kluski - 6146 przepisów (strona:111/410)

Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 141

bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu do potrawy chleba i odparowaniu części bulionu – solimy i pieprzymy gulasz do smaku. Nam ten gulasz z szynki najbardziej smakował podany z kluskami śląskimi , szczodrze posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki. Dobrze się odgrzewa i dobrze mrozi – jeśli nie macie ochoty zjadać na raz całego, pozostałe porcje mrozimy po całkowitym ostudzeniu. SKŁADNIKI(...)płaskie łyżki smalcu lub oleju 3 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 4-5 kulek jałowca 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki i kluski śląskie do podania   *Korzystam zamiennie z różnych kostek – Alce Nero, BIO Oaza, EkoWital, enerBio, albo na Natur Compagnie

Karo in the Kitchen
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis 116

Pyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem. Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi? Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa(...)Przełożyć masę na blat wysypany mąką i zagnieść twarde ciasto, uformować w kulkę. Ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub uszczykiwać palcami po kawałeczku formując nieduże kluski. Zacierki rozsypać na blacie oprószonym mąką i zostawić na chwilę, aby podeschły. Krok 3. W tym czasie w garnku zagotować 1 litr rosołu, wrzucić ziemniaki , marchew i związane

Moja Książka Kucharska
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 112

grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu nie doprawia się(...)pietruszki - zagotować. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą, pieprzem. Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych. Smacznego :) Pyszny sos pieczarkowy

Moja Książka Kucharska
Kiszona kapusta zasmażana 395

Kiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka

Kulinarne Przeboje
Kluski marchewkowe 78

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P Składniki 1 kg marchewek 300 g mąki ziemniaczanej (około) 1 łyżka masła 1 łyżka startego imbiru sól Przygotowanie Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach. Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy ciasto(...)Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 126

zrobienia i sycąca. Ponieważ uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby, zawsze jest ich u mnie pod dostatkiem. Zazwyczaj robię po prostu sos grzybowy, który jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna.   Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich(...)nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zobacz inne przepisy z grzybami: Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Sos Grzybowy Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa Tarta Ze Świeżymi Grzybami Gulasz Wołowy Z Grzybami Sos Grzybowy Z Makaronem I Kurczakiem Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Purée z dyni 105

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego(...)kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze roku zwłaszcza w USA. Dynia

Kuchcik gotuje
Kluseczki twarogowo kukurydziane z sosem borówkowym 112

formujemy małe kuleczki lub kluski. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kluseczki na wrzątek i gotujemy przez kilka minut. Dosłownie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wystarczą. Ciepłe kluski polewamy musem owocowym (zmiksowane borówki z jogurtem naturalnym

VioletoweKucharzenie
Gulasz wołowy z warzywami 140

konserwową. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i wsadzamy odkryte naczynie jeszcze na 30 min. Gotowe! Co do tego pasuje? Pajda świeżego chleba , pita, kasza, kuskus, kładzione kluski, kluski śląskie i tradycyjny ogórek kiszony. Post Gulasz wołowy z warzywami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Ziemniak- Joanna Jakubiuk, wszystko czego nie wiecie o ziemniakach- recenzja 119

się właśnie pomylicie bo znajdziecie w niej dużo cennych informacji o tym warzywie. Jak dobrze ugotować ziemniaki, jakie są ich odmiany, jaka odmiana ziemniaka nadaje się na kluski, sałatki. Historię ziemniaka,z czym go łączyć, ciemne strony ziemniaka, np: że źle przechowywany może być trujący. Proste testy jak rozpoznać odmiany ziemniaków. Jakich dodatków do nich użyć aby dobrze(...)sposoby Ziemniak.Sześćdziesiąt słonych i słodkich przepisów Podlasianki która mówi o sobie jestem aktywistką kulinarną, a o ziemniakach wie wszystko. Książka podzielona jest na 9 rozdziałów : Przekąski. Zupy Sałatki.Kluski Placki.Pierogi.Dania główne.  Dodatki. Na słodko. Bardzo zainspirowała mnie ta książka szczególnie dlatego że dostarczyła mi dużo cennych informacji o tym prostym warzywie ziemniaku.Choćby nawet

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami 272

Przepyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie.    Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego(...)rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody.   Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Kluski ziemniaczane z mięsem 127

Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem(...)gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny

R'n'G Kitchen
Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 108

kaczki pieczone smakuje podane z wszelakimi wyrobami z ziemniaków i warzywami, tj.: ziemniakami tłuczonymi, puree z dodatkiem śmietany, masła lub mleka, z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, kluskami “na szaro” czy chrupiącymi ziemniakami zasmażanymi na złoto; ziemniaki posypujemy świeżym koprem; z pierogami nafaszerowanymi jabłkami z cynamonem; z rozmaitymi kaszami, np. pęczak, gryczaną, perłową, jaglaną

Zasmakuj Kuchni
Torcik bezowy z bitą śmietaną 110

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik bezowy z bitą śmietaną Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu

Cztery Fajery