kluski - 6146 przepisów (strona:124/410)

Cepeliny z serem 67

ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką kawałki ciasta, spłaszczam na dłoni i nakładam łyżeczkę twarogu. Zawijam w kulę chowając dokładnie farsz, następnie formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek i gotuję na średnim ogniu (od momentu wypłynięcia

Zasmakuj Kuchni
Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 101

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim , kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, piękne i pyszne zielone kluski z lekkim aromatem czosnku. 1,3 kg obranych ziemniaków mączystych, 80 g czosnku niedźwiedziego, 2 jajka, 440 g mąki pszennej, sól, Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć

królestwo garów
Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem 71

Kluseczki serowe z masłem i cynamonem, delikatne w smaku i idealne dla dzieci. Prostota ich wykonania kusi, by je robić często. Artykuł Kluseczki serowe kładzione z

Pieprzyć z Fantazją
Knedle z brzoskwiniami 73

Stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli z brzoskwiniami, należy gotować przez około 7 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach. Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać drobno pokrojonymi brzoskwiniami.   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Królik w sosie własnym 114

Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól

magiczna kuchnia Kasi
Jak wykorzystać ziemniaczane puree? 115

kawałków. Z każdego kawałka uformuj rulon. Pokrój na małe kawałeczki – gnocchi. Zagotuj wodę z solą. Wrzucaj gnocchi do gotującej się wody i gotuj tak długo aż wszystkie kluski wypłyną pod wierzch. Wyjmij gnocchi łyżką cedzakową na talerz. Jeśli chcesz żeby gnocchi ostygły i nie przywarły do talerza opłukaj talerz zimna wodą. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj liście

codojedzenia
Gulasz z piersi kurczaka 81

Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię to”. The post Gulasz z piersi kurczaka appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Gnocchi z sosem mięsno-pomidorowym 100

Pomysł na pyszne, ekspresowe, włoskie danie, jako alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Polecam zastąpić makaron kluskami gnocchi, a uzyskacie zupełnie nowy, świeży i pyszny obiad. Jedzenie to zabawa, to łączenie różnych smaków i różnych produktów. A jeśli jeszcze z tego wychodzi coś pysznego to jest to zabawa na 100 fajerek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 147

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 147

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków

Kulinarne S.O.S.
Zielone kluski ze szpinakiem 134

Syte danie obiadowe w zachęcającym wiosennym kolorze. … Czytaj dalej Zielone kluski ze szpinakiem

Pij soki wyciskane
Pyzy 88

mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki

królestwo garów
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 79

procentach. Ze zmartwieniem w tle, wiarą, nadzieją i ochłapem miłości, czekam na ten lepszy czas. Czas, gdy będzie już po wszystkim. Na głęboki oddech.  Dawno nie gotowałam klusek, nie robiłam skomplikowanych dań, nie bawiłam się w śniadania, aż do teraz. Teraz okazał się moment na te wszystkie potrawy, które są w zasięgu moich myśli, które chciałabym ugotować

Mango Papaja
Kopytka z burakami 72

każdego kawałka formujemy wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka 90

kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

niecodziennikpary