości warzyw. Gulasz podaję z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ozdabiam listkami bazylii. Świetnie smakuje także z: ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego! Artykuł Gulasz z indyka z cukinią pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujeKlopsiki szwedzkie w sosie pieczarkowo-koperkowym Pyszny pomysł na obiad rodzinny o każdej porze roku. Danie świetnie smakuje podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Tym razem zamiast bułki namoczonej w mleku do mięsa dodałam ryż i muszę powiedzieć, ze to połączenie to strzał w dziesiątkę. Klopsiki wychodzą mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 500g mięsa mielonego
Blog z Apetytemciemny sos cebulowy na ciepło z wolno gotowanej, skarmelizowanej cebuli, bulionu, masła i przypraw. Prosty i ekonomiczny, ale jednocześnie bardzo smakowity dodatek do mięsa, ziemniaczanego puree, ryby, chleba i klusek śląskich. Do wykonania tego pysznego sosu wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przełam więc rutynę i przygotuj ten aromatyczny, lekki sos cebulowy
Kuchnia Na Wypasienadzienie, u mnie boczek i pieczarki, ale również dobrze sprawdzą się ogórek kiszony, lub papryka. sos powstaje prosty i pyszny podczas obsmażania i duszenia zrazów. Będą idealnym dodatkiem do klusek śląskich, lub po prostu ziemniaczków czy ryżu. Polecam ... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkobryza. Na Blogu jest wiele pomysłów co zrobić z ziemniakami po obiedzie. Puszyste puree Najlepsze puree jest z ziemniaków mączystych, z dużym dodatkiem skrobi, takie same jak na wszelakie kluski. Puree z ziemniaków sałatkowych też można zrobić, ale nie będzie już tak puszyste i delikatne. Można też zrobić puree bez masła i mleka, a także bez śmietany, czyli
Dieta moja pasjaświeżych owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejszym owocem wykorzystywanym do tych zup były śliwki, ale używano też innych owoców. Różny był też sposób jej podawania – z kluskami, z chlebem i twarogiem, albo z ziemniakami. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pamułę śliwkową z Góry Ropczyckiej. Gotowano ją ze świeżych śliwek damaszek, które po rozgotowaniu zagęszczano śmietaną
Trzeci talerznamoczone wcześniej grzyby wraz z wodą. Dusimy do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już odpowiednio miękkie sos zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Podamy z ulubionymi dodatkami: kaszą, kluskami czy ziemniakami
Walijskie Pichcenie