Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej

Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej

Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej

380 g wody 80 g masła, 200 g mąki ryżowej 4 jajka, sól Wodę zagotować z masłem, aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z ognia i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garne... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.