kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się szwaby, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie
Trzeci talerzKluski leniwe to doskonały sposób na wykorzystanie białego sera. Zatem jeśli macie ochotę na kluski domowej roboty to zapraszam. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePuree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków. Składniki: 1kg dyni Hokkaido olej Wykonanie: 1. Sposób: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić(...)gładką masę. 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich
Szalona Kuchnia EwelinyWałek kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. We wrzątku gotujemy kluski ok. 4 minut, mieszając od czasu do czasu łyżką,aby kluski odkleiły się od dna garnka. Odcedzamy. Ugotowane kopytka smażymy na oliwie na złoty kolor. Usmażone kopytka łączymy z pokrojoną mozzarellą, pomidorkami oraz posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amieSałatka z arbuza z ubijanym kozim serem Wtorek: Lasagna w słoiku Środa: Kurczak coca-cola (świąteczny obiad, który dopiero zrobimy) Czwartek: Kurczak w sezamie i migdałach Piątek: Pijane kluski Pad kee mao Jak gotowaliśmy Tym razem wszystkie dania zrobiliśmy w niedzielę, ale na raty. Najpierw z samego rana, żeby nie używać piekarnika w ciągu dnia kiedy miał być(...)prosty przepis na bardzo dobre wegetariańskie danie, kremowe, pełen smaków. W ramach przygotowywania niedzielnego obiadu (a był niemiały, gdyż podejmowaliśmy gości i przy stole zasiadło osiem osób), usmażyliśmy pijane kluski. To jeden z tych super prostych, chinskich przepisów, który wymaga minimum czasu na przygotowanie (minut). Najwięcej trzeba go poświęcić na obranie krewetek z pancerzyków (możecie je zastąpić kurczakiem
Niedzielny kucharzKluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej(...)wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami. W moim garnku mieszczą się po 4 bułki. Każdą serię gotujemy na parze 8 minut. Podajemy z jogurtem lub śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z jagodami | Pampuchy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory, 3 papryki, na kluski: 1 jajko, mąka Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić(...)miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować
królestwo garówsól , pieprz do smaku 0,5 l świeżej kaczej krwi , zmieszanej z 3 łyżkami octu 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki , rozmieszana w 1/2 szklanki wody kluski : 1 jajko 1 łyżka mąki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka o pojemności 5 l , upychamy korpusy . Najlepiej je podzielić i ściągnąć nadmiar tłustej skóry z szyi . Zalewamy woda(...)odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką na gotujący się wywar . Następnie , krew mieszamy z mąką, wcześniej rozrobioną z wodą i przelewamy przez sitko , żeby uniknąć grudek lub skrzepów. Łączenie
Ogrodnik w podróżyŁyżką ucieramy składniki na gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 5 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem
Qchnia po prostusosem wiśniowym. Mięso z kaczki jest miękkie i soczyste. Idealnie smakuje podane z lekko wykwintnym sosem wiśniowym. Do tego dania możecie przygotować kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie . Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj
Ugotowaćmasłem/twarożkiem. Na ciepło świetnie nadaje się także na sniadanie. Składniki (4 porcje) -2 jajka -szklanka mąki pszennej -szczypta soli -1/4 szklanki mleka mleka do klusek -1 litr mleka (u nas zawsze świeze 2%) Przygotowanie Do miseczki wbić jajka, dodac mąkę, sól i mleko. Całość rozmieszać widelcem. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Mleko wlać do garnka(...)grubsze sito cały czas mieszając cieple mleko. Gdy całe ciasto przelejemy przez sito do gorącego mleka przegotować całośc jeszcze 5 minut. Pozostawić na ok. 10 minut by kluski się rozkleiły. Podawać na ciepło z kanapkami z dżemem i/lub masłem lub twarogiem. Świetnie pasuje także do drożdżówek na słodko. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 289,2 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchniazasadzie terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3 Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 125 g malin(...)dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski
R'n'G Kitchenz dodatkiem gniecionych truskawek...ale może jednak ktoś nie słyszał...? Ten przysmak musi być u mnie na stole koniec i kropka :D No to wcinamy przez trzy tygodnie kluski z truskawkami częściej niż kanapki..... Najlepsze są kluchy własnej roboty świeżo ugotowane i do tego świeżo zerwane truskawki. Niebo w gębie. Zbieram się do produkcji własnego makaronu
Pieprzyć z FantazjąGulasz wieprzowy ze schabu Idealny pomysł na pyszny obiad. Gulasz ze schabu możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ Składniki: ok. 0,5 kg schabu 2-3 ząbki(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam surówkę z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemZupa która można się zajadać. Jako miłośniczka klusek postanowiłam dodać je do szczawiowej. Z chipsami z boczku i jajkiem place lizać. Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy. Ja swój zebrałam na łące. Jest bardziej kwaskowy od szczawiu hodowlanego. 1 marchewka 2 garście szczawiu(...)przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem. Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty. Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję. Podaję z natką, jajkiem pokrojonym
wesoła kuchnia