Knedle ze śliwką to najbardziej lubiane przez nas kluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy(...)wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek - nie wkładać zbyt dużo, bo nasze kluchy troszkę podrosną podczas gotowania. Gotować je na małej mocy palnika, tak by woda tylko delikatnie bulgotała. Kluski wyjmujemy po 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając
Poezja Smaków - blog kulinarnyzjadłam ze smakiem.:) Było naprawdę bardzo smaczne. Można podać również z sosem pieczarkowym lub gulaszem, albo polane masełkiem tak jak w moim przepisie. Na moim blogu znajdziecie również kluski ze szpinakiem i białym serem , które również Wam polecam. Składniki 1 kg ziemniaków 400 g mrożonego szpinaku 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 duży ząbek czosnku(...)dodać posiekany drobno czosnek i wymieszać. Całość dodać do ziemniaków, wbić jajka, wsypać mąkę i zagnieść. Formować kulki dowolnej wielkości. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek kluski. Zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Podawać polane roztopionym masłem. knedle szpinakowe
O kuchni z uczuciemDelikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki. Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką. Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate ". Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz. Nie hartować. Polać roztopionym masłem. Posypać(...)cynamonem wg uznania. Dla jaroszów jak znalazł :) Smacznego ! Zapomniałabym ! Została mi jedna porcja i odgrzałam ją na roztopionym maśle, w którym rozpuściłam brązowy cukier. Powstał lekki karmel. Kluski były bardzo delikatnie obsmażone i otoczone karmelem co nadało im ciekawej chrupkości
Jemy PijemyJest to fajna alternatywa dla tradycyjnych kopytek z sera białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >> SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka ¾ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej trochę mąki ryżowej do posypania stołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać(...)dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać romby, czyli nożem po skosie i układać na desce/ talerzu. Do gotującej się wody, wrzucać pojedynczo kluski i gotować je ok. 2-3 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię. PROPOZYCJA PODANIA NA SŁODKO: OPCJA 1:Roztopione masło, cukier brązowy/ miód, cynamon i posiekane orzechy włoskie. OPCJA
Calzonella.comardzo szybkie i proste w wykonaniu Kluski Śląskie. Ja lubie je podawać z sosem mięsnym albo pieczarkowym. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 KG Ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obieram, gotuję, studzę a następnie mielę. Dzielę na 4 części(...)częśc wyjmuję. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wszystko ze sobą łączę a następnie doprawiam do smaku. Formuję kulki i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam na gotującą i osoloną wodę. Gotuję po wypłynięciu ok 3 minut. Podaję z sosem
Gotowanie Patkiciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość. Podawać do zup, dań warzywnych, mięsnych. Podałam z kaczką teriyaki. zastawa
królestwo garówKażdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie(...)cepeliny i gotować na bardzo małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli ugotujecie na zbyt dużym ogniu, kluski mogą się porozpadać. Cepeliny wyjąć łyżką cedzakową i polać podsmażonym boczkiem z cebulką. Smacznego
na moim stole...łyżki i wkładamy do wrzątku.Tak postępujemy, aż wykorzystamy całe ciasto. Kluski gotujemy około 5-7 minut w zależności od ich wielkości. Po ugotowaniu nasze kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masełkiem, sosem lub jako dodatek do zupy
magiczna kuchnia KasiKluski z batatów, z bananem, tahini i syropem klonowym walentynki dziwne, święto, lekko (bardzo) komercyjne, ale w pewien sposób z pewnym urokiem, ciekawie jest kiedy się czasami patrzy na pomysły innych, na chłopaka z pękiem latających baloników nad jego głową, czy inne, ja trochę nie "zwyczajnie" bo wczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie(...)siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić
More food, love and dreamsSmaczne i szybkie do przygotowania kluski leniwe z białym serem i ziemniakami , uwielbiam polane masłem i bułką tartą w wersji na słodko . Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli mąka do podsypania olej Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy(...)dodajemy jajka,mąkę,szczyptę soli i zagniatamy .Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki,za pomocą noża kroimy małe kluseczki.Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju
Bajeczna KuchniaKlusek leniwych nie jadłam całe wieki, a pamiętam że gdy byłam dzieckiem pojawiały się na stole bardzo często, jako szybki i tani obiad. Nieco później moja mama opracowała wersje leniwych z jakiegoś serka kremowego, ale muszę ją o to jeszcze podpytać. Kojarzę, że te kluseczki były jeszcze lepsze, bardziej puszyste i lekkie. Dziś jednak przygotowałam tradycyjne leniwe(...)kroić ostrym nożem pod kątem na centymetrowe kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucać porcjami (nie za dużo na raz, bo kluseczki rosną) na gotującą się wodę, lekko posoloną. Gdy kluski wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut, tak aby po przekrojeniu nie było widać śladów mąki (białych grudek). Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć i natychmiast podawać z niewielką ilością masła, posypane
Codzienne Gotowaniepomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone(...)gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości
Eli Gotowaniepomidorowy, wodę, przyprawę w płynie, dodać cebulę z patelni, mielone kotlety i gotować na małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego(...)podsypując odrobiną mąki, kroić na 1 - 1, 5 cm kawałki, partiami gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, wyjmować cedzakiem jak tylko wypłyną na powierzchnię podać porcję klusek z sosem, mielonym, posypać startym parmezanem,natką pietruszki - danie jest syte, smaczne i dobrze smakuje...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaJeżeli zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu to mam dla Was smaczną propozycję.Oczywiście możecie również ugotować dzisiaj ziemniaki aby zrobić to przepyszne danie. Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady(...)dodać jajka oraz odłożone ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty. Smacznego
Krakowskie smaki Ani