kluski - 6146 przepisów (strona:158/410)

Zraziki świąteczne 384

smażyć roladek na zbyt „dużym ogniu”, ponieważ wówczas mocno zrumienią nam się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku. Zraziki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne

Blog z Apetytem
Czy mąka nas tuczy? Prawdy i mity 43

Mąka to produkt, bez którego większość z nas w ogóle nie wyobraża sobie swojej kuchni. To ona stanowi podstawę makaronów, klusek, pieczywa, pierogów, ciast. W Polsce największą popularnością cieszy się oczywiście mąka pszenna. To właśnie ona jest odpowiedzialna za mit mówiący o tym, że od mąki przybieramy na wadze. Tymczasem okazuje się, że w sklepach można dzisiaj znaleźć

Gotowanie...to proste !
Kotlety ziemniaczane w waflu – tanie i pyszne danie 166

Podajemy na ciepło. Kotlety ziemniaczane w waflu – tanie i pyszne danie   Zobacz inne przepisy na pyszne dania z ziemniaków: Prażucha ziemniaczana – najprostsze i tanie danie na obiad Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis Placki ziemniaczane – prosty i sprawdzony

e-PrzepisyKulinarne
Schab w sosie grzybowym 43

aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem nie tylko smakoszy grzybów leśnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab

Danka Pichci
Marchewka duszona na ciepło do obiadu 38

obiadu na ciepło. Świetnie smakuje do ziemniaczków i kotletów mielonych . Z powodzeniem możemy ją podawać do kurczaka, ryb oraz dań wegetariańskich np jako ciepły dodatek do kopytek czy klusek śląskich . Podstawowy przepis na marchewkę duszoną możemy urozmaicić poprzez dodanie groszku . Życzę smacznego! Artykuł Marchewka duszona na ciepło do obiadu pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
pikantny gulasz z łopatki... 80

mięsa. Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki wieprzowej na pikantnie jest doskonałym dodatkiem do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu, ryżu, placka ziemniaczanego, również dobrze smakuje z pieczywem np na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 39

typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika. Co cechuje

Słodkie okruszki
Kotlety ziemniaczane. 86

Kotleciki zrobione z ciasta na kluski śląskie. Zrobiłam do tego sos na zimno  z majonezu, jogurtu i śmietany, ale super pasuje tu sos pieczarkowy.  Kotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam.  Składniki: 750 g. ziemniaków (waga przed obraniem) 1 jajko mąka ziemniaczana 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz  Dodatkowo: bułka tarta olej

Agusiowe smakołyki
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 49

się prawdziwe hity! Znasz już jeden z przepisów, więc wiesz, czego możesz się spodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi

Via Gusto
Makowa góra lodowa 62

dzień do kawki. Zbliża się koniec roku, a wraz z nim zaczyna się poszukiwanie czegoś nowego. Święta Bożego Narodzenia to czas dań, deserów i wypieków z makiem. Makówki, makiełki, kluski z makiem czy kutia z pyszną masą makową. Nie taką z handlu gotową, ale domową przygotowaną z mielonego maku. A przepis na masę makową z mielonego maku najdziesz

Dieta moja pasja
Mus jabłkowy 72

Dietę powoli już odstawia, może nawet będę mogła zrobić parę porcji świątecznych pierogów (na razie jeszcze bez grzybów na wszelki wypadek). Chodzi za mną jeszcze kaczka i królik, jakieś kluski, żurawina… No nic, muszę się w końcu za to zabrać. Wracając jeszcze do dzisiejszego przepisu. Od początku robiłam mus z myślą o tym, że zamknę

Kardamonovy
Jedzenie na wynos 49

dania obiadowe i dania jednogarnkowe kuchni polskiej ale też włoskiej, indyjskiej czy azjatyckiej. Dla każdego coś smacznego! U nas chłopaki i 3latka to tradycjonaliści więc zwykle u nich kopytka, kluski śląskie czy kotlet drobiowy albo pożarski. Ja z moją starszą córką lubimy smaki indyjskie czy azjatyckie więc chętnie wybieramy chana masala albo tajskie curry. Z zup pyszny jest

Dorota Smakuje
Udka z kurczaka w kremowym sosie paprykowym 322

soczyste udka z kurczaka w kremowym, mocno paprykowym sosie. Dużo przypraw, którymi natrzemy kurczaka doda wyjątkowego smaku potrawie, a wytworzony sos świetnie nada się do polania nim ryżu, klusek, ziemniaków czy zjedzenia z chlebem przez "tąkanie" jak mówią Ślązacy, czyli maczanie chleba w sosie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zraziki dworskie 3031

Zraziki dworskie Gdy znudzą wam się tradycyjne kotlety mielone, polecam spróbować tych nadziewanych roladek, duszonych w pysznym i aromatycznym sosie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Syty i przepyszny obiadek dla całej rodziny!       Składniki: ok 700g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub pół szklanki tartej

Blog z Apetytem
Rozgrzewający gulasz zbójnicki 1135

treściwego, sytego i ciepłego na obiad. Takim pysznym i rozgrzewającym posiłkiem na jesienne i zimowe dni jest gulasz wieprzowy z aromatycznym sosem i warzywami. Możemy go podać z ziemniaczkami, kluskami, kaszą lub w towarzystwie świeżego pieczywa.     Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego

Blog z Apetytem