Domowy makaron

Domowy makaron

Domowy makaron

Przepis na : obiad

  Składniki: 200g mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy 2 duże jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, w środek wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Stopniowo zagarniamy mąkę do środka, tak aby łączyła się z mokrymi dodatkami. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na pół i z każdą części po kolei wałkujemy na cienki placek.  Placki posypujemy mąką i delikat... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Qchnia po prostu

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.