kluski - 6146 przepisów (strona:155/410)

Łopatka w sosie własnym ze śmietanką 67

grube plastry, paski albo kawałki trochę większe niż na gulasz. Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona łopatka wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niej ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie

Lekcje w kuchni
Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem 65

zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :) Polecam również moje kotlety ziemniaczane

Lekcje w kuchni
Rosół. Najpopularniejsza polska zupa. 47

Dobrze ugotowany esencjonalny wywar może stanowić także bazę do przygotowania innych zup lub barszczu. Zupę taką, jak rosół podaje się najczęściej z makaronem, lecz można podawać ją także z kluskami lanymi, albo z ziemniakami. Zupa, która leczy Rosół w polskiej tradycji kulinarnej ma podstawowe znaczenie w kuchni i jest jedną z najstarszych zup w historii. Można powiedzieć

ProstePesto.pl
Mielone w jasnym sosie z kaparami. 56

znaczy, że nie są smaczne, są i to bardzo. Do tego sos zrobiony na śmietance  z dodatkiem kaparów. Sosu wychodzi dość dużo, więc można zrobić do tego  kluski, kopytka, lub knedliki. Moje chłopy lubią kapary, dlatego dodaje je do niektórych dań. Wtedy chętniej jedzą.  Jeśli też lubicie kapary spróbujcie koniecznie. Czekam na Wasze opinie

Agusiowe smakołyki
Wołowina po burgundzku 114

słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie, więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!   Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 52

nakładamy na niego śliwkę i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej (raczej więcej) dużego orzecha włoskiego. Możecie też z ciasta uformować wałek i później z niego wyciąć 20 klusek i następnie z nich dopiero formować knedle. Gotowe knedle odkładamy na blat podsypany mąką. Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minuty

Kardamonovy
Sycąca zupa azjatycka z wołowiną i makaronem ryżowym 72

również powinniśmy. Dlatego też łączenie togo co nasze, z tym co zagraniczne uważam za jak najbardziej naturalne. Jeżeli więc nie uda się Wam kupić makaronu ryżowego lub makaronu kluski do ramenu, to polecam zwykły makaron do spaghetti lub makaron gruby typu wstążki. Na 4 duże porcje. SKŁADNIKI 500 g kości wołowych 500 g kości wieprzowych 6 skrzydełek kurzych

Passions hobbies life
37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy 55

grzybów? polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym , makaron z grzybami i boczkiem, gęsta zupa krem z borowików, szakszuka z kurek, pomidorów i cebuli, gulasz wieprzowy albo wołowy z dodatkiem grzybów, kluski śląskie z sosem grzybowym, strogonow z grzybami zamiast pieczarkami, risotto z kurczakiem i grzybami, pierogi z grzybami. Warzywa bogato faszerowane W moich okolicach popularne są pyry z gzikiem

Rozdomowiona
Żeberka duszone w sosie własnym 75

mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać!     Składniki: ok 1,5 – 2 kg żeberek

Blog z Apetytem
Mięciutkie kopytka (gnocchi) po włosku 79

krótko tylko do połączenia się składników. Jeśli będziemy zagniatać dłużej wyjdą nam twarde.  Od zagniecionego ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek podsypując mąką. Kroimy pod kątem dowolnej wielkości kluski. Przekładamy na deskę obsypaną mąką. Zagotowujemy w dużym garnku wodę, solimy dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy na talerz łyżką

AZgotuj!