kluchy na słodko? Przy tych trzeba delikatności i cierpliwości, ale się opłaca. Ich sekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi
greenscarfmięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie wchłaniają sosy wszelakie. Ja podałam je z gulaszem z pręgi wołowej. Pyszny obiad na stół wjechał, polecam. Pampuchy - kluski na parze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżycie nożem do pizzy. Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek. Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły spokojnie pływać. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je 3-5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo podsmażyć. Przygotowanie sosu: w garnku podgrzej olej roślinny, dodaj mąkę i energicznie mieszaj
greenscarfwyrabiamy, tym masa będzie bardziej się kleić) na lekko podsypanej mąką stolnicy. Z masy uformować wałek, lekko spłaszczyć i ciąć pod lekkim skosem. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Kluski wyjąć zaraz po wypłynięciu na wierzch. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPampuchy, kluski na parze jak je zwał tak zwał, są pyszne i nie ma chyba osoby która ich nie lubi. Teraz uparowałam je z truskawkami, ale tutaj pełna dowolność, dodajcie owoce które lubicie i tak będzie pysznie. Pampuchy z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałe wakacje byłam na wsi w Osowcu u mojej kochanej cioci Jadzi. Jej rosół był tak samo pyszny jak mamy, bo to siostry Zrobić kluseczki, patrz tu lane kluski Do dużego garnka wlać wodę, dodać oczyszczonego i pokrojonego w kawałki kruczka. Zagotować wodę i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum. Wszystkie szumy które powstaną dokładnie zebrać i wyrzucić. Rosół
Kuchnia Pokoleńchce jeść to, co już zna i co mu się podoba. Ten przepis jest połączeniem potrzeb mamy i dziecka 🙂 Większość mam może potwierdzić, że wszelkiego rodzaju kluski wchodzą... Artykuł Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkakluseczki, dodaję mąki. Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody. Ugotowane podaję z gorącym rosołem. Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny
Takie tam pichcenieZamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Monia miesza i gotujepatelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku
Smakołyki AsiBlueberry Corner by "jagodzianka" Wczoraj minęło 2 lata 🎂🎂 odkąd pojawiła się jagodzianka.com i mój pierwszy wpis. Nie spodziewałam się jak bardzo ta decyzja … Przeczytaj cały artykuł Post Kluski śląskie z mięsem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerprodukty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi
nietadietaWodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka. W dużym garnku gotujemy wodę wraz z solą
Food Squarejajko mąka pszenna sól do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam
Codzienna kuchnia niecodzienna