kluski - 6146 przepisów (strona:121/410)

Czy wiesz Którą użyć i do czego. 167

tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie(...)zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham

NaKońcuJęzyka
Szare kluchy z kapustą i grzybami 116

Dawno już nie dodałam żadnej konkretnej propozycji na obiad, dlatego dzisiaj mam dla Was uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki: 1/2 kg ziemniaków(...)kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 159

kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz wołowy na wschodnią nutę z kluskami z kaszy kuskus.   Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle z mirabelkami i migdałami (knedle ze śliwkami) 218

nich zrobić dżemy, kompoty, ja dzisiaj upiekłam z nimi tartę. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej raz w sezonie letnim nie zjeść knedli ze śliwkami, czy też klusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 161

kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo(...)przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), na koniec doprawiamy solą i majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Jeśli mamy czas to robimy do bitek kluski śląskie, ja nie miałam czasu, więc ugotowałam makaron muszelki, pyszny sos wpływał do środka muszelek. The post Bitki wołowe pikantne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalafior zapiekany w sosie serowym 361

grochu- mi tak się skojarzyło i postanowiłam dodać do zapiekanki......Na początku.. jak to u mnie czasem bywa...zrobiłam nie tak jak trzeba...potem zrobiły mi się kluski..ale tak to bywa jak się robi kilka rzeczy naraz..ale wszystko udało się naprawić i zapiekanka była pyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu(...)ugotować al dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę i lekko ją zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kalafiora, cały czas delikatnie mieszając, aby nie powstały kluski (najlepiej użyć do tego rózgi). Zagotować całość, dodać serek topiony, połowę startego żółtego sera i śmietanę. Przyprawić cukrem, solą, pieprzem, chili, ziołami i dosłownie odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze

Moje domowe kucharzenie
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 229

moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz

SMYKWKUCHNI
Aromatyczna grzybowa na dziś. 156

Ponuro strasznie... Postanowiłam rozgrzać się zupką grzybową z lanymi, serowymi kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybow a zupa z lanymi, serowymi kluskami. Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę

Miksturownik
Testowanie produktów Podravki 154

Podravka do testów. Odkąd pamiętam Vegeta była w naszym domu. Używaliśmy jej, ale z głową, nie sypaliśmy łyżkami, a jedynie podkreślaliśmy smak. Teraz używam jej znacznie rzadziej, ale kluski śląskie bez vegety to już nie to samo. Zaciekawiły mnie także nowe produkty: Vegeta Natur do sałatek i Vegeta Natur do twarożku & kefiru.  zawartość paczki VEGETA szybko(...)napiszę tylko, że moim zdaniem raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jak wiele wzmacnianych przypraw należy jej używać z głową. U mnie jej stosowanie najczęściej wygląda tak: "Dziurki" w kluskach śląskich wypełniam masłem i posypuję Vegetą. Wspomnienie dzieciństwa i niestety nie dam się przekonać do tego, by z tego rezygnować. Nowe, wolne od wzmacniaczy smaku przyprawy Podravki bardzo

Pasja Smaku
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 187

chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis 150 g boczku wędzonego (cieniutkie(...)zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi

Ala piecze i gotuje
Wiśniowy smak dzieciństwa. 208

zrobić dla niego podobną zupę By mógł chociaż na chwilę wspomnieniami znaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI. litr wody 2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 szklanki cukru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% szczypta cynamonu 2 kisiele wiśniowe 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli ew. odrobina wody(...)soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodac trochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałam ciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając je w garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłam do wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia, doprawiłam cynamonem (ew. dosypać cukru). Podałam na ciepło i zimno, jak kto wolał. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 225

cukierek; związałam nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła(...)małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 200

się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki(...)mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę", zyskując rombowaty kształt. Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami

W kuchni Karmel-itki
Kutia 183

z makiem . Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje podobnie jak pęczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Klusczanka , kluszczonka 455

albo żeby kiedykolwiek ktokolwiek nie został ugoszczony, nakarmiony, napojony. Babcia była osobą, która umiała z niczego przygotować pyszne jedzenie a jej umiejętność wiązania końca z końcem zdumiewała wszystkich. Kluski szare czy różnego rodzaju pyzy to była pozycja(...)menu, która pojawiała się przynajmniej kilka razy w miesiącu bo ziemniaki były bardzo tanie. Na szczęście wszyscy je lubili więc nie było problemu. A kiedy Babcia gotowała swoje pyszne kluski to w garnku pozostawała szara, bardzo zawiesista "woda" pełna kawałeczków i smaku ziemniaków. To właśnie podstawa klusczanki czyli takiej bida zupy, którą zajadałam się w dzieciństwie

Smaczna Pyza