Dawno nie robiłam kopytek i postanowiłam zrobić ich włoską odmianę tzn. gnocchi. Istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, do tych ziemniaczanych dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc(...)kopytka. Pociąć ostrym nożem na kawałki o długości około 1,5 - 2 cm. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Odłożyć każdą kluskę na wysypaną mąką stolnicę, ponieważ mogą się posklejać. Gotować partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać
Zakątek rozkoszy kulinarnychrosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach) i podlewamy rosołem do miękkości kluchy marchewkę(...)rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony
Kuchnia Beatygulasz ze schabu Prosty gulasz ze schabu - przepis ten jest prosty i nie wymaga wiele pracy. Będzie idealny na rodzinny obiad z prostych, tradycyjnych składników. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą. Jak zrobić gulasz ze schabu na szybko? Przepis na gulasz ze schabu nie wymaga długich przygotowań. Mięso należy tylko pokroić, doprawić, obsmażyć i dusić(...)skrobią rozmieszaną z wodą - mieszankę wlewać stopniowo, mieszając i kontrolując gęstość sosu. Zapewne nie użyjemy całej mieszanki. Posypać natką pietruszki. Gulasz ze schabu świetnie smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi, surówkami, buraczkami i innymi dodatkami. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchniminut, ale czas duszenia zależy od grubości plastrów mięsa. Tradycyjne zrazy z karkówki w sosie własnym Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą bardzo dobrze smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Pasują do nich różne surówki, buraczki lub kapusta na ciepło. Obiad z karkówki wieprzowej Przepisy na obiad z karkówki cieszą się duża popularnością na mojej stronie(...)smaku. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą - dodawać mieszankę stopniowo, mieszając sos (zapewne nie wykorzystamy całej mieszanki). Roladki z karkówki w sosie własnym dobrze smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchnitylko zalać wodą lub rosołem, zagęścić i opcjonalnie zabielić śmietanką. Bitki z indyka w sosie własnym Sznycle z indyka duszone w sosie świetnie smakują z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Podajcie je z ulubioną surówką, buraczkami lub warzywami na parze. Sznycle z indyka - przepis na obiad Filet z indyka w sosie własnym to jeden z wielu(...)szklanki wody - mieszankę wlewamy stopniowo, mieszajć sos i kontrolując jego gęstość, zapewne nie wykorzystamy całości mieszanki. Opcjonalnie posypać natką. Sznycle z indyka w sosie własnym świetnie smakują z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą oraz surówkami. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchninacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto - Meto Przepisynacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto Meto Przepisygulasz z udek Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodzinki. Bazą jest mięso z udek, które możemy kupić już oddzielone od kości. Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Składniki: 0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula kilka pieczarek(...)mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej sos będzie szklisty *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kaszą albo kluskami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Blog z Apetytempysznych posiłków, na które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu. Składniki : pęczek szparagów (500 g) 4 grzyby suszone słoik (300 ml) przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego estragonu 50 g kostki lub krajanki sojowej sól pieprz olej(...)szklanki wody oraz kostkę sojową. Gdy szparagi zmiękną, dodać przecier pomidorowy i suszony estragon. Gotować, aż kostka sojowa zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą, ryżem, kluskami śląskimi , gnocchi lub kopytkami . ----- Podobne: wegańskie zrazy zawijane ciecierzyca ze szparagami
Weekendy w domu i ogrodzienacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto Meto Przepisynacisk na zdrowe odżywianie i świąteczną atmosferę. Ta innowacyjna odsłona wigilijnego menu wykorzystuje naturalne składniki i eliminuje nadmiar cukru i węglowodanów. Tradycyjne potrawy, takie jak karp w galarecie czy kluski śląskie, są zastępowane przez kreatywne alternatywy, jak sałatka z wędzonym łososiem czy kluski z cukinii. W zamiast tradycyjnego makowca czy pierników, Keto ciasta na święta oferują
Keto - Meto Przepisyskarmelizuj cukier, dodaj sok z pomarańczy i brandy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Upieczoną kaczkę podawaj pokrojoną, polaną sosem pomarańczowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami i kluskami. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym Składniki : 4 piersi z kurczaka 100 ml miodu 50 ml musztardy Sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy(...)Dodaj z powrotem mięso, przykryj i dus na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękki i soczyste. Serwowanie: Sarninę w sosie borowikowym podawaj z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą dla pełni doznań smakowych. Danie to, dzięki swojej głębi smakowej i eleganckiej prezentacji, jest idealne na wykwintny obiad lub kolację, kiedy chcesz zaimponować swoim
sierotka maRysia w kuchniZiemniaki i ser mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kluski (przypominające śląskie, tylko bez zagłębienia). Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojony(...)kostkę boczek, posiekaną cebulę, dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula stanie się szklista. Do smaku doprawiamy solą. Kluski podajemy polane przygotowaną omastą z boczku i cebuli
R'n'G Kitchenszpinaku. Gnocchi dodajemy na sam koniec, żeby się tylko zagrzały a mąka, która je otacza delikatnie zagęszcza cały sos, sprawiając że danie jest kremowe i bardzo satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :) Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 250 g pieczarek
Smaczny zeszyt