kluski - 6146 przepisów (strona:105/410)

Kluchy pszenne na wodzie gazowanej z okrasą i twarogiem 83

jednolite gęste ciasto, w garnku zagotowujemy wodę, solimy, gdy woda się zagotuje łyżkę zamaczamy w wodzie a następnie nabieramy nią małe porcje ciasta i wykładamy na wodę zamaczając łyżkę. Kluski gotujemy partiami ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu, ugotowane kluski wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na półmisek/talerz

Blog kulinarny S9.PL
Knedle ze śliwkami-twarogowe 66

taka jasna i oczywista jakby się wydawało. Mówi się, że ich kolebką były Czechy lub Austria, ale wertując różne źródła, można doszukać się początku knedla w kuchni włoskiej. To kluski znanej jako włoskie gnocchi dały początek dzisiejszym knedlom, Austriacy na bazie gnocchi stworzyli wiele przeróżnych przepisów na knoepfles, knefles, knepfles… Przepis tak ewaluował aż doszedł do dobrze(...)nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso. Dziś przepis na typowo jesienne knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Bardzo szybki przepis i jak przy przepisach, do których potrzebne

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z makaronem 66

kosteczkę 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kwaśnej, można dodać jej więcej 2 łyżki natki piertuszki drobno siekana 3 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę Składniki na lane kluski 1 średnie jajko 100 g mąki pszennej 70 ml wody 1/2 łyżeczki soli Instructions Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 60 minut. Następnie wyjąć je z wody(...)zupy i szybko wymieszać, a następnie dolać do zupy znów wymieszać i wyłączyć zupę.  Zupę podajemy z  lanymi kluseczkami lub  makaronem i natką pietruszki. Przygotowanie lanych klusek Do miski dodać jajko , wodę , wymieszać następnie dodać mąkę i szczyptę soli , całość wymieszać na gładkie gęste ciasto, w razie potrzeby dolejcie więcej wody lub dosypcie odrobinę mąki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z kaszy manny na kefirze 85

Kaszę manną używam w swojej kuchni bardzo często. Stosuję ją do ciast i deserów, jak również robię z niej różne kluski, knedle czy placki. Dodaję ją także do zup i sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Na moim blogu jest nawet cała zakładka z przepisami z kaszy manny, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś kolejny przepis(...)kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki

Waniliowe Improwizacje
Kluski kładzione z płatków owsianych z sosem truskawkowym 90

Dużo klusek już w życiu zrobiłam a takich owsianych jeszcze nie i nadszedł czas i takie spróbować zrobić. Są pyszne, lekko klejące w smaku a z dodatkiem truskawek są idealne. Znakomicie będą również smakowały na wytrawnie np. z sosem grzybowym. Lubicie płatki owsiane? to będą znakomite. Kluski z truskawkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem szparagowy z zielonymi kluseczkami 125

sól i mieszam. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaję jeszcze wody. Kluseczki robiłam przez specjalna praskę i moje ciasto może być lejące. W garnku zagotowuję litr wody i przecieram kluski. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z kluskami, oliwą czosnkową, płatkami chili i natką, i szparagi

wesoła kuchnia
pyszna zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem... 140

przyprawa w płynie   VEGETA NATUR   "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, śmietana 200 gram sól 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M" lane kluski: 2 jajka "M", mąka pszenna 3/4 szklanki, woda 1/2-3/4 szklanki Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut(...)wodę, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw   - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu. Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy

W Mojej Kuchni Lubię
Pesto z liści rzodkiewki 80

mnie do tego siostra i całe szczęście, bo dzisiaj to ja, mogę Ciebie zainspirować 😅 Do czego można je użyć? Ja ostatnio zrobiłem makaron, ale idealnie będzie pasowało również do klusek takich jak kopytka z batatów czy kopytka z buraków . Można pesto również rozsmarować na chlebie, dodać pomidora lub inny ulubiony dodatek i… pałaszować! Słów kilka o przepisie(...)płatki drożdżowe. Jeśli je masz, to koniecznie dodaj, ale jeśli nie, to nie martw się, pesto i tak wyjdzie smakowite. Dodaj wodę, jeśli chcesz używać pesto do makaronu lub klusek. Będzie łatwiej je rozprowadzić. Jeśli natomiast ma ono być smarowne, to zrezygnuj z dodawania wody. Pamiętaj, żeby liście dobrze umyć. W końcu nie chcesz mieć piachu i ziemi

Blendman
Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym. 71

dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 100

Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Składniki: 3 łyżki oleju 600g szynki

Kuchnia w czekoladzie
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 94

sama. Jako, że zapasy makaronów orkiszowych i kamutowych mam już na wykończeniu, tak więc przygotowanie go stało się u mnie jakoby koniecznością.... Choć mogłam się poratować na szybko lanymi kluskami, to moje dziecię na kluski nie reaguje tak entuzjastycznie jak na makaron. Tak więc mama zakasała rękawy i ukręciła domowy makaron. Zwiększyłam ilości i uprościłam mój

Smaczne Zdrowe
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 86

myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także na  Litwie  czy Białorusi. Tyle(...)naszą wschodnią granicą kluski te często najpierw opieka się, a potem gotuje. A w Polsce od razu lądują w garnku z wrzątkiem, a potem są ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam

smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 64

myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi. Robi się je z ugotowanych, zmielonych lub utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki. Ciasto następnie wałkuje się i kroi na podłużne kluski i gotuje w osolonym wrzątku. To ważny element kulinarnej tożsamości polskiej. Ale podobne kluseczki spotkamy w różnych odmianach i kształtach także na  Litwie  czy Białorusi. Tyle(...)naszą wschodnią granicą kluski te często najpierw opieka się, a potem gotuje. A w Polsce od razu lądują w garnku z wrzątkiem, a potem są ewentualnie odgrzewane na patelni. Kiedy zatęsknię za polskim smakiem z dzieciństwa, sięgam do starego zeszytu z ręcznie zanotowanymi recepturami, który mam po mojej babci, po przepis na domowe kopytka. Kiedy je przygotowuję, przypominam

smakowitehistorie.com
Mąka gryczana 75

dań z niej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się(...)mąka wchłonie całą wodę, naczynie nakryć i wstawić do piekarnika lub odstawić na chwilę na brzeg płyty, by ciasto doszło. Łyżką zwilżoną w tłuszczu wykładać ciasto w formie klusek na talerze, polać roztopioną słoniną lub masłem. Bezglutenowy chleb gryczany Przepis 100g mąka gryczana 25g skrobia ziemniaczana 2 łyżki siemię lniane 1/2 łyżeczki soli 120ml wody 2 łyżeczki cukru

SmartBake.pl