kluski - 6146 przepisów (strona:137/410)

Kopytka ze skwareczkami i jajkiem pod serową pierzynką 146

Dodać kopytka, chwilkę podsmażyć, wbić jajka i wymieszać. Na końcu na wierzchu obficie ułożyć cienkie plastry (mogą być wiórki) sera. (Jajka można wymieszać z serem i mieszanką - zalać kluski.) Całość przykryć pokrywką i odczekać do momentu - aż ser całkowicie się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Kluseczki kładzione na rosole. 167

niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki, ale wówczas kluseczki są bardzo zbite, kaszka nadaje im puszystości . I tym samym zyskują delikatną fakturę

Dieta moja pasja
Kopytka 126

kilka części. Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości. Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka się nie przykleiły. Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy na talerzach

Moja smaczna kuchnia
8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice 158

Kluski, modro kapusta, rosół, rolada, kołocz... brzmi jak Śląsk? Powinno! W katowickim Polu do popisu organizowane są warsztaty kulinarne poświęcone tradycyjnemu śląskiemu łobiodwi! Artykuł 8 stycznia – Warsztaty kuchni śląskiej: łobiod – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 194

napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :)  Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent

Moje Kuchenne Rewelacje
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 137

niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.  Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku

Gotuj Sam!
Gulasz z piersi kurczaka 145

sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Kluski śląskie 594

Kluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 164

miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier i jako,  rozgniatamy za pomocą widelca. Kto lubi gładkie ciasto, może sobie przetrzeć przez sitko, ja tam lubię kawałki twarogu w kluskach, nie są takie jednolite i nudne wizualnie.  Jak masa jest w miarę jednolita dodajemy mąkę i kaszkę i wyrabiamy. Dałam tyle suchych składników, ponieważ mój twaróg był słabo odciśnięty

Dieta moja pasja
Kluski żelazne z sadzonym jajkiem i skwarkami. 146

Dziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku

Dieta moja pasja
Pierogi pieczone z serem na słodko 196

zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki   Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml  mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek

O kuchni z uczuciem
ZUPA PIECZARKOWA 180

wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować .  Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy porcjowaniu posypać drobno usiekaną zieleniną. Podawać z lanymi kluskami, makaronem z naleśników, drobnymi łazankami, grzankami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 185

pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej

Smaczna Pyza
Zupa dyniowa z lanymi kluskami 160

spróbować. Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania. Robi się ją bardzo szybko i szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam. Zupa dyniowa z lanymi kluskami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie