kluski - 6146 przepisów (strona:139/410)

Kurczak z czerwoną fasolą 103

produkty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi

nietadieta
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 96

Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą

Food Square
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 147

jajko mąka pszenna sól do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka 156

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki

Smak mojego domu
Batat na mleku. 139

Batatowe kluski na mleku; z gruszką  i ten strach za każdym razem wyłowie je całe, czy w niezidentyfikowanej papce? tym razem wyszło ^^ czas.czas.czas

More food, love and dreams
Kluseczki z bryndzą - haluszki 119

Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Udało się. 135

Buraczane kluski;  z ubitym mleczkiem kokosowym i malinami  pierwszy raz w życiu ubijałam mleczko kokosowe... genialne :D co prawda bałam się, że nie wyjdzie, bo wiele czytałam, że nie wychodzi, ale tym razem się udało :D trzymajcie kciuki.. bo jadę szukać sukienki na studniówkę

More food, love and dreams
Słoneczne kluski. 140

Marchewkowe kluski z malinami, migdałami i miodem Trochę niekształtne wyszły, ale na talerzu tego jakoś nie widać ^^  od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D  zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej  40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej

More food, love and dreams
Ciszki kaszubskie babuni 429

Przepis na ciszki dostałam od babuni mojej synowej. Uwielbiam je, są pyszne. Jest z nimi trochę pracy, ale dla mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść

Kuchnia Pokoleń
Czeskie knedle, knedliczki 167

knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę

na moim stole...
Kaczka z majerankiem i jabłkami 148

czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi. Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Dyniowe kluseczki 176

prawda musiałam dodać nieco więcej mąki, ale to już zależy od puree, jakiego użyjecie. Przed użyciem należy dobrze je odcisnąć, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski mogą wyjść gumowate. Swoje podałam podsmażone na maśle - takie właśnie lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyzy ziemniaczane z mięsem 225

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)   Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól

Di gotuje
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 191

Wrzucałam je na gotującą i osoloną wodę. Gotowałam na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 20-30 minut. Woda powinna tylko lekko "pyrkać". Jeśli za bardzo będzie wrzała kluski popękają i zwyczajnie się rozpadną. Można podawać ze skwarkami z boczku, słoniny i podsmażoną cebulą.    Smacznego

potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 147

Następnie wyjęłam je i do wywaru włożyłam grzyby. Gotowałam około 15 minut. Zmiksowałam je na gładką masę. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ugotowałam do nich kładzione kluski. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Do kremu można dodać kleks śmietany i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Polecam  RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI

potrawyregionalne