kluski - 6146 przepisów (strona:144/410)

Gniocci z polędwiczką w pesto 128

mniejsze kawałki i kształtujemy je w wałki, które następnie kroimy na mniejsze. Tak jak przy kopytach. Tyle, że tutaj dopiero zaczyna się zabawa. Musimy przecież nadać naszym kluskom kształt gniotków. Są dwa na to sposoby. Albo używamy "specjalistycznego(...)urządzenia w postaci drewnianej deseczki z wyżłobieniami lub widelca. Jako, że posiadam ten niezwykle wyrafinowany przedmiot, to jego właśnie używałam do produkcji moich ziemniaczanych grudek. Trzeba po prostu sturlać kluskę po deseczce lub widelcu. Trochę wprawy i będą jak u włoskiej babci, czy pierwszorzędnej włoskiej restauracji. Jak widać po zdjęciach - moje nie są zbyt urodziwe. Ważne, że smaczne, czyż

Karczma Honorietty
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 163

korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy(...)tniemy nożem na mniejsze ok. 1 cm części – otrzymamy małe kopytka (podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki). Aby otrzymać gnocchi (z wgłębieniem na sos), każdej klusce robimy wgłębienie wewnętrzną stroną widelca. Gotujemy w osolonym wrzątku około dwie minuty. Sos szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy

Poezja smaku
Kartacze lub pyzy z mięsem 189

kapusty i grzybów. Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S maki łowi Makłowicz przez cztery pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków  100 g mąki pszennej 1 łyżka(...)być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła. Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy. Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut. Podajemy okraszone podsmażaną cebulką

W kuchennym oknie Ewy
Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią 151

kawałek ciasta , robimy w miarę cienki placek i owijamy nim śliwkę, łatając każdą dziurkę, kulamy w rękach i odstawiamy na bok na posypanej mąką stolnicy i tak z każdą kluską Knedle wrzucamy do gotującej się wody, którą lekko solimy i gotujemy tak aż woda ponownie się zagotuje a kulki wypłyną na górę. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak jeszcze przez

W Moim Magicznym Domu
Gulasz burgundzki 190

treściwy gulasz wołowy z pysznymi dodatkami. Robiony na wzór wołowiny po burgundzku, tyle, że na patelni (lub duszony w garnku) zamiast w piekarniku. Pyyyszny. Świetnie smakuje z pyzami, kluskami albo po prostu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.     Składniki: ok 1 kg wołowiny 20dkg boczku wędzonego 1 duża marchew (lub 2 mniejsze) 1 cebula 3 ząbki

Blog z Apetytem
Szarpany indyk Agaty 24

wersji już niezliczoną ilość razy. To świetna baza do dalszego wykorzystania. U mnie sprawdza się jako składnik burgerów, naleśników, tortilli, sałatek czy zapiekanek, a nawet jako farsz do klusek. Wykorzystuję przepis Agaty, z bloga Kulinarne przygody Gatity. Kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że w niezmienionej wersji będzie się pojawiać u mnie częściej. I faktycznie, śmiało mogę

Smaki Na Talerzu
Gnocchi z piersią kurczaka, szpinakiem i suszonymi pomidorami 26

Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych. Gnocchi to smaczne, sycące kluski z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Smakiem, wyglądem i konsystencją przypominają nasze rodzime kopytka, choć wiele osób jest zdania, że ten smak jest nie do podrobienia. Składniki Porcja dla 3-4 osób gnocchi, 500 g pierś kurczaka

iMadzik.pl
Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad 114

roladek. Surówka: Surówka z kapusty, marchewki lub buraczków to zdrowy i kolorowy dodatek. Warzywa gotowane: Brokuły, kalafior, marchewka – podane na parze lub gotowane będą doskonałym uzupełnieniem. Mączne dodatki: Kopytka, kluski śląskie lub knedle. Chleb: Grzanki czosnkowe lub świeży chleb. Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad   Składniki na roladki drobiowe w sosie pieczarkowym (5 sztuk

e-PrzepisyKulinarne
Bitki wołowe 61

wołowe , które są przepyszne. Sos można też przygotować z dodatkiem kilku suszonych grzybów, dzięki temu będzie miał głęboki smak i stanie się bardziej aromatyczny. Do bitek pasują ziemniaki, kasza, kluski śląskie oraz ogórki kiszone. Klasyczna surówka lub buraczki zasmażane też się sprawdzą. Bitki wołowe Składniki na bitki wołowe: około 800 g wołowiny (np. udziec lub rostbef) 1 duża

Oryginalny smak
Co na obiad dla dzieci 13

DZIECI: nasza lista aktualnie jedzonych obiadów przez przedszkolaki: zupa pomidorowa z makaronem rosół z makaronem zupa buraczkowa przecedzona przez sito podana z makaronem frytki z airfryer kopytka ziemniaczane kluski z brokuła parówki domowe hot dogi kotlety z piersi kurczaka pizza pusta – samo ciasto upieczone, czasem margherita quesadilla z naleśników naleśniki pierogi z serem na słodko knedle

Dorota Smakuje
Szybki tani obiad z niczego – 30 przepisów 16

natką pietruszki Placki ziemniaczane podane ze śmietaną Zupa pomidorowa z ryżem Makaron zapiekany z beszamelem i startym żółtym srem Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym Zupa cebulowa Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Pieczone ziemniaki z warzywami (np. z cukinią, marchewką i papryką) Szakszuka, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z cebulą i papryką Makaron z pesto

Via Gusto
Roladki leśniczego 826

Roladki leśniczego Zraziki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiadek. Roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżeczek serka kanapkowego śmietankowego ok 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki wody lub bulionu garść suszonych grzybów sól

Blog z Apetytem
Kurczak z warzywami zapiekany z gnocchi i serem 12

naczynia wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i dosłownie w 40 minut obiad na stole. Próbowałam je zarówno z gotowymi gnocchi jak i z bardziej naszymi kopytkami – obie formy klusek świetnie się sprawdzą. Jeśli nie lubicie jakiegoś z wymienionych warzyw, możecie śmiało pominąć i dorzucić więcej któregoś wskazanego w przepisie lub na przykład dorzucić bakłażana, też świetnie smakuje

Smaczna Strona
Collard greens i cornmeal dumplings 12

dusimy. Mąkę pszenną z kukurydzianą mieszamy w stosunku 1 do 2. Dolewamy trochę wody i ugniatamy ciasto. Kładziemy kawałki ciasta do gotującej się wody i wyjmujemy, kiedy wypłyną. Kładziemy kluski na jarmuż i chwile dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak po cygańsku 88

warzywa na przykład cukinię, bakłażana, liście szpinaku czy marchewkę. Z czym podać kurczaka po cygańsku? Bardzo smaczny jest kurczak po cygańsku z ryżem , kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem lub kluskami, na przykład śląskimi. Na pewno przyda się dodatek, który wspaniale wchłonie pyszny sos. Do piersi kurczaka po cygańsku pasują też różne sałatki i surówki.  Co dobrego można

Lekcje w kuchni