Dania ze szpinaku nie cieszą się dużym zainteresowaniem, często kojarzone są przez dzieci ale i dorosłych jako zieloną maź, która nie ma smaku. Nic nie smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem
Moja smaczna kuchniaPrzepyszne pierogi o smaku żelaznych klusek 😄 Przepis podany przez Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu. Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką
Stare GaryKartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 500 g mięsa z rosołu, zmielonego
Kulinarne Fantazje Marioliwiem czemu nie ma na blogu jeszcze tych klusek? muszą być każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne
Moje Małe Czarowaniepodać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki z dodatkiem sera
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi
codojedzeniaczasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem
KucharzycaManiok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny. Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne. Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości. Kopytka z manioku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte
PatiGotujeUwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć
PatiGotujemasło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietankę i parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą. Wymieszać z odcedzonymi kluskami i od razu podawać
wyzwania kuchenneMieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W każdym bądź razie tak mnie mama nauczyła... W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była w tym mistrzem i nawet większym od babci. Już nigdy
Di gotujePyszne, rozpływające się w ustach bitki wołowe w sosie własnym podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą to mój ulubiony zestaw obiadowy. Składniki: 700 g wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 litra bulionu wołowego 2/3 szklanki czerwonego wina mąka do obtoczenia olej do smażenia słodka czerwona papryka 3 ziarenka ziela
magiczna kuchnia Kasi