Przepis na : obiad
Składniki: 200g mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy 2 duże jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, w środek wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Stopniowo zagarniamy mąkę do środka, tak aby łączyła się z mokrymi dodatkami. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na pół i z każdą części po kolei wałkujemy na cienki placek. Placki posypujemy mąką i delikat... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...