kluski - 6146 przepisów (strona:95/410)

Prosty gulasz wołowy 76

wyniku odgrzewania. Wręcz przeciwnie, z czasem jest on jeszcze głębszy. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula(...)razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu. Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami . Smacznego! Artykuł Prosty gulasz wołowy pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Kluski ziemniaczane na mleku 57

Przepis na pyszne, tradycyjne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków. Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Składniki: mleko ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Trzemy ziemniaki na tarce, odciskamy sok przez ściereczkę. Do masy dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, wyrabiamy, lepimy kuleczki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą półmiękkie. Odlewamy pół wody, dolewamy mleko i zagotowujemy. Autor przepisu(...)Małgorzata Walczak Artykuł Kluski ziemniaczane na mleku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szare kluski 1008

Zapraszam po przepis na super pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia szare kluski . Można je podać na kilka sprawdzonych sposobów i w każdej wersji smakują rewelacyjnie.  - tylko kilka tanich składników - bez potrzeby formowania klusek - do podania z wersji z mięsem lub z serem

AniaGotuje.pl
Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 88

wołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek(...)rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie *** *** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Faszerowane roladki z mielonej wołowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka 106

była wpływami polskimi, słowackimi i węgierskimi. Z tego też powodu wiele takich samych lub podobnych dań występuje w kuchniach tych krajów, choć regionalnie noszącą inne nazwy. Haluszkami Łemkowie nazywali kluski, głównie te, przyrządzone z mąki pszennej i z ziemniaków. Haluszky - paluszky to kluseczki z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i soli. Podawano je z roztopionym(...)każdej części formujemy wałek o grubości 2-3 cm. Każdy wałek lekko rozpłaszczamy ręką i odkrawamy kluseczki szerokości palca. Gotujemy je na wolnym ogniu w posolonym wrzątku. Po wypłynięciu klusków do wierzchu gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Odcedzone kluseczki polewamy roztopionym masłem i posypujemy białym serem. Podajemy gorące. Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka Haluszky - paluszky – kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Kluski na parze z nadzieniem makowo-pomarańczowym 50

Drożdżówki z makiem należą do moich ulubionych wypieków, więc postanowiłam taki dodatek wykorzystać także w drożdżowych kluskach na parze. Domowa masa makowo-pomarańczowa sama w sobie jest przepyszna, a zamknięta w delikatnym i puszystym cieście to coś wspaniałego. Gotowe pampuchy podałam z kwaśną śmietaną i powidłami korzennymi. Polecam :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek(...)około 30 minut). Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy masą makowo-pomarańczową. Każdą serię gotujemy na parze 10 minut. Podajemy np. z powidłami śliwkowymi i śmietaną. Smacznego :) Artykuł Kluski na parze z nadzieniem makowo-pomarańczowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Gnocchi z kozim serem 56

jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi(...)przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. W międzyczasie, w garnku lekko podgrzewamy jogurt, dodajemy ser kozi, natkę, sól, dokładnie mieszamy. Gnocchi polewamy sosem, posypujemy jeszcze trochę natką i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (u mnie kolorowy), można

Kardamonovy
Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem 42

jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi(...)przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szynkę parmeńską kroimy w mniejsze kawałki i chwilę smażymy. Dorzucamy do tego gnocchi, doprawiamy solą, rumienimy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i świeżo

Kardamonovy
Kostki z kaszy manny do zup 46

Parę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana

Kardamonovy
Kopytka 79

klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało się, że ona również(...)być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluski. Z ciasta formujemy długi wałek, który lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Kardamonovy
Sos pieczarkowy 53

początku miałam w planie zrobić go do placków z kiszonej kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego(...)wiecie. Jeżeli nie chcecie się bawić w żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie . Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty

Kardamonovy
Gnocchi z tapenadą 58

mąki blat, niż pakować więcej mąki w samo ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o grubości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi, żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze(...)gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gnocchi mieszamy z tapenadą, posypujemy serem. Artykuł Gnocchi z tapenadą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kluski śląskie 47

Kluski śląskie z pieczoną łopatką wieprzową i sałatką z pomidorów i ogórków z zieloną cebulką. Składniki oraz sposób przygotowania: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wsypać mąkę kartoflaną i wymieszać. Formować kulki lekko przygniatając i w środku zrobić dziurkę. Wrzucać partiami do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia 3 min. Łopatkę przesmażyłam z cebulką(...)doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką mieloną i przyprawą do mięsa. Podlewałam co jakiś czas wodą i gotowałam do miękkości. Na koniec zrobiłam zaklepkę. Autor przepisu: Kasia Oczadły Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Knedle nadziane całymi owocami 58

sezonie na truskawki zajadam je w porze obiadu, jednak niekiedy zimą nachodzi mnie ochota na podobne danie – wtedy przygotowuje je z mrożonymi truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ziemniaczane kluski z całymi owocami w środku 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie(...)ilością cukru. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ziemniaczane kluski z ca\u0142ymi owocami w \u015brodku","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/12\/knedle-z-owocami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/12\/knedle-z-owocami-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/12\/knedle-z-owocami-500x375.jpg

ProstePesto.pl
Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem 72

Kluski z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
12 potraw na Wigilię 76

galarecie Śledzie w oleju z cebulką Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem Poniżej znajdziecie linki do moich przepisów na poszczególne dania, wypróbowane od lat, przygotowane przez tysiące czytelników mojego bloga i zawsze(...)miękki piernik Pierniczki Zobacz też przepis na lukier królewski oraz poradnik lukrowania pierników! Tort piernikowy Sernik piernikowy Domek z piernika W tym przepisie znajdziesz też wzór do wycięcia! 12. KLUSKI Z MAKIEM, KUTIA LUB INNE CISTO Z MAKIEM Makowiec Wieniec makowy Ciasto serowo-makowe Makowiec na biszkopcie Ciasteczka z makiem NA 5-7 DNI PRZED WIGILIĄ Upiecz

nietylkopasta.pl