kluski - 6146 przepisów (strona:102/410)

Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem 59

fasoli zwiększa objętość dania. Zwiększa też jego walory zdrowotne i odżywcze a przy tym, nie umniejsza smaku. Warzywa strączkowe są źródłem pełnowartościowego białka. Dzisiaj zapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli(...)mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm. Potem kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Finalnie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka. Gotujemy je w partiach. Na końcu kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Artykuł Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Indie - Aloo Baingan, czyli ziemniaki z bakłażanem 51

miski z wodą i łyżeczką soli.  2) Na dużej patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie czosnek, imbir i osobno cebulę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tych na szare kluski). Na rozgrzany olej najpierw wrzucamy starty imbir z czosnkiem, a po kilkunastu sekundach cebulę. Podsmażamy kilkadziesiąt sekund, aż woda wyparuje.  3) Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy przez(...)minuty. Dodajemy przyprawy (poza solą i pieprzem) i jeszcze chwilkę dusimy, aż nasza mieszanka zgęstnieje (powinna być jednolita i trochę przypominać jak ciasto na kluski).  4) Ziemniaki i bakłażany odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię. Dokładnie mieszamy, żeby obtoczyć je w przyprawach. Chwilkę dusimy, następnie wlewamy wodę (do poziomu ziemniaków i bakłażanów, ale nie żeby były

Roślinożerni urlopowicze
Kluski leniwe 517

Kluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami to bardzo proste i smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. Z dodatkiem owoców, okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem z cynamonem, czy w najprostszej wersji, jak u mnie, polane stopionym masłem. I zawsze będzie smacznie. Polecam(...)wyrabiam krótko ręką. Masę przekładam na posypany mąką blat. Zagniatam w kulę, dzielę na części. Z każdej części formuję wałek, lekko go spłaszczam i nożykiem kroję ukośne kawałki. Gotowe kluski wrzucam partiami na lekko osolony wrzątek. Po wypłynięciu kluseczki gotuję na wolnym ogniu ok 2 minuty. Gotowe wyjmuję łyżką cedzakową i polewam świeżo stopionym masłem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki 86

zagościł u nas na stałe, często jako danie główne. Polecamy! Jeśli lubisz proste i tradycyjne potrawy, z pewnością zainteresujesz się również naszymi propozycjami na: pyszna prażucha ziemniaczana , doskonałe kluski stalowe , kluski – pierogi leniwe kładzione oraz klasyczna jak zawsze pyszna zalewajka . Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki Składniki: Na polewkę: maślanka: 750 ml woda

Kuchnia Na Wypasie
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 65

pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych klusek, na które już od dawna miałam ochotę i które My również może jeść. Przypomniał mi się schab gotowany w sosie własnym, który robiłam jakiś czas temu i pomyślałam(...)świeżego, na próbę tak naprawdę. Wy dajcie taki jaki macie pod ręką. Dodatki do obiadu? Ziemniaki, ryż, nawet makaron byłby dla mnie spoko. Tym razem wygrały jednak kluski kładzione. Od nie wiem ilu miesięcy zbieram się do napisania postu o nich. Myślałam, że w końcu zrobię porządne zdjęcie i go napiszę, ale byliśmy tak głodni, że zrobiłam zdjęcie

Kardamonovy
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 73

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy

Dorota Smakuje
Zasmażana kapusta kiszona 744

zarówno pieczonych, jak i duszonych. Natomiast dla wielbicieli golonek jest ona wręcz niezastąpionym dodatkiem. Zasmażana kapusta kiszona smakuje też z daniami rybnymi, a ja podaję ją również z szarymi kluskami. Z racji tego, że mam własną kiszoną kapustę to do tego przepisu sięgam bardzo często, a w szczególności w okresie zimowym. Dzięki temu wiem też, że nie jest(...)wody z gotującej się kapusty. Wymieszać i całość przelać do garnka z kapustą. Kapustę wymieszać, doprawić pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zasmażaną kapustę kiszoną podawać z szarymi kluskami, daniami rybnymi lub mięsnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zasmażana kapusta kiszona pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Karkówka duszona w sosie 81

karkówki wieprzowej w plastrach. Podstawowe, niezawodne przyprawy i dobrej jakości mięso.  Z czym podawać karkówkę duszoną w sosie?  Do takiej pysznej wieprzowiny pasują ziemniaki, kluski śląskie ( PRZEPIS na kluski ), kopytka, kasza a także makaron. Karkówka duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać

Dieta moja pasja
Przepyszne ziemniaki z wolnowaru Crock-pot 118

nasze danie i zamykamy pokrywę ustawiamy czas i sobie idziemy robić co innego. Tak, tak tu nie musisz nic mieszać, przekładać .. ewentualnie na końcu możesz coś dodać jak kluski, podgotowany makaron. Ważne w wolnowarze są tryby działania. Ja mam prosty wolnowar, nie lubię za dużo techniki w urządzeniach w których jej nie musimy mieć :) W wolnowarze są trzy(...)kilku dni zrobiłam : przepyszne ziemniaki z serkiem ( o ten przepis prosiliście w głosowaniu na Instagramie ) bułki z kulkami mięsnymi karczek przekładany słoniną i papryką chili con carne ale z kluskami wywar mięsny ( te przepisy też niedługo pojawią się na blogu, jak i kolejne z użyciem wolnowaru ) Rany tyle gotujesz .. ile ty za to zapłacisz. Takie pytanie na pewno

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 84

przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat(...)zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej. Dodawaj mąkę ziemniaczaną dopiero na etapie robienia wałeczków. My robimy to tak, że podsypujemy blat, wykładamy na niego kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Prosty gulasz wołowy 76

wyniku odgrzewania. Wręcz przeciwnie, z czasem jest on jeszcze głębszy. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula(...)razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami . Smacznego! Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Kluski ziemniaczane na mleku 57

Przepis na pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków. Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Składniki: mleko ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Trzemy ziemniaki na tarce, odciskamy sok przez ściereczkę. Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, wyrabiamy, lepimy kuleczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Odlewamy pół wody, dolewamy mleko i zagotowujemy. Autor przepisu(...)Małgorzata Walczak Artykuł Kluski ziemniaczane na mleku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szare kluski 1008

Zapraszam po przepis na super pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia szare kluski . Można je podać na kilka sprawdzonych sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie.  - tylko kilka tanich składników - bez potrzeby formowania klusek - do podania z wersji z mięsem lub z serem

AniaGotuje.pl
Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 88

wołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek(...)rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie *** *** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Faszerowane roladki z mielonej wołowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka 106

była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym(...)każdej części formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Odcedzone kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy gorące. Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz