Karkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać(...)dolać wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną paprykę i pieczarki do miękkiego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, podprawić śmietaną podawać posypany zieleminą z kluskami, kaszą lub pyzami i surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobić :D Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk, oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Taką marynatą(...)zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się tłuszczem. Pół godziny przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę pomarańczami i część jabłkami. w miedzy czasie robimy kluski śląskie według tego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie-w-sosie-ze-smazonych.html Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z grillem by skórka zrobiła się super chrupiąca. Smacznego
MarciochaKucharzyUrodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła sól
MarciochaKucharzyKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako dodatek(...)dużym garnku zagotować wodę. Ciasto podzielić, na blacie oprószonym mąką, na kilka części. Z każdej formować wałeczki trochę grubsze od palca, lekko spłaszczyć. Pokroić pod kątem na kształt rombu. Kluski wrzucać partiami do wrzącej wody, zamieszać. Gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego
Pełny talerzspłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię , wyjmujemy łyżką cedzakową ,odsączamy z nadmiaru wody. Kluski podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem
Smakowite DaniaWitajcie dzisiaj na obiad miałam kluski parowe oto przepis: składniki: - 1kg mąki pszennej - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru lub mniej - 1 łyżeczka masła - 50g drożdży - szklanka ciepłego mleka wykonanie: Rozdrobić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze ubić z cukrem i dodać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić do odchodzenia ciasto od rąk lub łyżki. Przykryć ściereczką(...)nasze pampuchy, Ponownie odstawiamy do wyrośniecia. Gotujemy na parze ok 5min. Dziś robię je na słodko, a jutro podam przepis na mój mięsny sos. smacznego! Ciasto przed wyrośnieciem Wykrawanie klusek Mój garnek do gotowania parowców
Tanio szybko zdrowosporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj MnieKolorami to danie przypomina mi lato. Słoneczne kluski śląskie, a do nich pyszna i delikatna pierś z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad. Czas wygonić smutną zimę. A kysz! Czas na kolorowe i smakowite dania. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów sól, pieprz słodka papryka szczypta chili zioła prowansalskie koperek do posypania 1 łyżka(...)pomidorami z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić chili, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Podawać np. z kluskami śląskimi. Przed podaniem posypać koperkiem
Pasja Smakuzagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmarchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać w miseczce. Ciasto na kluski(...)mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy zupa zacznie się gotować, można nakładać kluseczki: łyżkę zanurzamy we wrzącej zupie, nabieramy trochę ciasta i wykładamy na zupę. Gotujemy tylko do wypłynięcia klusek na powierzchnię
W poszukiwaniu inspiracjiwieloma dodatkami. Lubicie gulasze, ragout czy paprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie(...)jakie oliwki najlepiej lubicie, a jak oliwek nie lubicie, to możecie ten etap opuścić. Oliwki są tylko dodatkiem, więc nie zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę
vegetanieCzasem najprostrze rzeczy bywają najlepsze. Jak już pewnie wiecie, jestem ogromną fanką wszystkich dań, które są nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, więc na blogu nie może zabraknąć...klusek leniwych :) W zasadzie wystarczą 3-4 składniki, które zazwyczaj mamy w swoich lodówkach i w kilkanaście minut możemy zrobić fajny obiad lub podwieczorek. Te kluseczki do najzdrowszych(...)mąką. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych częsci, każdą z nich formujemy w wałek o średnicy ok 3 cm i tniemy po skosie na równe kawałki (tak, jak kopytka). Kluski wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym małsłem i cynamonem lub zrumienioną bułką tartą
Zawsze głodna!jajka, potem twaróg i mąkę zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzchu) gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem. SMACZNEGO
Kuchnia BeatyROLADY ŚLĄSKIE to dość szybkie danie i bardzo smaczne, super smakują z kluskami śląskimi i kapustą modrą. ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: 70 dag. szynki wieprzowej lub dużego schabu 2-3 ogórki konserwowe 15 dag. boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 0,5 szkl. śmietany WYKONANIE: ogórki i boczek zmielić w maszynce z dużymi oczkami, doprawić(...)smaku mięso ubić, posypać z obu stron solą i pieprzem posmarować z wewnątrz musztardą nałożyć farsz, zamknąć wykałaczką smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości, podlewać bulionem Najlepsze z kluskami śląskimi - przepis podaję w osobnym poście
Kuchnia Beatymąki 1/3 szkl. mleka WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu, następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą, która ostatnio bardzo przypadła mi do gustu: Kamis Specialite- suszone pomidory
Kuchnia Beaty