moim rodzinnym domu nie jadło się klusek z makiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu(...)szczelnie zamkniętym naczyniu. Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco. Czy w Waszych domach jada się makiełki? A może kluski z makiem lub makówki
Codzienna kuchnia niecodziennawyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody, mieszaj żeby nie przykleiły się do dna gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj około 2 minut Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujestarannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski – powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je „na prosto”, gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego
Zasmakuj Kuchnifont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3 Składniki 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 300 g boczku wędzonego 2 cebule(...)Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków). Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości. Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchentylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie(...)ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią
Cooking for Emilymielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki mogą zabrać mniej lub więcej, sami ocenicie ile jej dodać podczas wyrabiania). 2. Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej(...)podłużne walce. Spłaszczamy nożem i tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę. 3. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak. 4. Na dużej patelni lub w rondlu smażymy na złoty kolor
Apetyczna babeczkaOdstawić. Do ostudzonych ziemniaków dodać jajka, 2 łyżki oleju, sól (pół płaskiej łyżeczki) oraz mąkę i wyrobić nieklejące do rąk ciasto. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką(...)blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć podgrzane: boczek z cebulą, pomidorami i dynią
Czerwień i błękitZostały mi całkiem ładne, gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Chciałam je zwyczajnie podsmażyć na oleju, ale coś mnie podkusiło, by zrobić kluski z wrzątku :-) Chyba zobaczyłam praskę do ziemniaków w szufladzie i nie mogłam się powstrzymać. Chwilę podumałam.. ale tylko chwilę, ponieważ miałam dosłownie 30 minut na zrobienie ciepłego posiłku dla moich Dzieci, które wracały już(...)mogą zjeść nawet maluszki. Można pominąć dodatek soli i pieprzu w przepisie. Łączny czas przygotowywania: około 30 minut Ilość porcji: śmiało dla 4 osób Składniki na kluski: • 500 g ugotowanych ziemniaków • 4 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • szczypta soli Składniki na sos pomidorowy: • 400 g krojonych pomidorków bez skórki z puszki
AniaGotuje.plDawniej nie przepadałam za tymi kluskami, ale jak wiadomo smaki(...)wiekiem lubią się zmieniać i teraz często je przyrządzam. Zazwyczaj wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia. Nic się nie marnuje, a obiad w odświeżonej wersji smakuje wspaniale. Podobno prawdziwe kluski są bez jajek i z dodatkiem surowych ziemniaków. Ja nie pochodzę z tamtych stron i robię właśnie w ten sposób. SKŁADNIKI: Ugotowane dobrze ubite lub przeciśnięte przez
Pani na deserKopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs(...)soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości. W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch
Zrób to smacznieZostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek podałam kluski i buraczki . składniki: 1,2 kg karkówki 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki 1 duża cebula sól,pieprz 2 listki laurowe 750 ml gorącej wody(...)ilości wody rozmieszać mąkę i wlać do wywaru w którym dusiły się roladki. Zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku. Do sosu ponownie włożyć roladki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami
Monia miesza i gotujerazem dla Was przygotowałam! Na moim kanale Youtube czeka na Was zupełnie nowy przepis, na nietypowe i oryginalne kopytka. Zamiast rozgotowanych ziemniaków, do przygotowania tych pysznych klusek użyłam bobu, a białą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą. Zielone kopytka podałam z masełkiem szałwiowym i delikatną ricottą. Tym razem postanowiłam nieco odczarować ziemniaczane kluski i pokazać Wam, że kopytka wcale
DietologZupa pieczarkowa z makaronem lane kluski Jedna z moich ulubionych zup, aromatyczna, treściwa i bardzo smaczna. Nie wszyscy lubią bo nie wszyscy przepadają za pieczarkami, u mnie w domu rodzinnym zupy pieczarkowej się nie robiło, gdyż tylko dwie osoby były jej miłośnikami, ale pamiętam jak jeździłam do babci i ona robiła pyszną zupę pieczarkową, co prawda(...)selera pęczek koperku 2 cebule 500 ml śmietany kremówki 2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk dodatkowo: ugotowany makaron lane kluski Wykonanie: 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki lub jak kto woli kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. 2. Pieczarki smażymy i dopiero kiedy
Mój pomysł naliście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich(...)opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek
Poezja smaku