kluski - 6146 przepisów (strona:121/410)

Zupa krem z dyni z grzankami! 242

ziemniaczanej - łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone) Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy wodę, za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy szybko ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Robimy grzanki z ulubionego pieczywa  z dodatkiem świeżego rozmarynu. Gorącą zupę

SMYKWKUCHNI
Musztardowe kluski z dziurką. 132

Kluski prawie jak śląskie ale z dodatkiem musztardy. Fajnie smakują okraszone cebulką ale tez można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki(...)urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą i do wrzącej wody wrzucać kluski, gotowac ok 5- 10 min. Wyjąć łyzką cedzakowa i posypac cebulka z boczkiem. Musztarda daje smaczny gorczycowy posmak. Można podawać z różnymi mięsiwami lub jako samodzielne danie

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 127

Przepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo(...)sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez około minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 146

bulionu 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Cebulę drobno(...)mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem, dodajemy suszoną natkę pietruszki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczanymi kluskami lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 192

można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało(...)choć zawsze lubiłam żywieniowe eksperymenty (w tym również te zdrowe), to ginęły one pod kołdrą innych słodkich pokus, które stawały na mej drodze. A kiedy teściowa na stole stawiała kluski śląskie, to już nie było zmiłuj. Nawet ona wiedziała, że kluseczki to ja kocham i jak widziała, że mam ostatnią na talerzu, to od razu dwie kolejne lądowały

bistro mama
Ciasto na makarony domowe 231

ciasto na makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi , czyli musi być twarde . Twardość dają jajka ( dokładnie mówiąc białka) Sklad  na trochę więcej niż 1/2 kg klusek 1/2 kg mąki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Na stolnicę lub do miski  przesiewam mąkę , na środku robię dołek i wbijam do niego(...)pokroić na szerokość jaka potrzebna . Można do tego użyć maszynki do makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec

Eli Gotowanie
Kluski śląskie. 214

Kluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym. Składniki: ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia), mąka ziemniaczana, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki(...)dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej.  Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W między czasie zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kilka pomysłów na... 168

zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem, no, ale Ci co weganami są zawsze mogą go zastąpić chociażby tahini Szpinakowe kluski jaglane z serem feta, fasolka

More food, love and dreams
Bazyliowe kopytka 116

podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta(...)odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy  przechowywać w pojemniku  w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały

Kulinarne przygody Gatity
Kładzione kluski 141

Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole. Składniki: 1 szklanka mleka 2 jajka Mąka Sól Woda do gotowania 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Mąki dodajemy tyle(...)ciasto z oporami spływało z miski, trochę jakby się ciągnęło. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kluski na parze / pampuchy / parowańce z parowaru 357

wielu pampuchy / parowańce / kluski na parze to wspomnienie dzieciństwa. :-) Dla mnie również, pamiętam do dziś wielki, żółty garnek z wodą, na który mama nakładała gazę i parowała kluski, które najpyszniej smakowały z jogurtem. Dlatego odtworzyłam je w tej wersji. Wyszły naprawdę smaczne, delikatne i puszyste. Trzeba dać im czas na wyrośnięcie, inaczej będą zbite. Technika doszła

Szefowa kuchni
Lane kluski na mleku 183

Kluski lane na mleku Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia. Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek mąki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób

Miód i pieprz
Kluski na parze z jagodami 196

wiem czemu do tej pory nie zamieściłam przepisu na kluski na parze. My je bardzo lubimy i mam również nadzieję sporo z Was też je lubi. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki soli(...)patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym

Ala piecze i gotuje
Pierogi leniwe (kluski leniwe) 133

Czasu na pisanie bloga ciągle niedostatek, więc dziś wrzucam na szybko przepis na kluski leniwe. Tradycyjnie każdy je owe kluski z bułką tartą i masełkiem, ale ja zdecydowałam się na wersję z truskawkami, równie pyszną. Póki co, jako że dziś Dzień Zwycięstwa, a ja jestem w Moskwie, czas biec na paradę :) Smacznego! Składniki: 500 g białego

psgotujemy
Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego 193

sekret) :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie:  Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz(...)przekładamy żeberka z marynatą do rękawa do pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania