kluski - 6146 przepisów (strona:135/410)

Wegetariańskie penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 261

Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze polskie przepisy 204

okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z tartymi ziemniakami 113

Przepyszne pierogi o smaku żelaznych klusek 😄 Przepis podany przez  Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką

Stare Gary
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 116

Kartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego

Kulinarne Fantazje Marioli
Knedle ze śliwkami i sosem śliwkowym 107

wiem czemu nie ma na blogu jeszcze tych klusek? muszą być każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne

Moje Małe Czarowanie
Kulki ziemniaczano-serowe 246

podać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki z dodatkiem sera

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smoothie z mango i fig 178

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bobem i ricotta 136

dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi

codojedzenia
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami 128

czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem

Kucharzyca
Kopytka z manioku 107

Maniok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Knedle z truskawkami 143

cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte

PatiGotuje
Czeski knedlik 110

Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć

PatiGotuje
Gnocchi z sosem z gorgonzoli (Gnocchi al gorgonzola) 212

masło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietankę i parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą. Wymieszać z odcedzonymi kluskami i od razu podawać

wyzwania kuchenne
Pyzy ziemniaczane z mięsem 110

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami.  W każdym bądź razie tak mnie mama nauczyła... W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była w tym mistrzem i nawet większym od babci. Już nigdy

Di gotuje
Bitki wołowe w sosie własnym 169

Pyszne, rozpływające się w ustach bitki  wołowe w sosie własnym podane z  kluskami śląskimi  i  czerwoną kapustą   to mój ulubiony zestaw obiadowy. Składniki: 700 g wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina  mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania