kluski - 6146 przepisów (strona:102/410)

Kluski leniwe 524

Kluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami to bardzo proste i smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. Z dodatkiem owoców, okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem z cynamonem, czy w najprostszej wersji, jak u mnie, polane stopionym masłem. I zawsze będzie smacznie. Polecam(...)wyrabiam krótko ręką. Masę przekładam na posypany mąką blat. Zagniatam w kulę, dzielę na części. Z każdej części formuję wałek, lekko go spłaszczam i nożykiem kroję ukośne kawałki. Gotowe kluski wrzucam partiami na lekko osolony wrzątek. Po wypłynięciu kluseczki gotuję na wolnym ogniu ok 2 minuty. Gotowe wyjmuję łyżką cedzakową i polewam świeżo stopionym masłem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki 93

zagościł u nas na stałe, często jako danie główne. Polecamy! Jeśli lubisz proste i tradycyjne potrawy, z pewnością zainteresujesz się również naszymi propozycjami na: pyszna prażucha ziemniaczana , doskonałe kluski stalowe , kluski – pierogi leniwe kładzione oraz klasyczna jak zawsze pyszna zalewajka . Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki Składniki: Na polewkę: maślanka: 750 ml woda

Kuchnia Na Wypasie
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 70

pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych klusek, na które już od dawna miałam ochotę i które My również może jeść. Przypomniał mi się schab gotowany w sosie własnym, który robiłam jakiś czas temu i pomyślałam(...)świeżego, na próbę tak naprawdę. Wy dajcie taki jaki macie pod ręką. Dodatki do obiadu? Ziemniaki, ryż, nawet makaron byłby dla mnie spoko. Tym razem wygrały jednak kluski kładzione. Od nie wiem ilu miesięcy zbieram się do napisania postu o nich. Myślałam, że w końcu zrobię porządne zdjęcie i go napiszę, ale byliśmy tak głodni, że zrobiłam zdjęcie

Kardamonovy
Kopytka z batatów dla dzieci – przepis 88

Kopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy

Dorota Smakuje
Zasmażana kapusta kiszona 755

zarówno pieczonych, jak i duszonych. Natomiast dla wielbicieli golonek jest ona wręcz niezastąpionym dodatkiem. Zasmażana kapusta kiszona smakuje też z daniami rybnymi, a ja podaję ją również z szarymi kluskami. Z racji tego, że mam własną kiszoną kapustę to do tego przepisu sięgam bardzo często, a w szczególności w okresie zimowym. Dzięki temu wiem też, że nie jest(...)wody z gotującej się kapusty. Wymieszać i całość przelać do garnka z kapustą. Kapustę wymieszać, doprawić pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zasmażaną kapustę kiszoną podawać z szarymi kluskami, daniami rybnymi lub mięsnymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zasmażana kapusta kiszona pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Karkówka duszona w sosie 88

karkówki wieprzowej w plastrach. Podstawowe, niezawodne przyprawy i dobrej jakości mięso.  Z czym podawać karkówkę duszoną w sosie?  Do takiej pysznej wieprzowiny pasują ziemniaki, kluski śląskie ( PRZEPIS na kluski ), kopytka, kasza a także makaron. Karkówka duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać

Dieta moja pasja
Przepyszne ziemniaki z wolnowaru Crock-pot 133

nasze danie i zamykamy pokrywę ustawiamy czas i sobie idziemy robić co innego. Tak, tak tu nie musisz nic mieszać, przekładać .. ewentualnie na końcu możesz coś dodać jak kluski, podgotowany makaron. Ważne w wolnowarze są tryby działania. Ja mam prosty wolnowar, nie lubię za dużo techniki w urządzeniach w których jej nie musimy mieć :) W wolnowarze są trzy(...)kilku dni zrobiłam : przepyszne ziemniaki z serkiem ( o ten przepis prosiliście w głosowaniu na Instagramie ) bułki z kulkami mięsnymi karczek przekładany słoniną i papryką chili con carne ale z kluskami wywar mięsny ( te przepisy też niedługo pojawią się na blogu, jak i kolejne z użyciem wolnowaru ) Rany tyle gotujesz .. ile ty za to zapłacisz. Takie pytanie na pewno

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 97

przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat(...)zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej. Dodawaj mąkę ziemniaczaną dopiero na etapie robienia wałeczków. My robimy to tak, że podsypujemy blat, wykładamy na niego kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Prosty gulasz wołowy 88

wyniku odgrzewania. Wręcz przeciwnie, z czasem jest on jeszcze głębszy. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula(...)razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami . Smacznego! Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Kluski ziemniaczane na mleku 62

Przepis na pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków. Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Składniki: mleko ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Trzemy ziemniaki na tarce, odciskamy sok przez ściereczkę. Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, wyrabiamy, lepimy kuleczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Odlewamy pół wody, dolewamy mleko i zagotowujemy. Autor przepisu(...)Małgorzata Walczak Artykuł Kluski ziemniaczane na mleku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szare kluski 1018

Zapraszam po przepis na super pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia szare kluski . Można je podać na kilka sprawdzonych sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie.  - tylko kilka tanich składników - bez potrzeby formowania klusek - do podania z wersji z mięsem lub z serem

AniaGotuje.pl
Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 92

wołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek(...)rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie *** *** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Faszerowane roladki z mielonej wołowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka 112

była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym(...)każdej części formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Odcedzone kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy gorące. Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Kluski na parze z nadzieniem makowo-pomarańczowym 53

Drożdżówki z makiem należą do moich ulubionych wypieków, więc postanowiłam taki dodatek wykorzystać także w drożdżowych kluskach na parze. Domowa masa makowo-pomarańczowa sama w sobie jest przepyszna, a zamknięta w delikatnym i puszystym cieście to coś wspaniałego. Gotowe pampuchy podałam z kwaśną śmietaną i powidłami korzennymi. Polecam :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek(...)około 30 minut). Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy masą makowo-pomarańczową. Każdą serię gotujemy na parze 10 minut. Podajemy np. z powidłami śliwkowymi i śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z nadzieniem makowo-pomarańczowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Gnocchi z kozim serem 64

jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi(...)przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. W międzyczasie, w garnku lekko podgrzewamy jogurt, dodajemy ser kozi, natkę, sól, dokładnie mieszamy. Gnocchi polewamy sosem, posypujemy jeszcze trochę natką i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (u mnie kolorowy), można

Kardamonovy